وزیر نفت ایران معتقد است که بهلحاظ عملیاتی مشکلی در صادرات نفت وجود ندارد و مشکلات کنونی سیاسی است. او میگوید دولت تلاش میکند که هیچ رقمی از صادرات نفت و میعانات گازی عنوان نشود تا «دشمنان» نتوانند سوء استفاده کنند.
با اعمال تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران، تهران همچون دوران پیش از توافق هستهای، بهدنبال دور زدن تحریمهاست. بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی دوشنبه ۱۹ فروردین در دیدار با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در اینباره گفت: «ما توانایی صادرات نفت به مقدار پیش از خروج آمریکا از برجام و آغاز تحریمهای واشنگتن را برخلاف عدهای که عنوان میکنند به دلیل ناکارآمدی نداریم، داریم؛ مشکل کنونی صادرات نفت سیاسی و امنیتی است، نه عملیاتی.»
با تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران خدمات بیمهای و بندری به نفتکشهای ایران با محدودیت روبهرو شده و ایران بهمنظور دور زدن تحریمها، بخشی از نفتکشهای خود را در خارج ثبت کرده و با پرچم کشورهای دیگر برای صادرات نفت به آبهای بینالمللی میسپارد.
بیژن زنگنه با بیان اینکه «برخی مشکلات» در صادرات فرآوردههای نفتی ایران وجود دارد که «لاینحل نیست»، افزود: «تلاشمان این است هیچ رقمی از صادرات نفت و میعانات گازی عنوان نشود و تاکنون نیز در این زمینه موفق بودیم؛ اعلام رقم صادرات نفت سبب سوء استفاده دشمنان میشود.»
برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران ۲۲ اسفند / ۱۳ مارس گفته بود که «تحریمها از سال ۲۰۱۷، درآمد نفنی ایران را ۱۰ میلیارد دلار کاهش داده و روزانه ۱،۵ میلیون بشکه نفت ایران از بازار جهانی حذف شده است.»
آمریکا همچنین به کشورهای دیگر هشدار داده است که از تاکتیکهای ایران برای دور زدن تحریمها آگاه باشند.
وزیر نفت ایران در این زمینه گفت: «همه راههای فروش نفت از بورس انرژی گرفته تا تهاتر را آزمایش کردیم و با هر فردی یا سازمانی که خواستار خرید نفت ایران باشد نیز مذاکره کردیم و بهتازگی نیز اعلام کردم صورتجلسه این مذاکرات نیز امضا شود. تاکنون فرد یا سازمانی در بخش تهاتر نفت با کالا وارد نشده است. دریافت پول نفت برای ما بسیار مهم است و باید نسبت به پرداخت آن مطمئن شویم تا مشکلات همانند بابک زنجانی بار دیگر تکرار نشود.»
بابک زنجانی به اتهام پرداخت نکردن بدهی هشت هزار و ۶۰۰ میلیارد تومانی خود به وزارت نفت، دیماه سال ۱۳۹۲ بازداشت شد. او در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد که ایران تحریم اقتصادی شده بود، شبکهای از شرکتها ایجاد کرد و با فروش نفت ایران درآمد هنگفتی بهدست آورد. اموال بابک زنجانی به دلیل بدهیهایش به وزارت نفت توقیف و برای او حکم اعدام صادر شد اما این حکم به اجرا در نیامد.
وزیر نفت جمهوری اسلامی ۲۵ اسفند سال گذشته در یک نشست خبری اعلام کرده بود که در جریان فروش نفت ایران در دوره تحریمها نزدیک به چهار میلیارد یورو در سالهای ۹۱ و ۹۲ بازنگشته است، اما مشخص نکرد که این میزان به کدام تخلف مربوط است.
زنگنه گفته بود که زنجانی تنها فردی نیست که پول نفتهای ایران را بازنگردانده است. با این حال او مبلغ تخلف زنجانی با دیگران را غیرقابل مقایسه خواند.
بیشتر بخوانید: