ویروس کرونا (COVID-19) در ایران شیوع یافته و تا امروز حداقل جان چهار نفر را گرفته است. در ایران بنا به آمار رسمی چهار تن جان دادهاند و ابتلای ۱۸ تن به کرونا تأیید شده است اما شمار مرگ و میر بالاتر به نظر میرسد. موضوع شیوه اطلاعرسانی حکومت درباره شیوع ویروس کرونا، افرادی که بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری هستند و شیوههای پیشگیری از آن را با دکتر حسن نائبهاشم و یک پزشک از شیراز در میان گذاشتیم. هر دو پزشک به زمانه گفتند که وضعیت بحرانیتر از چیزی است که حکومت وانمود میکند. به نظر این دو متخصص احتمالا ۱۲ نفر به خاطر این ویروس فوت کردهاند و حدود ۵۰۰ نفر به این ویروس مبتلایند.
دکتر حسن نائبهاشم، پزشک ساکن وین در اتریش در گفتوگو با زمانه درباره شیوه اطلاع رسانی حکومت ایران درباره ویروس کرونا میگوید:
«متاسفانه در این مورد نیز مانند وقایع آبان ماه ۹۸ و حمله موشکی به هواپیمای اوکراینی، روشی که جمهوری اسلامی پیشگرفته لاپوشانی و وارونهسازی حقیقت است. در کشورهای دیگر اول موارد مشکوک اعلام شدند و بعد مرگ از کرونا اعلام شد. اما اینجا دو نفر را در یک روز ناگهان مرده اعلام کردند. درحالیکه تاکنون احتمالا ۱۲ نفر از کرونا مردهاند. این نشان میدهد احتمالا حدود ۴۰۰ نفر در حالا حاضر به ویروس مبتلایند. این افراد که اکنون مبتلا هستند تاکنون بیماری را به هزاران نفر منتقل کردهاند، درحالیکه آنها باید در قرنطینه قرار بگیرند.»
گفتوگو با دکتر حسن نائبهاشم را در لینک زیر بشنوید:
با وجود این شرایط بحرانی، به جای کنسل کردن پروازها به چین و پیشگیری از ورود و شیوع بیماری به ایران، هنوز هواپیمایی ماهان به چین پرواز دارد. هر چند که گفته شده است این پروازها تنها برای حمل بار است.
به گفته دکتر نائبهاشم افرادی که به چین سفر کردهاند باید تحت مراقبت قرار بگیرند و همچنین افرادی که با کسانی که مشکوک به کرونا یا مبتلا به کرونا هستند نیز در معرض خطرند. او درباره ویروس کرونا میگوید:
«این ویروس هم از طریق هوا و هم از طریق تماسهای لمسی منتقل شده است. زیرا این ویروس تا ۲۴ ساعت میتواند خارج از بدن زنده بماند. دوران نهفتگی این بیماری ۲ تا ۱۴ و یا حتی ۲۴ روز است و ویروس در این مدت هیچ علائم بیرونی نشان نمیدهد. بنابراین بهترین روش پیشگیری شستن مدام دستهاست.»
توصیه دکتر نائبهاشم به مردم این است که سعی کنند بیشتر در خانه بمانند و از تماس با دیگران و حضور در مجامع عمومی بپرهیزند، تا جایی که میشود روبوسی نکنند و دست ندهند.
پزشک دیگری که با او درباره ویروس کرونا گفتوکردیم، از شیراز است و نامش نزد زمانه محفوظ. او به زمانه میگوید:
«روز جمعه دوم اسفند ماه چندین مریض با علائم تنفسی شدید به بیمارستان شهید رجایی شیراز مراجعه کردند اما بیمارستان حاضر نشد که تست کرونا از آنها بگیرد، ولی آنها در نهایت بستری شدند.»
به گفته این پزشک با اینکه همه جا آماده باش است ولی حکومت نمیخواهد اخبار کرونا در کشور گسترش یابد. به گفته او در بسیاری از شهرها از جمله ساوه، زنجان، رشت، بابل، اراک و قم نیز وضعیت به همین منوال است.
این پزشک شیرازی معتقد است که علاوه بر مخفی کاریهای که حکومت انجام میدهد، هنوز کیت کافی برای تشخیص کرونا را در اختیار ندارد، چرا که این کیتها بسیار گران هستند. او از چند گروه پزشکی نقل میکند که ایران تا امروز حدود ۲۰ تا ۵۰ کیت تشخیص کرونا داشت که بیشترشان را از چین هدیه گرفته بود. بنابراین حتی اگر حکومت بخواهد هم به خاطر کمبود کیت، بیمارستانها نمیتوانند همه بیماران را آزمایش کنند. همچنین به گفته او تا امروز در شیراز امکان تست کردن بیماران مشکوک به کرونا وجود ندارد. او میگوید تهران در حال حاضر تنها شهری است که میتوان از بیمارها تست کرونا گرفت. دهمین حال امروز اعلام شد که سازمان بهداشت جهانی تاکنون چهار محموله کیت تشخیص کرونا به ایران فرستاده است. کیانوش جهان پور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، دوم اسفند در صفحه توییتر خود خبر رسیدن چهارمین محموله کیت تشخیص کرونا را اعلام کرد.
به گمان پزشک شیرازی بیش از ۵۰۰ نفر مبتلا به ویروس کرونا در کشور داریم که گویا ۱۲ نفر از این تعداد جان دادهاند.
یکم اسفند ماه نیز یک پزشک در قم به «زمانه» گفته بود که آمار مبتلایان به ویروس کرونا بیشتر از رقمهای اعلام شده از سوی مقامهای دولتی است.
مشاور وزیر بهداشت و درمان ایران میگوید شمار قطعی فوت شدگان به علت ابتلا به کرونا به چهار تن رسیده است. محمد جمالیان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک مرگ یک بیمار «مشکوک به کرونا» در ساوه را تایید کرده است. رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت و درمان هم از مثبتبودن آزمایش ۱۳ نفر دیگر به ویروس کرونا (COVID-19) خبر داده است. با این وضعیت ایران پس از چین بیشترین آمار مرگ ناشی از ابتلا به ویروس کرونا را دارد.
در همین زمینه:
- کرونا در ایران: مرگ ۴ نفر به صورت رسمی تایید شد
- تداوم اطلاعرسانی قطرهای از شیوع ویروس کرونا در ایران
- نخستین موارد تأییدشده کرونا در لبنان و اسرائیل: خاورمیانه در خطر است