گزارش‌های منتشر شده از وضعیت روستانشینان استان کرمان به عنوان یکی از فقیرترین نقاط ایران حاکی از آن است که روستای ۶۰ نفری نازدشت از توابع بخش جازموریان شهرستان رودبار جنوب در این استان نه تنها از امکانات اولیه زندگی نظیر آب شرب و امکانات بهداشتی و درمانی محروم است بلکه اهالی این روستا در برابر حوادث طبیعی همچون طوفان شن و سیل، بی‌ حمایت و پشتیبانی رها شده‌اند.

خبرگزاری کار ایران (ایلنا) با انتشار گزارشی درباره شرایط زندگی در روستای نازدشت به ‌نقل از اهالی اعلام کرده که در روزهای اخیر به ‌دلیل وقوع طوفان شن در این منطقه و عدم امدادرسانی توسط نهادهای ذی‌ربط، کشاورزی به‌عنوان اصلی‌ترین منبع درآمد ساکنان نازدشت به‌ صورت کامل نابوده شده و در حال حاضر «چیزی برای زندگی در این روستا» باقی نمانده است.

نداشتن امکانات آموزشی و مدرسه هم از دیگر مشکلات عمده اهالی روستای نازدشت است:

«۱۲ دانش‌آموز اهل روستا مجبورند روزانه دو کیلومتر را پیاده طی کنند تا به مدرسه برسند که با توجه به بعد مسافت، این دانش‌آموزان هفته‌ای دو روز در کلاس درس حاضر می‌شوند.»

به گفته اهالی در یک‌ سال گذشته و پس از شیوع گسترده ویروس کرونا در ایران، شرایط تحصیل برای دانش‌آموزان روستای نازدشت دشوارتر شده است:

«در یک سال اخیر و در شرایط کرونا بچه‌ها دیگر نمی‌توانند به مدرسه بروند و برای استفاده از کلاس‌های مجازی، اینترنت و گوشی هوشمند ندارند و با این اوضاع از درس خواندن هم محروم شده‌اند.»

زندگی کپری در روستای نازدشت کرمان

دسترسی به توالت وجود ندارد

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت و بر پایه آخرین آمار ثبت شده درباره وضعیت دسترسی مردم ایران به توالت‌های استاندارد، در سال ۲۰۱۵ میلادی دست‌کم ۱۰ درصد شهروندان ایرانی از داشتن سرویس‌های بهداشتی محروم بوده‌اند.

ساکنان روستای نازدشت هم جزو آن دسته از شهروندان هستند که به ‌علت عدم دسترسی به توالت استاندارد، آب لوله‌کشی و صابون، سلامت‌شان در معرض تهدید جدی قرار دارد.

در گزارش منتشر شده درباره این روستا در خبرگزاری ایلنا آمده است: 

«اینجا مردم حتی برای قضای حاجت هم از حداقل امکانات بهداشتی محروم‌اند و ناگزیرند از مناطق صحرایی و پشت تپه‌های شنی استفاده کنند و همین موجب شیوع بیماری‌های عفونی و پوستی مختلف در بین آنها می‌شود؛ به‌ویژه زمانی که طوفان شن در منطقه رخ می‌دهد، شن‌های آلوده هوا و محیط زندگی‌ را مستعد بیماری می‌کند.»

یکی از اهالی روستا درباره وضعیت وخیم بهداشتی اهالی به ‌دلیل نداشتن کمترین امکانات رفاهی گفته است که اکثر کودکان این روستا بیمارند و داروهایشان باید در یخچال نگهداری شود اما هیچ‌کدام از اهالی یخچال ندارند.

به‌ گفته او، «آب آشامیدنی ناسالم» هم یکی دیگر از عوامل شیوع بیماری‌ها در روستای نازدشت است:

«نبود امکانات بهداشتی هم نقطه تاریک دیگری است که اهالی را در معرض انواع بیماری‌ها قرار داده است. اکثرا اهالی روستا به دلیل استفاده از آب شرب ناسالم دچار بیماری کلیوی و گوارشی شده‌اند و اغلب کودکان هم از سوء تغذیه رنج می‌برند.»

طوفان شن و نابودی زندگی در نازدشت

طوفان شن سال‌هاست به‌ عنوان یکی از معضلات زیست محیطی باعث بروز خسارت‌های زیادی در شرق و جنوب استان کرمان می‌شود. از طرف دیگر علاوه بر خسارت‌های مالی این پدیده، ریزگردها و شن‌های معلق در هوا یکی دیگر از تبعات وقوع طوفان شن است که منجر به شیوع بیماری‌های تنفسی در میان مردم این استان شده است.

همچنین به دلیل عدم وجود سیل‌بندها و موانع طبیعی دیگر، روستانشینان جنوب و شرق کرمان در سال‌های گذشته همواره در خطر گرفتار آمدن در سیلاب بوده‌اند.

یکی از اهالی روستای نازدشت در همین زمینه گفته است:

«سیل پارسال تمام زندگیمان را نابود کرد. امسال هم چند بار طوفان شن رخ داد و تمامی کشاورزی ما را از بین برد.»

به‌ گفته او، «دیگر چیزی برای زندگی اهالی روستا باقی نمانده» و آنها «حتی یک سرپناه مطمئن» هم ندارند.

انتشار گزارش‌ها درباره وضعیت بد بهداشتی اهالی روستای نازدشت به عنوان یکی از ده‌ها روستای محروم استان کرمان در حالی‌ست که یحیی صادقی، مدیر کل کمیته امداد استان، فروردین‌ ماه امسال میزان فقر در استان کرمان را «بسیار بالا» توصیف کرده و گفته بود:

«در استان کرمان تنها ۱۲۰ هزار خانواده تحت پوشش کمیته امداد قرار گرفته‌اند.»

از سوی دیگر مهدی طبیب زاده، رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان اوایل دی ‌ماه ۱۳۹۸ گفته بود کرمان دومین استان کشور بعد از سیستان و بلوچستان از نظر فقر است و درآمد سالانه و شاخص‌های توسعه پایدار آن از متوسط کشور پایین‌تر است.

  • در همین زمینه: