نرخ مبادلات ارز در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارز (نیما) در ماه‌های اخیر افزایش نسبتاً قابل توجهی داشته است. مجموع عرضه نیز در این سامانه در سال جاری از مرز پنج میلیارد یورو گذشته است. با وجود این، صادرکنندگان همچنان خواستار اصلاح نظام ارزی کشور و دستورالعمل‌های بانک مرکزی بابت شیوه ورود ارز صادراتی به کشور هستند. به همین خاطر، دولت دستور تشکیل کارگروهی را داده که نحوه ورود ارز به ایران را بر اساس کشورهای مختلف مشخص کند و دستورالعمل‌ها و سهمیه‌بندی‌های بانک مرکزی را در صورت لزوم تغییر دهد.

عکس از آرشیو

به گزارش خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، مجموع معاملات ارز بابت واردات از ابتدای سال ۹۸ تا ۱۴ تیر ماه به پنج میلیارد و ۱۵۹ میلیون یورو رسیده و مجموع معاملات از بابت صادرات در همین بازه زمانی به پنج میلیارد و ۳۰۲ میلیون یورو رسیده است.

بیشترین میزان خرید و فروش ارز در تیر ماه رخ داده که مجموع معاملات در این ماه، بابت واردات و صادرات، به ترتیب دو میلیارد و ۲۹ میلیون یورو، و دو میلیارد و ۱۵۵ میلیون یورو بوده است.

میانگین نرخ خرید و فروش ارز در سامانه نیما از ابتدای سال جاری شمسی شاهد رشد تدریجی بوده و در تیر ماه میانگین نرخ فروش یورو در بازار ثانویه به ۱۲هزار و ۸۲۲ تومان و میانگین نرخ خرید به ۱۲هزار و ۷۷۵ تومان رسیده است.

میانگین نرخ خرید و فروش ارز در فروردین ‌ماه امسال ۹ هزار و ۴۰۰ تومان بوده است.

ظاهراً نرخ خرید و فروش ارز در سامانه نیما در حال نزدیک شدن تدریجی به نرخ بازار آزاد است. ارزش یورو در بازار تهران در حال حاضر کمی کمتر از ۱۵ هزار تومان است.

اصلاح سیاست‌های ارزی بانک مرکزی

سامانه نیما برای بازگرداندن ارز صادراتی به چرخه اقتصادی ایران ایجاد شد. این سامانه از ۲۸ بهمن ۱۳۹۶ به‌ شکل آزمایشی فعالیت خود را آغاز کرد و از سوم اردیبهشت ۹۷ فعالیت آن رسمی شد. با توجه به اینکه بخش زیادی از تأمین ارز در بازار از سوی صادرکنندگان بود و واردکنندگان نیز عمده تقاضا را تشکیل می‌دادند، سامانه با هدف ایجاد تعاملی میان این دو گروه اقتصادی شکل گرفت.

به خاطر قوانین و درصد‌ بندی‌های اعلام شده از سوی بانک مرکزی اما این سامانه چندان مورد استقبال صادرکنندگان قرار نگرفت.

بانک مرکزی در آخرین دستورالعمل خود تعیین کرد که صادرکنندگان باید ۵۰ درصد از ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه کنند و ۳۰ درصد آن را به واردات اختصاص دهند. آنها اجازه دارند ۲۰ درصد باقیمانده ارز خود را نیز به صورت نقدی وارد کشور کنند.

سهمیه‌بندی ارز صادراتی پاسخ دولت به مشکلاتی بود که در پی تحریم‌ها و نوسانات ارز در بازار ایجاد شده بود.

صادرکنندگان اما با اشاره به تحریم‌های بانکی و مشکلات اقتصادی کشور خواستار آزادی بیشتر در شیوه ورود ارز به کشور هستند. آنها همچنین خواستار تغییر شیوه سهمیه‌بندی با توجه به شرایط کشورهای مختلف طرف مبادله‌اند.

به گزارش خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا)، دولت در تلاش برای پاسخگویی به این مطالبات است.

وزیر امور اقتصاد و دارایی در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت با بخش خصوصی دستور تشکیل کارگروهی با حضور نمایندگان دولت و بخش خصوصی برای ارزیابی دستورالعمل‌های ارزی بانک مرکزی را صادر کرده و قرار است این کارگروه در صورت لزوم تغییراتی در دستورالعمل‌های موجود پیشنهاد دهد.

بنا بر آمار دولتی، در سال گذشته حدود ۱۸ میلیارد یورو ارز صادراتی در سامانه نیما مبادله شده است.


در همین زمینه: