سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی سه‌شنبه ۲۹ بهمن از تأیید حکم‌های طولانی‌مدت زندان برای هشت فعال محیط زیست پرونده موسسه حیات وحش «میراث پارسیان» خبر داد. چند ساعت بعد، وب‌سایت «بی‌بی‌سی فارسی» بخش‌هایی از نامه‌ها و دفاعیه نهایی نیلوفر بیانی، متهم ردیف دوم این پرونده را منتشر کرد. بیانی در این نوشته‌ها از شکنجه جسمی و جنسی و روحی در طول ۱۲۰۰ ساعت بازجویی مأموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پرده برداشته بود. روز بعد، کاظم حسینی، وکیل سپیده (حمیده) کاشانی، یکی دیگر از بازداشت‌شدگان پرونده به وب‌سایت خبری «انصاف‌نیوز» تلویحاً گفت که موکل او نیز شکنجه‌های مشابهی را از سر گذرانده است.

نیلوفر بیانی (راست) و سپیده کاشانی (چپ)

آیا این افشاگری‌ها تأثیری در حکم‌های صادره خواهد داشت؟ افشاگری نیلوفر بیانی درباره شکنجه، راجع به مرگ مشکوک کاووس سیدامامی – از دیگر متهمان بازداشتی این پرونده در زندان – به ما چه می‌گوید؟ آیا شکنجه در زندان‌های جمهوری اسلامی نسبت به دهه ۱۳۸۰ و اوایل این دهه افزایش یافته است؟ آیا بازحوهای اطلاعات سپاه از وزارت اطلاعات خشن‌ترند؟ برای پیگیری روند دادخواهی فعالان محیط زیست چه باید کرد؟

«زمانه» این پرسش‌ها را با محمود امیری‌مقدم، سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران در میان گذاشت. گفت‌و‌گو با این فعال حقوق بشر ساکن نروژ را در ادامه بشنوید:

بیانی در نامه‌ها و دفاعیه‌اش فاش کرد که در جریان شکنجه‌های دوران بازداشت به تزریق آمپول هوا و مرگ تهدید شده، وادار به همراهی کردن با فانتزی‌های جنسی مردان بازجوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شده، و از تهدید به تجاوز جنسی هم بر امان نبوده است.

اوایل بهمن ۹۶ فعالان محیط زیست موسسه میراث پارسیان ــ هومن جوکار، امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز و کاووس سیدامامی ــ بازداشت شدند. کمی بعد عبدالرضا کوهپایه نیز به جمع آنها افزوده شد. این فعالان محیط زیست در زمینه حفظ حیات وحش ایران مشغول کار بودند.

دو هفته بعد مسئولان قضایی اعلام کردند که کاووس سیدامامی در زندان خودکشی کرده است. اما خانواده و وکیل او خواستار بررسی بیشتر علت مرگ شدند. هنوز گزارش دقیقی از مرگ او منتشر نشده است.


در همین زمینه:

https://www.radiozamaneh.com/490019