عدم قاطعیت دولت، سلامت مردم را به خطر انداخته است. گروهی از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای از رئیس‌جمهوری اسلامی خواستند برای مهار همه‌گیری کرونا در ایران طرح قرنطینه مدت‌دار را به اجرا بگذارد. همزمان معاون وزیر بهداشت اعلام کرد شیوع کرونا در ۱۳ استان کشور که مسافرپذیر نیستند کاهش یافته است و در همان حال هشدار داد که پیک بیماری در راه است. حاشیه‌نشینان در مناطق پرازدحام در خطر موج بعدی همه‌گیری قرار دارند.

شیوع ویروس کرونا در تهران – یک راننده اتوبوس ماسک به چهره دارد – ۲۵ اسفند ۹۸ (عکس از by STRINGER / AFP)

۲۰ نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی یکم فروردین ۹۹ در نامه‌ای از روحانی خواستند با اجرای قرنطینه مدت‌دار روند ابتلای مردم به بیماری کووید ۱۹ را کند کند تا به این ترتیب بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بتوانند قوای خود را تجدید و کیفیت ارائه خدمات درمانی به مبتلایان را افزایش دهند.

وزارت بهداشت یکم فروردین اعلام کرد که از ظهر روز گذشته تا ظهر امروز ۱۲۳۷ مورد جدید ابتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شده و شمار مبتلایان به این بیماری در کشور به ۱۹۶۴۴ نفر رسیده است. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت به سبب کمبود کیت‌های تشخیص معمولاً تعداد مبتلایان به این بیماری در همه کشورهای جهان از جمله در ایران ۵ تا ۱۰ برابر آمار رسمی است. روز گذشته مسئولان وزارت بهداشت اعلام کرده بودند که در مناطق پرتراکم، برای مثال در بازار تهران روند ابتلا به کرونا سیر جهشی دارد.

۲۰ نماینده اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی در نامه خود به روحانی نوشته‌اند:

«باید ۱۵ روز ابتدای سال جاری، طرح قرنطینه مدت‌دار [خانه‌نشینی به مدت محدود] با جدیت تمام اجرایی شود و برای ضمانت اجرای این طرح، تمهیداتی اندیشیده شود و در نهایت پس از اتمام این دوره‌ موقت، با کاهش محدودیت‌ها، یک هفته مهلت برای بازنگری و سنجش میزانِ کارآمدی این نوع قرنطینه و تأمین و رفع نیازهای ضروری مردم در نظر گرفته شود.»

این نمایندگان در ادامه این نامه پیشنهاد داده‌اند که اگر طرح خانه‌نشینی در مهار همه‌گیری کروناویروس جدید موثر بود، سپس می‌توان این طرح را در استان‌هایی که شدت و درگیری و گستردگی بیماری بیشتر است، به تناوب یک هفته‌ای به اجرا درآورد.

 نمایندگان همچنین خواهان تعطیلی بازارها و پاساژها و مراکز خرید شده‌اند. دولت روحانی که از پیامدهای اقتصادی رکود کسب و کارهای کوچک که به گفته رئیس اتاق بازرگانی تهران ۴۰ درصد از اقتصاد ایران را شامل می‌شود وحشت دارد «مصونیت گله‌ای» [مصونیت جمعیت در اثر ابتلا به یک بیماری همه‌گیر] را به قرنطینه خانگی که برای مثال در کشورهای ایتالیا و فرانسه به اجرا درآمده یا قرنطینه استانی که در آلمان به اجرا درآمده ترجیح می‌دهد. محمد رضا نجفی، نماینده اصلاح‌طلب تهران در نامه جداگانه‌ای به روحانی با انتقاد از ابهام در برنامه دولت در مقابله با شیوع کرونا،  از رئیس جمهوری خواست که اگر رویکرد خاصی در پیش گرفته شده، باید مختصات آن به طور شفاف با مردم در میان گذاشته شود. نجفی در این نامه هشدار داد:

«وقتی هنوز نرخ ابتلا در نقاط پرتراکم محروم و حاشیه‌ای کشور چندان بالا نرفته، چگونه به مردم اجازه می‌دهیم آزادانه در اماکن حاضر شوند؟ آیا می‌دانید این عدم قاطعیت شهروندان را به این نتیجه رسانده “قصه خیلی هم جدی نیست”؟»

همزمان با این تحولات علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی ادعا کرد که روند شیوع کرونا در ایران در ۱۳ استان کشور کاهش یافته اما هنوز پیک بیماری در راه است:

«روند بیماری کووید ۱۹ و ابتلا به ویروس کرونا در ۱۳ استان که مردم رعایت کرده‌اند و در خانه مانده‌اند و البته مردم به این استان‌ها سفر نکرده و مسافر نیز پذیرش نکرده‌اند، کاهشی شده است. فعلا اسم این استان‌ها را اعلام نمی‌کنیم که فکر نکنند روند شیوع بیماری تمام شده و دیگر رعایت نکنند زیرا هنوز به مرحله پیک و اوج بیماری در کشور نرسیده‌ایم و رشد این بیماری و شیوع بیماری همچنان ادامه دارد.»

روز گذشته هم پنج وزیر سابق بهداشت در دولت‌های خاتمی و احمدی‌نژاد همراه با جمعی از پزشکان از روحانی خواسته بودند دست‌کم به مدت ۱۵ روز  مراکز پرازدحام را تعطیل و مبادی خروجی و ورودی شهرها را کنترل کند.

بیشتر بخوانید: