واکنشها در عراق به حملات هوایی آمریکا علیه الحشد الشعبی ادامه دارد. وزارت خارجه عراق گفته که سفیر آمریکا در بغداد را احضار میکند. در بغداد و کربلا تظاهراتی علیه اقدام آمریکا برپا شد و آمریکا بیش از ۸۰ کارمند سفارت خود در بغداد را به اقلیم کردستان منتقل کرد.
وزارت امور خارجه عراق با انتشار بیانیهای از احضار متیو تولر، سفیر آمریکا در بغداد در اعتراض به حملات هوایی به مواضع الحشد الشعبی خبر داد. در این بیانیه آمده است: «این اقدام، نقض آشکار حاکمیت عراق و امری محکوم بهشمار میرود که با همه قوانین و اصول حاکم بر مناسبات بینالمللی منافات دارد.»
وزارت خارجه عراق در بیانیه خود از گروه الحشد الشعبی که به ایران نزدیک است دفاع کرد و آن را «نیروی ملی عراق» خواند که «تأثیری مهم در دفاع از عراق و یکپارچگی آن داشته» و با گروه «دولت اسلامی» (داعش) جنگیده است.
دو روز بعد از حمله به یک پایگاه نظامی آمریکا در شمال غربی کرکوک، وزارت دفاع آمریکا یکشنبه ۸ دی / ۲۹ دسامبر با انتشار بیانیهای اعلام کرد که برای دفاع از خود و در پاسخ به «حملات مکرر به پایگاههای میزبان نیروهای ائتلاف» در عراق، «سه منطقه شبهنظامیان شیعه نزدیک به ایران» را هدف قرار داده است. در جریان این حملات دستکم ۲۵ نفر از شبهنظامیان از جمله ابوعلی الخزعلی فرمانده تیپ ۴۵ الالحشد الشعبی کشته شدند. دستکم ۵۵ نفر از شبهنظامیان «کتائب حزبالله» هم در این بمبارانها مجروح شدند.
وزارت خارجه عراق در بیانیه خود تأکید کرد که این کشور اجازه داده نخواهد شد به میدان درگیری یا پایگاهی برای انجام حملات به کشورهای همسایه تبدیل شود. همچنین گفته شده که عراق با شرکای اروپایی خود در ائتلاف جهانی ضد داعش برای اتخاذ موضع واحد در مورد سازوکار همکاری و آینده حضور این ائتلاف گفتوگو خواهد کرد.
در همین حال بغداد الیوم بهنقل از یک منبع امنیتی در اقلیم کردستان عراق نوشته است که آمریکا بیش از ۸۰ کارمند سفارت خود در بغداد را به اربیل منتقل کرده است.
این منبع گفته است که افراد منتقلشده به اقلیم کردستان کارمندان غیر ضروری سفارت آمریکا بودهاند. این اقدام بهمنظور پیشگیری از هر گونه تهدیدات علیه این سفارت آمریکا و کارمندان آن صورت گرفته است.
همچنین شب گذشته، دوشنبه ۹ دی / ۳۰ دسامبر در میدان التحریر بغداد تظاهراتی علیه حملات هوایی آمریکا برگزار شد. بنا به گزارشهای منتشرشده، تظاهرکنندگان خواستار اخراج سفیر آمریکا به علت نقض حاکمیت عراق شدند.
سایت المسله نیز از تظاهرات در استان کربلا خبر داد که در آن پرچم آمریکا را به آتش کشیده شد.
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر مستعفی عراق که بهطور موقت در سمت خود باقی است روز گذشته اعلام کرد که مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا پیش از حمله به مواضع الحشد الشعبی با او تماس گرفت. عبدالمهدی گفت: «وزیر دفاع آمریکا قصد کشورش برای حمله به گردانهای حزبالله را در آستانه انجام این حمله به من اطلاع داد، من نیز به او گفتم، این اقدامی خطرناک است و موضعگیریها را افزایش خواهد داد، باید در اینباره گفتوگو و از افزایش تنش پرهیز کنیم اما وزیر دفاع آمریکا تصریح کرد من مأمور ابلاغ این موضوع هستم و حمله انجام خواهد شد. من با طرفهای مربوطه در الحشد الشعبی تماس گرفتم اما حمله خیلی سریع و نه پس از یک ساعت که وزیر دفاع آمریکا گفته بود، انجام شد.»
عادل عبدالمهدی افزود: «به گمان ما این حمله بیش از آنکه به دلایل و شواهد ارتباط داشته باشد به تنش در مناسبات آمریکا و ایران مربوط میشود.»
عبدالمهدی همچنین اعلام کرد که موضوع حملات آمریکا به پایگاههای الحشد الشعبی در پارلمان عراق بررسی خواهد شد.
سید مقتدی صدر، روحانی شیعه و رهبر جریان صدر عراق نیز در واکنش به حملات نیروهای آمریکایی خواستار اتحاد برای اخراج «اشغالگران آمریکایی» از خاک عراق شد. او در توئیت خود نوشت: «در گذشته نسبت به فرجام وارد کردن عراق به درگیریهای منطقهای و بینالمللی هشدار داده بودیم و گفته بودیم که عراق دیگر این رفتارهای نابخردانه را تحمل نخواهد کرد.(…) اگر پیش از این علیه امضای توافقنامه ذلتبار با آمریکاییها همکاری داشتیم، امروز چنین اتفافاتی رخ نمیداد.»
صدر همچنین اعلام کرد که «برای اخراج اشغالگران به شیوه سیاسی و قانونی» است.
بیشتر بخوانید: