محمد خاتمی، رئیس جمهوری اسبق ایران در نامه‌ای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل خواستار پیش قدم شدن این سازمان برای نفی جنگ و خشونت شد.

محمد خاتمی

خاتمی در این نامه با اشاره به مساله جنگ و تروریسم در خاورمیانه و دیگر نقاط جهان از همه سازمان‌های صلح‌اندیش بین‌المللی، خیرخواهان و اندیشمندان خواست در سطوح ملی، منطقه‌ای و جهانی، مردم سراسر جهان را به دنیایی دور از خشونت و جنگ و نفرت دعوت کنند.

این دعوت در حالی‌ست که او در ایران با محدودیت‌هایی از سوی حاکمیت روبه‌روست و از رسانه‌ها خواسته شده است از ذکر نام و انتشار تصویر او پرهیز کنند.

خاتمی اما در نامه خود با یادآور شدن طرح گفت‌وگوی تمدن‌ها که در سال ۲۰۰۱ از سوی او در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شد، نوشته است:

«در پایان دهه دوم هزاره سوم، سرنوشت تکان‌دهنده گفت‌و‌گوی تمدن‌ها که مورد قبول اندیشمندان و خیرخواهان عالم است و نیز تفاهم و ائتلاف برای صلح بر پایه عدالت، حکایت از دشواری‌های بزرگی می‌کند که سازمان ملل و همه سازمان‌های بشردوست و صلح خواهان عالم در انجام وظایف خطیر خود دارند.»

محمد خاتمی همچنین با اشاره به تحریم‌های سال‌های اخیر دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی، این اقدامات آمریکا را خشونت‌بارترین تحریم‌ها عنوان کرده است.

او در نامه خود درباره «قحطی در یمن»، «تهاجم تروریسم به عراق و سوریه» و «جنایت علیه مردم فلسطین» نیز نوشته است.

محمد خاتمی همچنین از پر‌رنگ‌تر شدن تهدیدهای نظامی آمریکا علیه ایران و همین‌طور مساله خروج آمریکا از برجام ابراز نگرانی کرده و نوشته است:

«آن‌چه آمریکا بر سر برجام آورد تنها مخالفت با دولت و ملت ایران نبود، بلکه تحقیر اصل اساسی گفت‌و‌گو برای صلح بود و باز هم زور به جای توافق و تحریم به جای تفاهم نشست.»

رئیس جمهوری اسبق ایران پس از ماجرای تقلب در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ از سوی اصولگرایان و نهادهای امنیتی نزدیک به آنان، متهم به همکاری با میرحسین موسوی و مهدی کروبی، دو نامزد معترض به انتخابات ریاست جمهوری شد. اتهام او ترغیب طرفداران این دو نامزد به شورش‌های خیابانی است.

پس از آن بود که محدودیت هایی برای خاتمی از سوی نهادهای قضایی و امنیتی اعمال شد.

حیدر مصلحی، وزیر سابق اطلاعات در دولت محمود احمدی‌نژاد درباره اعمال محدودیت بر محمد خاتمی گفته بود:

«کسی که جزو سران فتنه بوده و انقلاب و نظام به دلیل یک سری ملاحظات او را مانند آن دو تن دیگر چندان محصور نکرده و به او آزادی عمل داده است، امروز امر بر او اشتباه نشود که انقلاب یادش رفته این آقا در فتنه چه نقشی ایفا کرده است.»

در سال‌های اخیر محمد خاتمی از حضور در رسانه‌ها منع شده و به اصطلاح ممنوع‌التصویر شده است. ‌

در مهر ماه ۹۶، محمدرضا تابش، نماینده مجلس و خواهرزاده خاتمی، در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از اعمال محدودیت‌های جدید در مورد خاتمی خبر داد.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه نیز اوایل شهریور ماه سال جاری در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی درباره اعمال محدودیت‌ برای محمد خاتمی، از طرح این سوال انتقاد کرد و پرسیده شدن آن را تلاش برای آورده شدن نام او خواند:

«ایران ۸۲ میلیون نفر و بیشتر جمعیت دارد اما [گویا] قرار است برخی نام‌ها نقل مجالس باشند.»

او گفت:

«مرجع اعمال محدودیت جای دیگری است. هر گونه تغییر در این ارتباط نیز به همان حوزه برمی‌گردد. یک‌سری از تصمیمات در شورای عالی امنیت و دبیرخانه است. من سخنگوی قوه قضاییه هستم و این موضوعات به تشکیلات قوه بر‌نمی‌گردد.»


  • در همین زمینه