وزیر بهداشت ترکیه می‌گوید که سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، به او گفته است که از ۷۵۸ مورد مشکوک به ابتلا به ویروس جدید کرونا، ۱۸ مورد تست شده و نتیجه مثبت بوده است. از این تعداد، ۵ نفر تا کنون به دلیل ابتلا به بیماری کرونای جدید یا کووید۱۹ فوت شده‌اند. با توجه به این اخبار تقاضا برای ماسک زیاد شده و مراکز درمانی دچار کمبود ماسک شده‌اند. این مراکز همچنین به اندازه کافی کیت تست کرونا ندارند.

در تهران قطارها و اتوبوس‌های شهری برای جلوگیری از گسترش کرونا ضدعفونی می‌شود.

فخرالدین کوجا، وزیر بهداشت ترکیه در توییتر خود نوشت که روز ۲۱ فوریه/ دوم اسفند با سعید نمکی – وزیر بهداشت ایران – تلفنی گفت‌وگو کرده و آماری از وضعیت کرونا در ایران گرفته است.

آمار ۷۸۵ مورد مشکوک به کرونا را وزارت بهداشت ایران هنوز رسما اعلام نکرده اما کوجا می‌گوید که این آماری است که نمکی به او داده است.

آخرین آمار رسمی‌ای که وزارت بهداشت تا بعد از ظهر دوم اسفند ماه از مبتلایان به کرونا اعلام کرده، ۱۳ مورد جدید است که با پنج مورد قبلی تعداد را به ۱۸ نفر می‌رساند. اینها کسانی هستند که تست شده‌اند و جواب آزمایش آنها در مورد ابتلا به ویروس مثبت بوده است.

پیش از گفت‌و‌گوی وزرای بهداشت ایران و ترکیه، کیانوش جهانپور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت گفته بود که با توجه به نگرانی‌های ایجاد شده در بین مردم در مورد ویروس کرونای جدید در شبانه روز گذشته هزاران نفر به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کردند.

به گفته جهانپور اکنون در ایران بیش از ۷۳۵ مورد، با علائم شبه آنفلوآنزا تحت نظر قرار گرفته و بستری شدند. اینها موارد مشکوک هستند که هنوز تست نشده‌اند اما برای بررسی‌های بیشتر در بیمارستان‌ها تحت نظر هستند.

سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرده است که بیماری از قم آغاز شده و مواردی که در بقیه شهرها از جمله بابل که تست کرونای آنها مثبت بوده به قم سفر کرده بودند.

مینو محرز – عضو کمیته کشوری بیماری‌های عفونی وزارت بهداشت – به ایرنا گفته است که انتقال ویروس کرونا از قم شروع شده و با توجه به تردد و سفر مردم اکنون به بسیاری از شهرهای کشور از جمله تهران، بابل، اراک، اصفهان، رشت و شهرهای دیگر رسیده است. این پزشک با سابقه مبارزه با بیماری‌های عفونی معتقد است که در این مقطع ویروس ممکن است در همه شهرهای ایران وجود داشته باشد.

بحران نبود کیت آزمایش ویروس کرونا

از زمان فوت دو بیمار مبتلا به کرونا در قم، بسیاری از پزشکانی که به طور مستقل با رسانه‌ها از جمله زمانه گفت‌وگو کرده‌اند می‌گویند که بیمارستان‌ها به اندازه کافی کیت تشخیص ویروس کرونا ندارند.

یک پزشک از قم  در گفت‌وگو با زمانه تایید کرده است که کیت تشخیص کرونا در دسترس بیمارستان‌ها نیست و پزشکان در دستور تست محدود شده‌اند.

یک پزشک اهل گیلان هم بدون اینکه نامش آورده شود در این باره به ایلنا گفته است که در نبود کیت تشخیص در گیلان آنها تنها بیماران مشکوک را بستری کرده‌اند.

این پزشک به ایلنا گفته است:

«در بیمارستان رازی رشت بیماران زیادی با مشکلات تنفسی و علایم بستری هستند اما واقعیت این است که تا کنون هیچ تشخیص کرونایی داده نشده زیرا عملا کیت تشخیص این بیماری در گیلان نیست و باید آزمایشات به انستیتو پاستور تهران ارسال شود.»

دلیل اینکه کیت‌های تست را به انستیتو پاستور تهران می‌فرستند این است که در آنجا دستگاه تشخیصی PCR وجود دارد که می‌تواند با تکثیر نمونه‌هایی که از گلو و بینی افراد می‌گیرند، وجود ویروس را تایید یا رد کند.

با این حال بحران نبود کیت کافی یا کار نکردن کیت‌ها مختص ایران نیست. اکنون بیشتر کشورها تست کردن ویروس کرونا را محدود به کسانی کرده‌اند که در تماس با کسی بوده‌اند که بیمار بوده یا به منطقه آلوده سفر کرده‌اند. بیشتر کشورها با توجه به علایم بیماری در فرد، سابقه سفر و یا زندگی او در منطقه‌ای آلوده، وخامت عفونت ریوی، عکس‌های پرتونگاری‌شده از ریه به این نتیجه می‌رسند که آیا فرد را باید برای کرونا آزمایش کنند یا نه.

کیت‌های تست‌های ویروس کرونا حتی اگر باشند هم همیشه دقیق عمل نمی‌کنند. اینکه درمانگران درست نمونه‌برداری کرده باشند و نمونه را در چند ساعت به آزمایشگاه برسانند هم مهم است. برای همه اینهاست که جامعه درمانگران معمولا اول از روش‌های دیگر مانند بررسی سمپتوم‌ها و تاریخچه بیماری در فرد سعی می‌کنند به نتیجه برسند که مورد مشکوک به کروناست و اگر کسی واجد شرایط بود کار به نمونه‌برداری با سواب پنبه‌ای می‌رسد.

ماسک کم آمده است

مینو محرز، پزشک و استاد دانشگاه در تهران گفته است که مراکز درمانی در ایرن با کمبود ماسک مواجه هستند.

با توجه به اینکه بسیاری از شهروندان به سراغ داروخانه‌ها و مراکز درمانی رفته‌اند و ماسک جراحی گرفته‌اند اکنون ایران با بحران کمبود ماسک مواجه شده است.

محرز می‌گوید که در این شرایط «نیازی به استفاده عمومی از ماسک وجود ندارد و چندان هم موثر نیست.» اما استفاده از ماسک برای پرسنل بیمارستانی مهم است و باید ماسک کافی در اختیار کارکنان بیمارستان‌ها قرار داده شود.

قیمت ماسک ساعتی بالا می‌رود

با افزایش تقاضای خرید ماسک از سوی شهروندان، بازار سیاه فروش ماسک هم ایجاد شده است. بیشتر داروخانه‌ها بر در و دیوارشان نوشته‌اند که «ماسک موجود نیست».

ایرنا نوشته است که در قم قیمت‌ ماسک پنج-شش برابر قیمت روز قبل از کرونا شده است. ماسک‌های معمولی جراحی بین هزار تا پنج هزار تومان و ماسک‌های فیلتردار بیش از ۲۰ هزار تومان به فروش می‌روند.

قیمت ماسک در تهران هم ساعتی بالا می‌رود. رسانه “بازار” نوشته است که در پنج شنبه شب اول اسفند ماه پس از خبر فوت دو بیمار مبتلا به ویروس کرونا در قم، داروخانه‌های خیابان ولیعصر محدوده توانیر تا میدان ونک در تهران ماسک ساده نخی را با قیمت هر عدد ۷ هزار تومان به فروش می‌رساندند. این در حالی است که قیمت تولید این ماسک‌ها دانه‌ای ۱۰۰۰ تومن است.

دو نوع ماسکی که در بازار آزاد شهرهای ایران اکنون به فروش می‌رسند ماسک جراحی از جنس الیاف پارچه‌ای و ماسک فیلتردار هستند که قیمت هردو پنج شش برابر شده است.

تا ظهر اول اسفند قیمت فروش ماسک فیلتردار ۱۰ هزار تومان بود اما این قیمت در دوم اسفند ماه در اتهران به بالای ۲۰ هزار تومان رسیده است.

این در حالی است که ماسکی که در بیشتر داروخانه‌ها یافت می‌شود ماسک جراحی از جنس الیاف پارچه‌ای است. این ماسک ها لزوما جلوی انتقال ویروس را نمی گیرند و تنها برای دو ساعت فایده دارند. بعد از دو ساعت باید از ماسکی جدید استفاده کرد.

ماسک‌های فیلتردار هم تنها اگر شماره N95 باشند در جلوگیری از انتقال ویروس موفق‌ تر هستند. فیلتر این ماسک‌ها قابلیت این را دارد که حداقل ۹۵٪ از ذرات بزرگتر از ۰,۳ میکرون را بازدارد. این شامل بیشتر ویروس‌ها هم می‌شود. با این حال پوشیدن این ماسک‌ها کار آسانی نیست و فرد باید برای درست پوشیدن این ماسک‌ها آموزش ببیند.

شست‌ و شوی مداوم دست‌ها با آب و صابون، ضد عفونی کردن سطوح تماس با الکل بالای ۶۰ درصد، رعایت بهداشت تنفس، روبوسی نکردن، پرهیز در استفاده از وسایل مشترک و ضدعفونی کردن آنها قبل از استفاده، پرهیز از استفاده از دخانیات با ادوات مشترک از جمله قلیان کمک می‌کند که ویروس کمتر از فرد به فرد منتقل شود.

هنوز پس از گذشت سه روز از اعلام رسمی وزارت بهداشت درباره انتشار ویروس کرونا، مراکز تماس با بیماران احتمالی برای دادن اطلاعات و کمک رسانی ایجاد نشده‌اند و مردم نمی‌دانند که در صورت مشکوک بودن به این ویروس به کدام یک از مراکز درمانی شهر و یا استان خود باید مراجعه کنند.


در همین زمینه: