مجمع جهانی اقتصاد در آستانه برگزاری اجلاس داووس در سوئیس هشدار داده که تنشهای سیاسی و اقتصادی در سطح بینالمللی اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۹ را تحت تأثیر قرار خواهد داد: تنشهای سیاسی و اقتصادی بیش از پیش بالا میگیرد و هردم بیشتر گرفتار بحرانهایی میشویم که در تلاش بودیم از آنها رهایی پیدا کنیم.
مجمع جهانی اقتصاد در چهاردهمین نسخه از مجموعه گزارشهای «ریسکهای جهان» خطراتی را که جهان در سال ۲۰۱۹ میلادی با آن روبرو است برشمرده. بر اساس این گزارش که چهارشنبه ۱۶ ژانویه/ ۲۶ دی، یک هفته قبل از برگزاری اجلاس داووس در سوئیس منتشر شده، تنشهای سیاسی و اقتصادی در سطح جهان افزایش یافته اما اراده جمعی برای از میان برداشتن این تنشها از بین رفته و در مجموع درگیریها و تنشهایی که در سال ۲۰۱۸ بین دولتها وجود داشت در سال جاری گستردهتر و عمیقتر میشود.
مجمع جهانی اقتصاد در گزارش «ریسکهای جهان»با اشاره به جنگ تجاری بین چین و آمریکا پیشبینی کرده که در سال ۲۰۱۹ نه تنها نمیتوان انتظار شکوفایی اقتصادی داشت بلکه بحران اقتصادی در جهان عمیقتر هم خواهد شد.
بیش از ۱۰۰۰ کارشناس برای تهیه گزارش «ریسکهای جهان» با مجمع جهانی اقتصاد همکاری کردهاند. علاوه بر تنشهای سیاسی و اقتصادی در سطح جهان و جنگ تجاری بین چین و آمریکا، کارشناسان موارد زیر را به عنوان خطراتی که اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۹ را به مخاطره میاندازد، برشمردهاند:
- تخریب محیط زیست به عنوان یک خطر پایدار و یکی از پنج خطر عمدهای که اقتصاد جهان را تهدید میکند.
- حملات سایبری به عنوان یکی از تهدیدات پایدار برای جامعه بشری که با گذشت زمان هرچه بیشتر به شکل یک شبکه در همتنیده عمل میکند.
- اهمیت تغییرات و تحولات سیاسی و اقتصادی سبب شده که از نیروی انسانی غفلت شود. بسیاری از انسانها این امر را به عنوان یک تهدید درک کردهاند.
۸۸ درصد از کارشناسانی که در تهیه گزارشهای ریسکهای جهان در سال ۲۰۱۹ مشارکت داشتند، پیشبینی کردهاند که در سال ۲۰۱۹ در اثر نقض پیمانهای تجاری، رشد اقتصادی در سطح جهان دچار وقفه شود. در مجموع این کارشناسان پیشبینی کردهاند که بعد از گذار از گلوبالیسم، دوران درونگرایی و دوری از یکدیگر فراخواهد رسید. در گزارش «ریسکهای جهان» در سال ۲۰۱۹ از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به عنوان یکی از جلوههای گذار از گلوبالیسم یاد شده است. مجمع جهانی اقتصاد با اشاره به برگزیت اعلام کرده:
«نیرویی که در جهت یکجانبهنگری و برقراری علائق ملی و اجتناب از خطرپذیری در سطح ملی به کار گرفته میشود، مسئولیتپذیری در سطح جهان برای از میان برداشتن چالشهای جهانی را کاهش داده است.»
در ادامه این گزارش گفته شده:
«بیش از پیش گرفتار مشکلات و بحرانهایی در سطح جهان میشویم که همواره در تلاش بودیم از این بحرانها نجات پیدا کنیم.»
مجمع جهانی اقتصاد که در سال ۱۹۷۱ توسط کلاوس شواب، اقتصاددان آلمانی شکل گرفت، هدف خود را «بهبود وضعیت جهان» قرار داده است. منتقدان اما میگویند برگزاری اجلاس سالانه رهبران مالی و تجاری جهان تنشهای اجتماعی در جهان را تشدید کرده است.
بیشتر بخوانید: