سازمان جهانی بهداشت نتایج اولیه یک مطالعه در بریتانیا در مورد استفاده از داروی دگزامتازون برای مقابله با ویروس جدید کرونا را یک موفقیت بزرگ توصیف کرد.

تدروس آدهانوم گبرایسوس،‌ مدیرکل سازمان جهانی بهداشت (WHO) ـ عکس از آرشیو

تدروس آدانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، اعلام کرد که داروی ضد التهاب دگزامتازون اولین ماده‌ای است که میزان مرگ‌ومیر بیماران کووید ۱۹ را کاهش می‌دهد.

تدروس گفت: «این خبری عالی است. من به دولت بریتانیا، دانشگاه آکسفورد و بسیاری از بیمارستان‌ها و بیماران بریتانیا که در این پیشرفت علمی نجات‌بخش سهیم بوده‌اند، تبریک می‌گویم.»

نتایج اولیه از این کارآزمایی بالینی که هنوز منتشر نشده نشان می‌دهند که دگزامتازون می‌تواند میزان مرگ و میر در دوره‌های شدید کووید ۱۹ را کاهش دهد. محققان اصلی دانشگاه آکسفورد در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کردند، در بیمارانی که تنفس مصنوعی دریافت کرده‌اند و به آن‌ها دارو داده می‌شود، میزان مرگ یک سوم کاهش یافته است. با این حال، این «بهبود» توسط متخصصان دیگر بررسی نشده است.

دگزامتازون دارویی است که به اشکال آمپول، قرص، قطره، شربت و پماد برای کاهش التهاب چشم، پوست و مفاصل، و مقابله با تضعیف سیستم ایمنی بدن مورد مصرف قرار می‌گیرد. پیش از این نیز نشریات علمی از تأثیرات مثبت این دارو بر بیماران مبتلا به کووید ۱۹ نوشته بودند و بسیاری از پژوهشگران و جوامع علمی از نتایج کارآزمایی آن استقبال کرده‌ بودند.

در مطالعه دانشگاه آکسفورد،  بیش از ۱۱ هزار و ۵۰۰ بیمار از بیش از ۱۷۵ مرکز پزشکی شرکت کردند. در بخش آزمایش تأثیر دگزامتازون ۲۱۰۴ بیمار به‌مدت ۱۰ روز و روزانه ۶ میلی‌گرم دگزامتازون دریافت کردند. ۴۳۲۱ بیمار نیز به‌عنوان گروه کنترل در این آزمایش‌ها شرکت داشتند که به آن‌ها دگزامتازون تزریق نشد.

خطر مرگ برای کسانی که دگزامتازون دریافت کردند و زیر دستگاه تنفس مصنوعی بودند از ۴۰ به ۲۸ و برای کسانی که اکسیژن کمکی می‌گرفتند از ۲۵ به ۲۰ درصد کاهش یافت. این دارو تأثیری بر بیمارانی که به اکسیژن احتیاج نداشتند، نگذاشت.

براساس این آزمایش، دگزامتازون می‌تواند از میان ۸ بیمار مبتلا به کووید ۱۹، از مرگ یک نفر جلوگیری کند.

سازمان جهانی بهداشت پیش از این هشدار داده بود که ممکن است بیماری کووید ۱۹ هرگز ریشه‌کن نشود.

بیشتر بخوانید: