سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری روز سه‌شنبه ۲ اردیبهشت  خود گفت اقدام ایران در حفظ سلامت و امنیت زندان‌ها و اعطای مرخصی به زندانیان، «اقدامی نمونه» در «همه نظام‌های حکمرانی» است. غلامحسین اسماعیلی پیش از این نیز همین ادعا را کرده بود: «اهتمام کشورهای مدعی حقوق بشر به بهداشت زندانیان به اندازه ما نیست»

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه

اظهارات این مقام قضایی در واکنش به انتقادها از قوه قضاییه در مورد نحوه برخورد با زندانیان در بحران کرونا مطرح شده است؛ از جمله انتقاد جاوید رحمان، ‌گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران.

در روزهای گذشته گروهی از کارشناسان ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر از جمله جاوید رحمان، با انتشار بیانیه‌ای از مقامات ایران خواستند زندانیان عقیدتی و زندانیان دو تابعیتی را با توجه به خطر جدی ابتلا به ویروس کرونا آزاد کنند.

اسماعیلی در نشست امروز خود گفت به بیش از هزار نفر تبعه بیگانه مرخصی داده‌ شده است:

«برخی از اتباع همین کشور‌های مدعی نیز در زمره این کسانی بوده‌اند که به مرخصی رفتند.»

در این نشست خبری از سخنگوی قوه قضاییه پرسیده شد که چرا جاوید رحمان گفته است با توجه به خطر بیماری کووید-۱۹ در مرخصی دادن به زندانیان از جمله زندانیان دو تابعیتی تبعیض قائل شده‌اند؟

اسماعیلی در پاسخ گفت که اقدام جمهوری اسلامی ایران هم در سلامت زندانیان و هم امنیت زندان‌ها و به‌ویژه در اعطای مرخصی به زندانیان یک اقدام الگو، نمونه و برجسته در همه نظام‌های حکمرانی است:

«خوب است امثال این آقای به اصطلاح گزارشگر حقوق بشر گزارش بدهند در کشور‌هایی که شیوع کرونا به مراتب بیش از ایران است، از جمله آمریکا، انگلیس و بسیاری از کشور‌های اروپایی در مورد زندانیان چه زندانیان کشور‌های خودشان و چه اتباع دیگر کشور‌هایی که زندانی هستند، چه کرده‌اند؟ گزارش قابل توجهی از اعطای مرخصی به زندانیان در دوران کرونا نشنیده‌ایم.»

به گفته این مقام قضایی کسانی که «عملکرد صفر» دارند، مورد بازخواست قرار نمی‌گیرند و در مورد «جمهوری اسلامی که عملکرد فوق‌العاده عالی دارد»، مدعی می‌شوند که «عملکرد ما تبعیض‌آمیز بوده است»:

«عملکرد خود شما چیست؟ کارنامه شما کجاست؟ مگر این نیست که در کشور‌های شما هم آمار مبتلایان و هم آمار درگذشتگان ویروس کرونا بیش از ایران است؟ می‌شنویم که در زندان‌های این کشور‌ها چه فجایعی در این ایام اتفاق می‌افتد و اصلا نتوانسته‌اند کرونا را در زندان‌ها مهار کنند. گزارش دهند. کسی که نمره صفر گرفته است نمی‌تواند از کسی که نمره بالای ۲۰ دارد سوال کند.

اعطای مرخصی به بیش از هزار «تبعه بیگانه»

سخنگوی قوه قضاییه اما در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفته است که قوه قضاییه و «دستگاه عدالت»، به عدالت رفتار کرده‌ و هیچ فرقی بین تابعیت‌ها نگذاشته‌ است:

«در مرخصی اخیر بیش از هزار نفر تبعه بیگانه را غیر از هموطنان خودمان مرخصی داده‌ایم. برخی از اتباع همین کشور‌های مدعی نیز در زمره این کسانی بوده‌اند که به مرخصی رفتند.»

غلامحسین اسماعیلی بار دیگر تأکید کرد که جمهوری اسلامی «دو تابعیتی» را به رسمیت نمی‌شناسد و در اعطای مرخصی به این مقوله‌ها اصلا توجه نکرده است:

«ملاک ما در اعطای مرخصی نوع جرم، میزان مجازات، مخاطراتی که فرد می‌تواند برای جامعه داشته باشد، میزان تحمل حبس و اینکه آیا وثیقه کافی برای رفتن به مرخصی دارد یا خیر، بدون تمایز بین اتباع کشور‌های مختلف بوده است و اتباع بسیاری از کشور‌ها در این ایام از مرخصی اعطایی نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران استفاده کردند.»

این اظهارات سخنگوی دستگاه قضایی‌ در حالی است که در روزهای اخیر از یک‌سو انتقادها از اعزام به مرخصی برخی از اختلاس‌گران و زندانیان با جرایم خطرناک بالا گرفته و از سوی دیگر صدها زندانی سیاسی و عقیدتی از حق استفاده از مرخصی خود محروم مانده‌اند.

شبنم نعمت‌زاده، دختر وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت و از محکومان پرونده‌های مفاسد اقتصادی که پیش از این به ۲۰ سال حبس تعزیری، ۷۰ ضربه شلاق و انفصال دائم از هرگونه خدمات دولتی و رد مال محکوم شده بود، اواسط فروردین ‌ماه و به‌دنبال شیوع ویروس کرونا در زندان اوین، به مرخصی آمد.

محمدرضا نعمت‌زاده، پدر او روز ۱۹ فروردین، درباره زمان اتمام مدت مرخصی دخترش به رسانه‌ها گفت:

«شبنم هم به مانند سایر زندانیان به مرخصی آمده و زمان بازگشت او به زندان مشخص نیست.»

آزادی مفسدان اقتصادی و اختلاس‌گران در حالی است که بسیاری از زندانیان سیاسی و عقیدتی همچون نرگس محمدی، گلرخ ابراهیمی ایرایی، محمد حبیبی، نسرین ستوده، آتنا دائمی، جعفر عظیم زاده، سهیل عربی و صدها نفر دیگر از فعالین دربند، علی‌رغم اینکه برخی از آنها حتی مشمول ضوابط مندرج در بخشنامه‌ قوه قضاییه برای اعزام به مرخصی می‌شوند، همچنان در زندان مانده‌ و خطر ابتلا به کرونا جانشان را تهدید می‌کند.


  • در همین زمینه