مدیرکل میراث فرهنگی تهران می‌گوید شهرداری منطقه یک قول خرید خانه نیما یوشیج را داده و قرار است شرکت توسعه فضاهای فرهنگی، کاربری این بنای تاریخی را تعریف کند. با این‌حال هنوز ثبت خانه نیما در فهرست آثار ملی در ابهام قرار دارد. دیوان عدالت اداری درخواست‌های سازمان میراث فرهنگی را بی‌پاسخ گذاشته است.

آنچه که از خانه نیما به جای مانده: یک ویرانه (عکس: ایلنا)

دیوان عدالت اداری ۱۵ آبان ۹۶ با تکیه بر احکام شرع و بدون توجه به ملاحظات سازمان میراث فرهنگی، خانه علی اسفندیاری متخلص به نیما یوشیج، بنیانگذار شعر نو ایران را از فهرست آثار ملی خارج کرد. مالکان خانه نیما به دیوان عدالت اداری شکایت برده بودند که خانه نیما به او تعلق نداشته و به همین جهت نمی‌توان آن را در زمره آثار ملی به شمار آورد. سازمان میراث فرهنگی اسنادی ارائه داده بود که ثابت می‌کند هرچند سند خانه نیما به نام او نبوده، اما این خانه متعلق به اوست. دیوان عدالت اداری اما این اسناد را به رسمیت نشناخت.

دلاور بزرگ‌نیا، مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران به خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفته است:

«دستور خرید ملک به شهرداری منطقه یک داده شده و قرار است بعد از خرید ملک، بحث بهره‌برداری و کاربری آن فضا توسط این شرکت به سرانجام برسد.»

از خانه نیما که در منطقه ۱ تهران واقع شده ویرانه‌ای بیش باقی نمانده. سال گذشته رسانه‌های داخلی گزارش داده بودند که خانه بنیانگذار شعر نو محلی شده برای آمد و شد انسان‌های بی‌پناه که به بیماری اعتیاد مبتلا شده‌اند.

مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران درباره وضع کنونی خانه نیما گفته است:

«یگان حفاظت میراث فرهنگی، از زمان انتشار خبر باز بودن در خانه نیما یوشیج ملکف شده تا به طور دائم به محوطه سرکشی کند. اگر شهرداری بتواند خانه را بخرد و آن را مانند دیگر بناهای تاریخی ساماندهی کند، وضعیت درست می‌شود. همه‌ اجزای خانه نیما یوشیج قابل مرمت است، اگر اصل بنا را نجات دهیم، اقدامات بعدی را نیز می‌توانیم به درستی انجام دهیم.»

نیما یوشیج تقریباً همه دوران کودکی و آغاز جوانی خود را در ده یوش در مازندران که پدرش، اعظام‌السلطنه اسفندیاری املاک مختصری در آنجا داشت گذرانده بود. به همین جهت زندگی ساده و روستایی را به زندگی شهری ترجیح می‌داد. جلال آل احمد  در مقاله‌ای با عنوان «پیرمرد چشم ما بود» می‌گوید در سال‌ ۱۳۲۹ یا ۱۳۳۰ نیما از وزارت فرهنگ یک زمین وقفی گرفت و خانه‌اش را در تهران ساخت.

معماری خانه نیما از معماری اغلب خانه‌های شمیران در آن زمان تبعیت کرده است. سقف شیروانی و ایوانی که با ۸ ستون فلزی، نمای اصلی را در بر گرفته، از مشخصات این بنا است.

این خانه در حدود ۶۸۸ متر مربع عرصه دارد و ۱۸۰ متر مربع نیز زیربنای آن است.

کمیته شورای ثبت استان تهران خانه نیما را واجد ثبت در فهرست آثار ملی شناخته اما به دلیل مخالفت دیوان عدالت اداری هنوز شماره ثبت به آن تعلق نگرفته است. به گفته سپیده سیروس‌نیا، معاون میراث فرهنگی تهران کارشناسان دفتر ثبت آثار تاریخی تهران، با بررسی برخی مدارک و بر اساس قانون ۷۹، در مکاتبه‌ای با دیوان عدالت اداری، بار دیگر درخواست بازگرداندن رای ثبت ملی خانه نیما یوشیج را مطرح کرده‌اند اما دیوان عدالت اداری به این درخواست پاسخ نداده است.

خانه پدری فروغ فرخزاد در تهران نیز که یادآور سال‌های کودکی و نوجوانی فروغ است در آستانه تخریب قرار گرفته. آبان ۹۵ خانه‌ای که فروغ فرخزاد سال‌های پایانی زندگی‌اش را در آن سپری کرده بود تخریب شد.

بیشتر بخوانید: