فاطمه اکبرپور، کارشناس پسماند اداره حفاظت محیط زیست استان تهران می‌گوید بنابر شاخص سرانه مصرف روزانه ظروف پلاستیکی، ایران جزو ۱۰ کشور اول در مصرف ظروف یکبار مصرف در دنیا است.

میزان مصرف پلاستیک‌های تولیدی در ایران روزانه ۵۰۰ تن و سالانه نزدیک به ۱۸۵ هزار تن تخمین زده می‌شود.

علاوه بر این، میزان مصرف ظروف یکبار مصرف در ماه‌های مذهبی محرم و رمضان تا ۳۰ درصد افزایش می‌یابد.

بنابر این گزارش، هر تهرانی روزانه به طور متوسط سه پلاستیک وارد چرخه محیط زیست می‌کند که امروزه به عنوان یکی از مشکلات زیست محیطی این کلان شهر به شمار می‌رود.

چه باید کرد؟

فاطمه اکبرپور می‌گوید ظروف پلاستیکی و کیسه‌های یکبار مصرف به دلیل ماندگاری در محیط زیست «آلودگی سفید» خوانده می‌شوند. به گفته او «با توجه به مواد مورد استفاده در ساخت پلاستیک‌ها و پلیمرها، تجریه این مواد در طبیعت می‌تواند صدها سال و حتی دو تا چهار قرن طول کشد».

او یکی از راه‌های برون‌رفت از این وضعیت را استفاده از «ظروف گیاهی یکبارمصرف» دانست که حداکثر زمان تجزیه آنها در طبیعت ۶ ماه است که در مقایسه با ظروف یکبار مصرف پلاستیکی بسیار کمتر است.

ظروف تجزیه‌پذیر که هنوز استفاده از آن‌ها در ایران فراگیر نشده است، مواد سمی و شیمیایی در خود ندارند، و در عرض چند ماه در خاک تجزیه شده و حتی در برخی موارد به دلیل این‌که دارای پایه نشاسته، ذرت، گندم و سیب‌زمینی هستند، به عنوان خوراک دام قابل مصرف‌اند.

تفکیک زباله از عواملی است که به کاهش هزینه و سهولت بازیافت پسماندهای پلاستیکی ‌می‌انجامد.

اما آمارهای رسمی نشان می‌دهد که تنها هفت درصد از پسماند‌ها در ایران از مبدأ تفکیک می‌شوند و در میان حجم عظیمی از تولید پسماند و زباله در ایران تنها یک درصد آن بازیافت می‌شود.

در مجموع در جهان، بیش از یک چهارم پلاستیک جهان برای بسته‌بندی مایحتاج متفاوت انسان‌ها استفاده می‌شود. با وجود این، تنها ۱۴ درصد از این بسته‌ها یا کیسه‌های پلاستیکی برای بازیافت جمع‌آوری می‌شوند.

سازمان مجمع جهانی اقتصاد با انتشار گزارشی می‌گوید که تا سال ۲۰۵۰، میزان پلاستیک موجود در اقیانوس‌های جهان از میزان ماهی‌ها بیشتر خواهد شد. به عبارت دیگر وزن پلاستیک‌ها در اقیانوس نسبت به ماهی‌ها فزونی می‌یابد.

طبق این گزارش، استفاده از پلاستیک در ۵۰ سال گذشته ۲۰ برابر شده و انتظار می‌رود در ۲۰ سال آینده نیز به ۴۰ برابر برسد.


در همین زمینه

دسته بندی‌ها: محیط زیست

کلید‌واژه ها: , , , , , , , , , ,

توجه: کامنت‌های توهین‌آمیز منتشر نمی‌شوند. کامنت‌های حاوی لینک به عنوان "اسپم" شناخته می‌شوند.