شبکه تلویزیونی «اس اف ار» (SRF) سوئیس میگوید در مجمع جهانی اقتصاد (اجلاس داووس) ایجاد کانال مالی برای ارسال اقلام انسانی، مواد غذایی و دارو به ایران به بحث گذاشته میشود. در همان حال سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که سفر ظریف به داووس لغو شد.
سال گذشته سفارت سوئیس در تهران با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد که این کشور در تلاش است یک کانال «شفاف» مالی مستقل برای عرضه دارو، وسایل پزشکی و مواد غذایی به ایران ایجاد کند. سفیر سوئیس در تهران در گفتوگویی از پیشرفت در روند مذاکرات مربوط به این کانال مالی مستقل خبر داده بود. با وجود آنکه حدود یک سال و نیم از طرح ایجاد این کانال میگذرد، ایالات متحده آمریکا هنوز با ایجاد این کانال مالی که به «شتا» ( SHTA ) معروف است موافقت نکرده.
شامگاه یکشنبه ۱۹ ژانویه/ یکم بهمن وزیر اقتصاد سوئیس در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «اس اف ار» (SRF) اعلام کرد که ایجاد کانال مالی «شتا» در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد به بحث گذاشته میشود.
پنجاهمین دور مجمع جهانی اقتصاد از سهشنبه ۲۱ ژانویه/یکم بهمن در داووس سوئیس آغاز به کار میکند و سه روز بعد هم به کار خود پایان میدهد. در این اجلاس از ۱۱۷ کشور جهان، سه هزار کارفرما، سیاستمدار، پژوهشگر و نمایندگان نهادهای مدنی شرکت خواهند کرد و رئیسان دولت یا نخستوزیران ۵۰ کشور جهان نیز در این اجلاس حضور دارند.
صبح دوشنبه سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد سفر محمد جواد ظریف به داووس به طور غیرمنتظرهای لغو شده است:
«قرار بود که وزیر امور خارجه به کشور سوئیس برای شرکت در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سفر کند ولی به رغم دعوت رسمی اولیه و حتی حضوری از ایشان، برنامه تنظیم شده ایشان را به هم زدند و ترتیبات دیگری را در نظر گرفتند و در همین چارچوب این سفر متاسفانه انجام نمیشود.»
محمدرضا حاجی کریم جباری، سفیر ایران در سوئیس جمعه گذشته در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «اس اف ار» (SFR ) اظهار امیدواری کرد که گفتوگوها با آمریکا در اجلاس داووس درباره ایجاد کانال مالی «شتا« این بار به ثمر برسد. جباری گفت:
«خوشبختانه فکر میکنم که ما به نقطهای رسیدهایم که مقامات سوئیس آخرین جزئیات کانال مالی را در دست بررسی دارند. امیدواریم که در آینده نه چندان دور این مذاکرات به مرحله نهایی برسد.»
کانال مالی «شتا» با کانال مالی اتحادیه اروپا موسوم به «اینستکس» تفاوت دارد و به طور مستقل عمل میکند. هدف از ایجاد این کانال ارسال دارو، وسایل پزشکی و مواد غذایی به ایران عنوان شده است.
ایالات متحده آمریکا اعلام کرده بود که تحریم نفتی و بانکی ایران شامل اقلام انسانی نمیشود.
در نبود روابط دیپلماتیک و کنسولی بین ایالات متحده آمریکا و جمهوری اسلامی ایران، از ٣١ خرداد ١٣۵٩ دولت سوئیس از طریق سفارت خود در تهران حافظ منافع ایالات متحده آمریکا در ایران است.
وزارت خارجه سوئیس در جریان حمله موشکی سپاه پاسداران به دو پایگاه آمریکا در خاک عراق در بامداد چهارشنبه ۸ ژانویه/ ۱۸ دی، با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد که در حین این حمله دستکم از مجرای این کشور سه پیام بین ایران و آمریکا رد و بدل شد. وزارت خارجه سوئیس در ادامه این بیانیه برای تنشزدایی از روابط ایران و آمریکا اعلام آمادگی کرد و یادآوری کرد که کانال دیپلماتیک بین دو کشور از طریق سوئیس همچنان باز است. در همان حال بامداد پنجشنبه کلی کرفت، نماینده آمریکا در سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت اعلام کرد که کشورش «آماده مذاکرات بدون پیششرط با ایران» بهمنظور «جلوگیری از بهخطر افتادن صلح و امنیت بینالمللی از سوی رژیم ایران» است.
بیشتر بخوانید: