فرونتکس، نهادی که کنترل و نظارت بر مرزهای اروپا را بر عهده دارد، در گزارشی گفته است انتظار می‌رود که بحران پناهجویی در مرزهای یونان و ترکیه بار دیگر تشدید شود. در این گزارش گفته شده که «موج پناهجویی گسترده» از ترکیه به سمت یونان پیش‌بینی می‌شود.

پناهجویان در گذرگاه مرزی پازارکوله
پناهجویان در گذرگاه مرزی پازارکوله

فرونتکس در گزارش تازه خود آورده است که متوقف کردن «موج پناهجویی گسترده» به یونان دشوار خواهد بود. بنابراین در روزهای آینده «افزایش دوباره فشار پیش‌بینی می‌شود». این حتی در مورد «اقدام مقام‌های ترکیه برای جلوگیری از عبور از گذرگاه‌های مرزی خود» نیز صادق است.

وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌خواهند این هفته درباره وضعیت مرزهای یونان و ترکیه گفت‌وگو کنند.

بویکو بوریسوف، نخست‌وزیر بلغارستان که پیش از این از اتحادیه اروپا خواسته بود که تا پنج‌شنبه ۵ مارس به ترکیه کمک کند، امروز دوشنبه ۱۲ اسفند / ۲ مارس به آنکارا سفر خواهد کرد تا با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گفت‌وگو کند.

آن‌طور که دولت بلغارستان روز گذشته (یکشنبه) اعلام کرد، بوریسوف و اردوغان در ضیافت شام دوشنبه در مورد اقداماتی كه به رفع بحران سوريه و متوقف كردن جریان پناهجویی کمک کند، گفت‌وگو خواهند كرد. بلغارستان همچون یونان از اعضای اتحادیه اروپاست و با ترکیه مرز مشترک دارد.

بوریسوف نشست مشترک با اردوغان را جمعه گذشته ترتیب داده بود. به‌گفته دولت بلغارستان، او شامگاه یکشنبه با کیریاکوس میتسوتاکیس نخست‌وزیر یونان و سباستیان کورتس، نخست‌وزیر اتریش درباره اوضاع سوریه و بحران پناهجویی گفت‌وگو کرد. بوریسوف در این مکالمات تلفنی بار دیگر بر حمایت از ترکیه به‌منظور جلوگیری از یک بحران انسانی تأکید کرد و گفت جامعه اروپا باید سریع واکنش نشان دهد.

بلغارستان روی اجرای پیمان اتحادیه اروپا با آنکارا در مورد پناهجویان حساب می‌کند. مرز اتحادیه اروپا در بلغارستان با ترکیه روز یکشنبه آرام بود. بوریسوف بارها از همکاری با ترکیه در تأمین امنیت مرز مشترک تقدیر کرده است.

در همین حال، کیریاکوس میتسوتاکیس نخست‌وزیر یونان عصر یکشنبه پس از برگزاری جلسه بحران شورای امنیت ملی این کشور اعلام کرد که یونان محافظت از مرزهای خود را به بالاترین سطح خود می‌رساند. بر این اساس، پس از آن‌که ترکیه در دو روز اخیر مرزهای خود با اتحادیه اروپا را به روی پناهجویان گشود، گشت‌های مرزی زمینی و دریایی یونان در شمال شرق این کشور تقویت شده‌اند.

استلیوس پتساس، سخنگوی دولت یونان همچنین گفته است که کشورش نمی‌خواهد درخواست‌های پناهندگی جدید را به مدت یک ماه بپذیرد. او درباره «تهدید علیه امنیت کشور» صحبت کرد. پتساس ترکیه را به‌دلیل گشودن مرزهای خود برای ایجاد فشار دیپلماتیک مورد انتقاد قرار داد و گفت آنکارا با این اقدام، «خود به قاچاقچی انسان تبدیل شده است». ترکیه اتحادیه اروپا را به عدم پایبندی به پیمان مربوط به پناهجویان که در سال ۲۰۱۶ منعقد شد، متهم می‌کند.

دولت یونان گفته که در ۲۴ ساعت اخیر مانع از ورود حدود ۱۰ هزار پناهجو به این کشور شده و حدود ۱۴۰ نفر از پناهجویان را بازداشت کرده است. پلیس یونان روز شنبه گذشته در گذرگاه مرزی پازارکوله با استفاده از گاز اشک‌آور پناهجویان را وادار به عقب‌نشینی کرد. پس از آن پناهجویان با پرتاب سنگ با پلیس مقابله کردند. در میان این پناهجویان ایرانیان نیز حضور دارند.

بیشتر بخوانید: