رئیس جمهوری بولیوی  در پی درخواست فرمانده ارتش و پس از آنکه سازمان کشورهای آمریکایی تقلب در انتخابات ریاست جمهوری بولیوی را تأیید کرد، در یک نطق تلویزیونی اعلام کرد از سمت خود استعفا می‌دهد.

اوو مورالس، نخستین رئیس‌جمهوری سرخپوست بولیوی استعفا داد

۲۰ اکتبر سال جاری، اوو مورالس رهبر حزب «جنبش سوسیالیسم» بولیوی اعلام کرده بود که با کسب بیش از ۴۶ درصد از آرا از کارلوس مسا رهبر اپوزیسیون جلو افتاده و به این ترتیب پیروز انتخابات ریاست جمهوری برای سومین دوره متوالی است. کارلوس مسا، اپوزیسیون مورالس را به تقلب متهم کرد اما مورالس این اتهام را نپذیرفت و متقابلاً اپوزیسیون را به کودتا متهم کرد.

چند ساعت قبل از آنکه مورالس استعفا دهد، ویلیامز کالیمان، فرمانده ارتش بولیوی، یکشنبه ۱۰نوامبر/ ۱۹آبان خواهان استعفای او شده بود. کالیمان گفته بود:

«با بررسی وضع داخلی کشور، از رییس‌جمهوری می‌خواهیم از مسند خود کناره‌گیری کند و اجازه دهد صلح برقرار و ثبات برقرار شود.»

صبح یکشنبه معترضان برای مدتی ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی را تصرف کرده بودند. فرمانده ارتش بولیوی از مردم خواست از اقدامات خشونت‌آمیز پرهیز کنند.

مورالس به عنوان نخستین رئیس جمهوری سرخپوست‌تبار بولیوی بعد از ۱۳ سال از قدرت کناره می‌گیرد. او تلاش کرده بود با سرمایه‌گذاری دولتی با فقر در شهرهای بزرگ بولیوی مقابله کند اما به تدریج انتقادات از شیوه مستبدانه حکومت او بالا گرفته بود.

مورالس که با تکیه بر نفت اقتصاد بولیوی را از رکود خارج کرده قصد داشت در سال ۲۰۱۶ با برگزاری یک همه‌پرسی قانون اساسی را تغییر دهد و راه را برای ریاست جمهوری مادام‌العمر خود هموار سازد اما شکست خورد.

ویکتور بوردا، رئیس پارلمان بولیوی که همزمان ریاست حزب سوسیالیست این کشور را هم به عهده دارد از سمت خود استعفا داد. یک گروه از مخالفان مورالس، برادر او را به گروگان گرفته و خانه او را به آتش کشیده بودند.

هفته گذشته سازمان کشورهای آمریکایی برای بررسی نتایج انتخابات ریاست جمهوری وارد بولیوی شد. این سازمان اعلام کرد که در انتخابات ریاست جمهوری اکتبر گذشته تقلب شده است. مورالس روز یکشنبه پیشنهاد برگزاری مجدد انتخابات را داد. کارلوس مسا، رهبر اپوریسیون اما اعلام کرد مورالس حق کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری بعدی را ندارد.

قبل از استعفای مورالس، مأموران امنیتی که حفاظت از کاخ ریاست جمهوری را به عهده داشتند اسلحه خود را به زمین گذاشته و محل خدمت خود را ترک کرده بودند.

بولیوی فقیرترین کشور آمریکای جنوبی است. اعتصاب‌های سراسری و اعتراضات اقتصاد این کشور را فلج کرده بود.

وزارت خارجه ایران سه هفته قبل پیروزی مورالس در انتخابات ریاست جمهوری را به او تبریک گفت. از سال ۲۰۰۷ تاکنون روابط ایران و بولیوی تعمیق یافته است. در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد ایران برای توسعه میدان‌های نفتی این کشور جای آمریکا را گرفت.

بیشتر بخوانید: