ایران با عربستان سعودی بر سر کاهش تولید نفت به توافق رسید. قیمت نفت در بازارهای جهانی ۵ درصد افزایش یافت.

7 دسامبر 2019، مقر اوپک در وین: سهیل محمد المزروعی، وزیر انرژی امارات و رئیس دوره‌ای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه

به گزارش خبرگزاری رویترز، ایران با پیشنهاد عربستان سعودی که کشورهای عضو اوپک در سال ۲۰۱۹ تولید نفت خود را ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهند موافقت کرد. به این ترتیب سازمان کشورهای صادرکننده نفت می‌تواند اکنون بر گفت وگوها با روسیه متمرکز شود. بحث بر سر تقسیم کاهش تولید نفت بین اوپک و غیراوپک است.

پنجشنبه ۱۵ آذر/ ۶ دسامبر صد و هفتادمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در وین آغاز شد. قرار بود برای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت، اوپک و غیر اوپک میزان تولید نفت خام در جهان را به میزان یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهند. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران اعلام کرده بود که تا وقتی تحریم نفتی ایران برقرار است، ایران در هیچ توافقی شرکت نمی‌‌کند. اما چنین نشد.

یک منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته است:

«آری. ایران اصولاً با کاهش تولید نفت موافقت کرد.»

اوپک به کشورهای غیراوپک پیشنهاد داده است که در سال آینده ۴۰۰ هزار بشکه نفت کمتر تولید کنند. اگر روسیه با این پیشنهاد موافقت کند، نیمی از کاهش ۸۰۰ هزار بشکه‌ای نفت خام در روز را کشورهای عضو اوپک و نیمی دیگر را غیراوپک به عهده می‌گیرد. یک مقام آگاه که نام او افشا نشده به خبرگزاری رویترز گفته است که روسیه بعد از پایان اجلاس اوپک موافقت خود را با این پبشنهاد رسماً اعلام خواهد کرد.

وزارت نفت ایران تاکنون درباره این خبر سکوت کرده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز توافق ایران و عربستان سعودی بر سر کاهش میزان تولید نفت در سال آینده میلادی سبب شد که در روز جمعه ۱۶ آذر/ ۷ دسامبر قیمت نفت در بازارهای جهانی ۵ درصد افزایش یابد. قیمت نفت برنت به ۶۳ دلار و ۳۲ سنت رسید و به این ترتیب کاهش سه درصدی قیمت نفت در روز پنجشنبه جبران شد.

قیمت نفت در بازارهای جهانی از اکتبر سال گذشته تاکنون در مجموع بیش از ۳۰ درصد کاهش یافته است. ایران، عربستان سعودی و روسیه را در ایجاد مازاد تولید بر تقاضا مقصر می‌داند. این دو کشور که ریاست کمیته ناظر مشترک در سطح وزیران (JMMC) را بر عهده دارند به درخواست دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، در پی تحریم‌ نفتی و مالی ایران، تولید نفت خام خود را افزایش دادند تا کاهش تولید نفت خام ایران را جبران کنند. با این حال آمریکا هشت کشور را از تحریم نفتی ایران معاف کرد و سبب کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی شد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا شامگاه چهارشنبه با انتشار پیامی در توییتر از اوپک خواسته بود قیمت نفت را در کانال ۶۰ دلار نگه دارد. برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران نیز در همان روز با خالد الفالح وزیر نفت عربستان سعودی دیدار و گفت‌وگو کرده بود. وزیر نفت ایران در واکنش به این دیدار، ایالات متحده را به مداخله‌جویی در ساز و کار اوپک متهم کرده بود.

بیشتر بخوانید: