ضد و نقیضگوییها در باره خرید واکسن در ایران ادامه دارد. پس از آنکه رئیسجمهوری ایران گفت بخش خصوصی در خرید واکسن موفق نبوده، وزیر نیرو از تامین منابع مالی از محل پولهای مسدود شده در عراق برای خرید ۱۶ میلیون دوز واکسن خبر داد. مقامهای عراقی این موضوع را رد یا تایید نکردهاند.
رضا اردکانیان وزیر نیرو شنبه ۸ خرداد گفت: ۱۲۵ میلیون دلار از منابع مالی مسدود شده ایران در عراق برای خرید واکسن در اختیار یک بانک در سویس قرار گرفته است. او نام این بانک را افشا نکرد.
ایران پیش از این مدعی شده بود که اقدامات لازم برای برای خرید ۶۰ میلیون دوز واکسن اسپوتنیک وی روسیه را انجام داده است و بخش خصوصی نیز ۶ میلیون دوز واکسن وارد خواهد کرد. با گذشت زمان اما مشخص شد نه بخش خصوصی که مجوز واردات واکسن دریافت کرده و نه دولت توانستهاند به وعده خود عمل کنند.
مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران «موانع بروکراتیک» را عامل تاخیر در واردات واکسن از سوی بخش خصوصی اعلام کرده بود. چند روز بعد حمید حسینی، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و عراق فاش کرد عدم توافق بر سر آزادسازی منابع مالی دلیل منتفی شدن واردات واکسن بوده است.
او گفت: وزیر نیرو در سفر به عراق موضوع واردات ۱۰۰ میلیون دوز واکسن از محل ۱,۵ میلیارد دلار منابع مالی مسدود شده ایران در عراق را مطرح کرد. به گفته او برنامهریزی ایران خرید ۶۰ میلیون دوز واکسن اسپوتنیک وی از روسیه، ۲ میلیون دوز آسترازنکا و ۱۶ تا ۱۷ میلیون دوز از سبد سازمان بهداشت جهانی بود «که بر سر آن مذاکره و توافقاتی انجام شد».
مقامهای ایران ارزش داراییهای مسدود شده در عراق را حدود ۵ میلیارد دلار اعلام کردهاند. پرداخت این مبلغ به مجوز دولت آمریکا نیاز دارد. پیش از این اعلام شده بود دولت جو بایدن مجوز آزادسازی منابع مالی ایران در عراق را صادر کرده است.
گفتههای حسینی اما نشان میدهد هنوز مجوزی برای دسترسی ایران به منابع مالی مسدود شدهاش صادر نشده است:
سختی کار با عراق مرحله اول کار است، اگر این موضوع که اعلام شده و گفتهاند که طی این هفته پول پرداخت میشود واقعا اتفاق بیافتد، خرید بقیه واکسنها از این محل آسانتر خواهد بود.
وزیر نیرو روز گذشته گفته بود «انتظار میرود تا پایان هفته ترتیبات کارهای اداری انجام شود».
همزمان با این اظهارات، محمدحسین قوسیانمقدم، دبیرکل جمعیت هلالاحمر بدون اینکه زمان مشخصی را اعلام کند، از ورود «تعداد چشمگیری محموله واکسن کرونا» در ماه جاری خبر داده است.
ایران یکی از کندترین کشورها در روند واکسیناسیون در خاورمیانه است. بر اساس اعلام وزارت بهداشت و درمان تا پایان روز هشتم خرداد تنها ۵۰۸ هزار و ۶۷۲ نفر هر دو دوز واکسن را دریافت کردهاند.