همزمان با بروز اختلاف میان جمهوری اسلامی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر سر بازرسی از نطنز و کشف رگه‌های اورانیوم در انبار تورقوزآباد، ایران بتن‌ریزی دومین واحد نیروگاه اتمی بوشهر را آغاز کرد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی، سازمان انرژی اتمی ایران بتن‌ریزی دومین راکتور هسته‌ای بوشهر متعلق به واحد ۲ این نیروگاه اتمی را روز یکشنبه ۱۹ آبان با حضور علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی آغاز کرد.

واحد ۲ نیروگاه بوشهر به ظرفیت ۱۰۵۷ مگاوات و بر اساس قرار داد بین شرکت مادر تخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران و شرکت روسی اتم استروی اکسپورت، به منظور تولید برق هسته‌ای ساخته خواهد شد. این قرارداد در آبان ۹۳ امضا شد و براساس آن پیمانکاران روسی و ایرانی طراحی، ساخت و راه اندازی آن را برعهده گرفته‌اند.

براساس گفته‌های محمود جعفری، مجری طرح نیروگاه اتمی بوشهر، پیش‌بینی می‌شود ساخت واحد دو نیروگاه اتمی بوشهر تا سال ۱۴۰۴ به پایان برسد.

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران پیشتر اعلام کرد بتن‌ریزی واحد ۳ نیروگاه اتمی بوشهر نیز ۱۸ ماه بعد از بتن‌ریزی واحد ۲، یعنی اواخر سال ۱۳۹۹ یا اوایل ۱۴۰۰ انجام خواهد شد. بهره‌برداری از این واحدها به گفته علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی به ترتیب برای شش و هشت سال آینده برنامه‌ریزی شده است.

واحد اول نیروگاه بوشهر پس از دهه‌ها تاخیر از سال ۲۰۱۱ تاکنون فعال است. سوخت اورانیوم این نیروگاه از روسیه وارد می‌شود و فعالیت آن براساس توافق هسته‌ای برجام تحت نظارت بازرسان سازمان ملل و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد.

 جمهوری اسلامی اما پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های سنگین علیه ایران سطح غنی‌سازی اورانیوم را در گام‌های کاهش تعهدات خود به این توافق ۳,۶۷ (حد مقرر در توافق برجام) به ۴,۵ رسانده است. به گفته مقامات جمهوری اسلامی بخشی از این غنی‌سازی به‌دلیل تامین سوخت نیروگاه بوشهر انجام شده است.

چهارمین گام ایران سه‌شنبه ۱۴ آبان/ ۵ نوامبر اعلام شد که طبق آن تهران بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی در ۱۸ اردیبهشت سال جاری، سانتریفیوژهای نصب‌شده در تأسیسات زیرزمینی فردو را گازدهی خواهد کرد.

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی پیش از آغاز بتن ریزی واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر در بوشهر به کاهش تعهدات ایران به برجام اشاره کرد و گفت:

«ما شروع کننده پایبند نبودن به تعهدات نبوده‌ایم، آن‌ها به تعهدات خود ملتزم نبوده‌اند و جمهوری اسلامی ايران نیز نمی‌تواند بپذیرد که برجام به عنوان جاده یک طرفه تلقی شود».

او در ادامه گفت:

«الان نیز ما خارج از چارچوب برجام عمل نمی‌کنیم. بند ۲۶ و ۳۶ برجام اقدامات امروز ما را در نظر گرفته است که اگر آن‌ها به تعهدات خود عمل نکردند ما نیز متناسب با رفتار آن‌ها می‌توانیم از تعهدات خود بکاهیم تا توازنی در برجام ایجاد شود. به نظرم الان این توازن برقرار شده است».

روز یکشنبه همزمان عباس موسوی، سخنگوی وزارت امورخارجه خبر کشف اورانیوم توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نمونه‌های برداشته شده از انبار تورقوزآباد را رد کرد و آن را «تله رژیم صهیونیستی» خواند. به گزارش آسوشیتدپرس، آژانس بین‌المللی اتمی در جلسه‌ای غیر علنی به اعضا خبر از کشف اورانیوم در یک انبار در ایران داده است. پیش‌بینی می‌شود جزئیات این خبر هفته آینده در گزارش آژانس درباره ایران، منتشر شود.


بیشتر بخوانید: