در هفتمین جلسه رسیدگی به پرونده اعتراضات پارک گزی استانبول ۱۶ متهم پرونده یا تبرئه شدند و یا منع تعقیب قضایی برای آن‌ها صادر شد.

اعتراضات پارک گزی استانبول در تابستان ۲۰۱۳. در جریان این جنبش نزدیک به پنج هزار نفر دستگیر شدند.
اعتراضات پارک گزی استانبول در تابستان ۲۰۱۳. در جریان این جنبش نزدیک به پنج هزار نفر دستگیر شدند.

۶ سال پس از اعتراضات ضددولتی پارک گزی در ترکیه، ۹ متهم این پرونده از جمله عثمان کاوالا، از روشنفکران این کشور، در میان شگفتی از تمامی اتهامات تبرئه شدند.

قاضی دادگاه سیلیوری در بخش اروپایی استانبول گفت «مدارک کافی» در مورد ارتکاب جرم این فعالان مدنی، حقوق بشری و فرهنگی وجود ندارد. او همچنین دستور داد تا کاوالا آزاد شود. حکم تعقیب ۷ متهم دیگر این پرونده که بیشتر آن‌ها از ترکیه گریخته‌اند نیز لغو شد.

عثمان کاوالا در مهرماه ۱۳۹۶ / اکتبر ۲۰۱۷ به اتهام همکاری با کودتای نافرجام ژوئیه ۲۰۱۶ بازداشت شد. کاوالا رئیس نهاد فرهنگی «آنادلوکالچر» است و پلیس استانبول در آن زمان دفتر این نهاد را مورد بازرسی قرار داده و کامپیوترهای آن را خارج کرد. کاوالا حین بازگشت از نشستی در غازیانتپ واقع در جنوب شرقی ترکیه و در فرودگاه آتاتورک استانبول بازداشت شد. گروه‌های حقوق بشری و اعضای پارلمان اروپا بارها خواهان آزادی عثمان کاوالا شدند.

دادستانی برای كاوالا، موجلا یاپیجی، معمار و از چهره‌های اصلی اعتراضات پارک گزی و ییگیت آكساكوغلو، مهندس عمران و فعال مدنی به اتهام «تلاش برای براندازی» درخواست حبس ابد با شرایط دشوار و برای سایر متهمان تقاضای حبس‌های طولانی‌مدت کرده بود.

پس‌زمینه این اتهامات اعتراضات پارک گزی استانبول در تابستان ۲۰۱۳ بود. در آن زمان، فعالان مدنی در ابتدا علیه توسعه پارک گزی در مرکز استانبول تظاهرات کردند. این مبارزات به تظاهرات سراسری علیه سیاست‌های استبدادی رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر وقت و رئیس جمهوری کنونی گسترش یافت. اردوغان اعتراضات گزی را سرکوب کرد. در جریان این جنبش نزدیک به پنج هزار نفر دستگیر شدند.

سازمان عفو بین‌الملل از رأی دادگاه سیلیوری استانبول استقبال کرد.

مارکوس بیکو، دبیر سازمان عفو بین‌الملل در آلمان در این‌باره گفت: «تبرئه با تأخیر صورت گرفت. این دادگاه هرگز نباید آغاز می‌شد. كاوالا و سایر افراد به هیچ وجه نباید متهم می‌شدند.»

فردا، چهارشنبه ۳۰ بهمن / ۱۹ فوریه، قوه قضائیه ترکیه دادگاه ۱۱ تن از فعالان حقوق بشری از جمله تانر قلیچ، مسئول سازمان عفو بین‌الملل در ترکیه، ایدل اِسر، مدیر بخش ترکیه عفو بین‌الملل و پتِر اشتویتنر، فعال آلمانی را برگزار خواهد کرد.

دادستانی ترکیه که در حال تفتیش و بررسی در صفوف ارتش و وزارت دادگستری است، امروز سه‌شنبه ۲۹ بهمن / ۱۸ فوریه نیز دستور بازداشت ۲۲۸ نفر را که مظنون به ارتباط با شبکه فتح‌الله گولن، واعظ دینی ساکن آمریکا هستند، صادر کرد.

بیشتر بخوانید: