ابومهدی المهندس، فرمانده ارشد گروه حشد الشعبی (بسیج مردمی عراق) در سخنانی که دوشنبه ۲۶ فروردین در مسجد اعظم اهواز ایراد کرد اعلام کرد که این گروه شبه‌نظامی در استان خورستان مستقر شده است.

ابومهدی المهندس، فرمانده ارشد گروه حشد الشعبی (بسیج مردمی عراق) در اهواز – عکس: توییتر

شنبه ۲۴ فروردین ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی در بغداد در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ورود صدها تن از نیروهای حشد الشعبی به بهانه کمک به سیل‌زدگان در استان‌های خوزستان و لرستان را تأیید کرده بود. به گفته مسجدی این نیروها در قالب «موکب‌های مردمی و خودجوش» از شهرهایی مانند بصره به ایران اعزام شده‌اند.

ابومهدی المهندس که نام واقعی او جمال جعرف ابراهیم است، در سخنانی در مسجد اعظم اهواز گفت نیروهای حشد الشعبی از بصره تا موصل با پیامدهای سیل خوزستان که به عراق سرایت کرده مقابله می‌کنند. به گفته  فرمانده حشد الشعبی، هدف شبه‌نظامیان شیعه عراقی از استقرار در خوزستان این است که مسیر سیل را از شهر العماره عراق منحرف کنند. هادی العامری، دبیرکل سازمان بدر عراق نیز همراه با این نیروها وارد استان خوزستان شده است.

معلوم نیست که شبه‌نظامیان شیعه عراقی با اداوت جنگی و نظامی وارد خاک ایران شده‌اند. علی ساری، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی شنبه گذشته در گفت‌وگو با رسانه‌های داخلی گفته بود در این زمینه اطلاعات کافی در اختیار ندارد. او درباره نهاد هماهنگ‌کننده ورود نیروهای حشد الشعبی به استان خوزستان و لرستان گفته بود:

«معمولاً هماهنگی در این سطح باید از طریق حوزه خارج از کشور یعنی سپاه قدس باشد، اما اینکه از کدام مسیر هماهنگی حضور آن‌ها انجام شده، من دربارهٔ آن اطلاعاتی ندارم.»

قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس هفته گذشته با انتشار فراخوانی از فرماندهان «پیش‌کسوت» سپاه پاسداران خواسته بود به مدت یک ماه در استان خوزستان مستقر شوند. همزمان موکب‌های اربعین هم به استان لرستان و خوزستان اعزام شده‌اند.

جمعه هفته گذشته سردار پاسدار محمد رضا نقدی از ملاشیه، جنوبی‌ترین نقطه اهواز دیدن کرده بود که با اعتراض شمار زیادی از جوانان مواجه شد. معترضان شعار می‌دادند «خوزستانو آب برده، مسئولینو خواب برده». دامنه این اعتراضات در روز شنبه گسترش یافت و به سایر مناطق سیل‌زده، به ویژه عین دو و کوی علوی سرایت کرد. یکشنبه ۲۵ فروردین اداره اطلاعات اهواز ۲۵ نفر از امدارسانان «مرکز کمیته مردمی» ملاشیه را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرد.

هفته قبل نیز خبرهایی درباره درگیری نیروهای سپاه با روستائیان خوزستان منتشر شده بود. سردار سرتیپ دوم پاسدار رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه اما این خبرها را تکذیب کرده بود.

قاسم ساعدی، نماینده مجلس و عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان دوشنبه ۲۶ فروردین در یک نشست خبری گفت:

«با جاری شدن سیل در شوش، حمیدیه، دشت آزادگان و هویزه کشاورزان و دامداران خسارت چشم‌گیری دیده‌اند. اکنون نیز در بخش دشت آزادگان و هویزه برخی از روستاها در محاصره سیل قرار دارند و مردم در حال مقاومت هستند. با وجود کمبود خاک و گونی در این مناطق امکان رساندن آنها نیز وجود ندارد.»

معترضان دولت را متهم کرده‌اند که برای حفظ تأسیسات نفتی هورالعظیم از گزند سیلاب، آب را به طرف روستاها و شهرها سرازیر کرده است. بیژن نامدار زنگنه جمعه گذشته در سفر به استان خوزستان گفته بود آب دورادور تأسیسات نفتی هورالعظیم را فراگرفته:

«هیچ انسان با شرافتی برای تولید چند هزار بشکه نفت به دنبال آن نخواهد بود تا به مردم خسارتی وارد شود.»

قاسم ساعدی، عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان در نشست خبری دوشنبه ۲۶ فروردین گفت:

«هورالعظیم یکی از تالاب‌های بین‌المللی کشور است؛ با توجه به این که چند سال طولانی این تالار خشک بود شرکت‌های نفتی در آن فعالیت کرده و پنج مخزن ایجاد کرده‌اند. از سوی دیگر به دنبال خشک بودن، این تالاب به یک منبع برای ریزگردهای استان تبدیل شده بود. اما اکنون با توجه به ورود آب سعی داریم تا این تالاب را احیا کنیم تا کانون ریزگردها از بین برود.»

از هفته گذشته تاکنون دو رود کرخه و دز به هم پیوسته‌اند و روستاهای و بخش هایی از اهواز را درگیر سیل کرده‌اند. صدها روستا تخلیه شده‌اند.

پیشتر بخوانید: