برنامه «ساعت زمین» چند سال است به ابتکار«صندوق جهانی طبیعت» (WWF) برگزار میشود. امسال دوازدهمین دوره این برنامه است. وزارت نیروی جمهوری اسلامی نیز از تمام مردم ایران خواسته است تا با خاموش کردن لامپها و وسایل برقی غیرضروری در ساعت ۲۰:۳۰ تا ۲۱:۳۰ دهم فروردین ماه، در این رویداد بینالمللی شرکت کنند.
طرح ساعت زمین یک ایده نمادین و ابتکار جهانی برای صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای است که هر سال در آخرین شنبه مارس (اوایل فروردین) در سرتاسر جهان به صورت همزمان برگزار میشود.
برنامه «ساعت زمین» نخستین بار از استرالیا آغاز شد. در سال ۲۰۰۶ دفتر صندوق جهانی طبیعت در استرالیا به همراه یک آژانس گردشگری این برنامه را در آن کشور و برای یادآوری خطرات زیست محیطی که جهان را تهدید میکند برگزار کردند. اما استقبال از این ایده به حدی بود که از سال ۲۰۰۷، این برنامه به صورت بینالمللی در هر آخرین شنبه ماه مارس اجرا شد.
به گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا)، صدیقه ببران، مدیر روابط عمومی وزارت نیرو در مورد این رویداد بینالمللی گفت: «علاوه بر خاموشی برق سازههای مهم که اغلب نماد سازهای یک شهر محسوب میشوند، بخشهای دیگر جامعه نیز همچون خانوادهها، انجمن ها و سازمانهای مردم نهاد نیز با پیوستن به این حرکت، چراغها و دستگاههای الکترونیکی غیرضروری خود را به مدت یک ساعت خاموش میکنند.»
او افزود: « وزارت نیرو امسال نیز از ساعت ۲۰:۳۰ تا ۲۱:۳۰ با خاموشی چراغهای ساختمان مرکزی، ساختمان توانیر و شرکتهای داوطلب توزیع برق در استانهای مختلف با این رویداد جهانی همراهی خواهد کرد.»
به گفته ببران، وزارت نیرو از مردم در هر کجای ایران خواسته است که «با خاموش کردن لامپها و وسایل برقی غیرضروری در این ساعت، در این طرح جهانی مشارکت کنند.»
به گزارش خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا) شهرداری منطقه ۱۱ تهران به مناسبت دهم فروردین روز جهانی ساعت زمین از خاموشی المانهای میدان حر و میدان حسن آباد خبر داد.
شعار امسال برنامه ساعت زمین «کاهش، استفاده مجدد، تغییر سبک زندگی» است. (Reduce, Reuse, Change the way we live)
◄درباره سبک زندگی سبز بیشتر بخوانید:
- مصرف کالا به خرج محیط زیست: چقدر آب و زمین هدر میدهیم؟
- ۱۰ راه آسان برای کاستن از مصرف پلاستیک
- دغدغه محیط زیستی: جهانی فکر کن و محلی عمل کن
سال گذشته ۱۸۰ کشور برنامههایی برای ساعت زمین تدارک دیدهبودند. این برنامه با رسیدن دونالد ترامپ به ریاستجمهوری آمریکا مورد توجه بیشتری قرار گرفت. ترامپ عاملیت انسان در گرمایش جهانی زمین را انکار میکند و از توافقنامه زیستمحیطی پاریس خارج شده است.
هدف اصلی برنامه ساعت زمین آن است که به تمام مردم جهان یادآوری کند که طبیعت و محیط زیست نیازمند اقدام هماهنگ و مشترک تمام انسانهاست و برخی قدمهای کوچک و نمادین مانند یک ساعت خاموش کردن چراغهای اضافی نیز میتواند در کم کردن مصرف انرژی و جلوگیری از اتلاف منابع سهم داشته باشد.
به زعم شماری از متخصصان، فعالیتهای انسانی از جمله مصرف رو به ازدیاد سوختهای فسیلی و در نتیجه انتشار گازهای گلخانهای مهمترین عامل تغییرات آب و هوایی است.