سیل در مناطقی از هرمزگان جاری شد که به سیستان و بلوچستان نزدیک است. اگرچه میزان آن نسبت به سیل سیستان و بلوچستان کمتر بود اما به بسیاری از زیرساختهای ارتباطی و زمینهای کشاورزی آسیب رساند. در چنین شرایطی ۹۵ درصد کشاورزان در هرمزگان بیمه ندارند و خسارتهای آنها جبران نخواهد شد. موج جدید بارش در این استان نیز آغاز شده است.
بارش باران سیلآسا که از شامگاه ۱۹ دی ماه در جنوب و جنوب شرق ایران آغاز شد، سه استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان را تحت تأثیر قرار داد. سیستان و بلوچستان بیشترین آسیب را از سیل دیده است، اما مناطقی از استان هرمزگان، بهویژه مناطق نزدیک به سیستان و بلوچستان از جمله شهرستان جاسک نیز تحت تاثیر بارندگیهای شدید دچار تخریب و خسارت شدهاند.
زندگی ساکنان برخی شهرستانهای استان هرمزگان بهدلیل آبگرفتگی شدید مختل شد، به خانهها، زیرساختهای ارتباطی و لولههای انتقال آب و آبراهها خسارت وارد شد، زمینهای کشاورزی تخریب و احشام تلف شدند و به محصولات باغی آسیب وارد شد.
استان هرمزگان محصولات جالیزی ایران، از جمله بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز و سیبزمینی را در فصل زمستان تأمین میکند. در مناطق نزدیک به سیستان و بلوچستان نیز کشت موز متداول است.
محمد قاسمی، دبیر نظام صنفی کشاورزی هرمزگان، پنجشنبه ۳ بهمن به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت اگرچه هنوز برآورد دقیقی از خسارتهای وارد شده به بخش کشاورزی صورت نگرفته اما محصولات جالیزی، پیاز، سیبزمینی و همچنین باغهای موز و نخلستانها تخریب شده و خسارت دیدهاند.
قاسمی گفت: «بیش از ۹۵ درصد کشاورزان در هرمزگان بیمه ندارند و نمیتوانند انتظار داشته باشند از این طریق خسارتهای آنها جبران شود.»
بهگفته قاسمی، کشاورزان استان هرمزگان براساس تجربه گذشته خود به بیمههای کشاورزی بیاعتماد هستند: «آنها شاهد این بودهاند که محصول خود را بیمه کردهاند، اما خسارتهای آنها جبران نشده است و همین مسئله انگیزه آنها را از بین برده است.»
پیش از این، محمد بازرگان، مشاور نظام صنفی کشاورزی کشور در مورد سیل سیستان و بلوچستان نیز گفته بود کشاورزان این استان به شدت خسارت دیدهاند و باید سازوکارهایی برای جبران خسارت در نظر گرفت. او نسبت به سوءاستفادهها در زمینه دریافت خسارت سیل هشدار داده و گفته بود اعتبار در نظر گرفته شده به جای اینکه به کشاورزان خسارت دیده تعلق گیرد، به افراد دیگری پرداخت میشود و در مقابل کشاورزان آسیبدیده از حمایت محروم میشوند.
محمد قاسمی خواهان ارزیابی دقیق از خسارتهای وارد شده به کشاورزان هرمزگان شد و گفت: «اگر بناست جبران خسارت اتفاق بیفتد اول باید دقیقاً بدانیم کشاورزان چقدر خسارت دیدهاند. بعد از این کار میتوان انتظارات را مبنی بر اینکه جبران خسارت چطور اتفاق بیفتد، بیان کرد.»
قاسمی احتمال داد که با وضعیتی که در هرمزگان پیش آمده عرضه محصولات جالیزی در فصل زمستان کاهش یابد و در نتیجه این محصولات گران شوند.
روز گذشته، چهارشنبه ۲ بهمن، فریدون همتی، استاندار هرمزگان میزان خسارت سیل در شرق هرمزگان را ۱۵۰۶ میلیارد و ۱۷۵ میلیون تومان اعلام کرد.
بهگفته استاندار هرمزگان بزرگترین خسارتها به بخش راهها بوده است که شش محور شریان اصلی و ۱۰ محور فرعی و ۳۷ مسیر روستایی خاکی را شامل میشود. به جز سه مسیر روستایی در شهرستان جاسک و دو مسیر روستایی در شهرستان بشاگرد دیگر مسیرها بازگشایی شده است.
در بخش آموزش و پرورش نیز به ۲۱ مدرسه و ۵۲ کلاس درس آسیب جدی وارد شده است و ۳۳ مدرسه در قالب ۷۶ کلاس درس و دو سالن نیاز به تعمیرات اساسی و تجهیزات دارند.
با توجه به خسارتهای گسترده و قطع آب از سد جگین بهعنوان منبع تأمین آب شهرستان جاسک، از بدو بروز بحران، آبرسانی با تانکرهای شرکت آب تأمین میشود.
در بخش برق حدود ۲۰۰ کیلومتر شبکه ۲۰ کیلو ولت نیاز به مقاومسازی دارد و همچنین چند پست فوق توزیع آسیب دیده یا از مدار خارج شدهاند. ۱۵ کیلومتر شبکه فشار ضعیف نیز در روستاها کاملاً و ۵۰ دستگاه پست هوایی تخریب شده است.
روز گذشته حجتالاسلام سیدمصطفی ذوالقدر، نماینده میناب، رودان، جاسک و سیریک در مجلس شورای اسلامی نیز خسارت سیل هرمزگان را ۱۰۰۰ میلیارد ریال در تخریبهای جزئی منازل مناطق سیلزده اعلام کرد و در مورد خسارتهای دیگر گفت آمار دقیقی در دست نیست.
در همین حال، امروز پنجشنبه ۳ بهمن هواشناسی هرمزگان از موج بارشی جدیدی در مناطق مرکزی، مناطق شرقی و مناطق دریایی بهویژه تنگه هرمز خبر داد و با توجه به وقوع بارندگی همراه با رعد وبرق و وزش باد توصیه کرد که از رفتن شناورهای سبک خودداری شود و تمهیدات لازم در تمامی بنادر استان صورت گیرد.
به دلیل شرایط جوی و احتمال سیلابی شدن مسیلها همچنین از مردم خواسته شده است که از رفت وآمد در حاشیه رودخانهها و رفتن به مناطق مرتفع خودداری کنند.
اداره کل هواشناسی هرمزگان گفته است که سامانه بارشی از بعدازظهر جمعه از مناطق شرقی استان هرمزگان خارج خواهد شد اما تا اواسط هفته آینده هوای سرد در بیشتر نقاط استان ماندگار خواهد بود.
بارندگی از اواخر روز گذشته (چهارشنبه) در هرمزگان آغاز شد. مقدار بارش بسیار کمتر از بارش قبلی گزارش شده است و پیشبینی میشود به ۳۰ میلیمتر برسد.
بیشتر بخوانید: