رئیس پلیس فضای مجازی ایران (فتا) از بازداشت ۷۰ هزار تن به اتهام انجام جرایم سایبری در ۱۳۹۶ خبر داد. بخش اعظم این جرایم به ادعای کمال هادیانفر «علیه عفت و اخلاق» بوده. به گفته او، ۲۹۶ حمله سایبری خارجی جدی به ایران نیز سال گذشته رخ داده است.

کمال هادیانفر، رئیس پلیس فتا

رئیس پلیس فتا یکشنبه ۹ اردیبهشت در نشستی خبری از رشد «۱۰ برابری» جرائم سایبری در ایران خبر داد و گفت که ۱۳۹۶ بیش از ۳۹ هزار فقره جرم تحت پیگرد قرار گرفته است.

به گفته او، ارزش ریالی پرونده‌های مربوط به جرائم سایبری نیز سال گذشته نسبت به ۱۳۹۵ افزایش یافت و به یک تریلیون و ۴۲۷ میلیارد و ۸۶۷ میلیون ریال رسید.

هادیانفر با اشاره به بازداشت ۷۰ هزار متهم جرایم سایبری اعلام کرد که ۲۳ درصد از این متهمان زن بوده‌اند.

کدام جرایم سایبری؟

جرائمی که رئیس پلیس فتای ایران به آنها اشاره دارد، گستره‌ای از حملات فیشینگ، جرایم مالی، توزیع مواد مخدر، تبلیغ «گروه‌های تروریستی»، فعالیت «ضداسلامی» و جرایم به گفته او «علیه عفت و اخلاق» را در برمی‌گیرند.

به گفته هادیانفر،

«از ۳۰هزار و ۱۸۳ کانال و گروه مجرمانه که در تلگرام شناسایی شده‌اند ۲۳ هزار و ۱۷۵ مورد آن مربوط به موضوعات ضداخلاقی بود و چهار هزار و ۷۵۳ مورد نیز در جهت تبلیغ «گروه‌های تروریستی» فعالیت می‌کردند. همچنین ۶۵۰ کانال و گروه نیز در حوزه ضد دین، اسلام و قرآن فعالیت می‌کنند و مابقی در حوزه موادمخدر، تبلیغات کالاهای ممنوعه، قمار و شرط‌بندی، ترغیب و خودکشی و موضوعات دیگر است.»

ایران تا کنون بارها فعالان سایبری منتقد حکومت را نیز به دلیل ارتکاب جرم سایبری بازداشت کرده است.

او همچنین مدعی شده که حدود نیمی از جرایم سایبری مورد اشاره او در پیام‌رسان «تلگرام» رخ داده است. مسئولان حکومتی در ایران گفته‌اند که تلگرام تا پایان اردیبهشت‌ ماه مسدود می‌شود. ایران سرورهای توزیع داده محلی تلگرام در ایران را از مدار خارج کرده. مرکز ملی فضای مجازی دستور داده بود که مجوز استقرار سرورهای تلگرام در ایران لغو شود. به همین دلیل تلگرام در ایران کُند و کیفیت آن بد شده است.

هادیانفر همچنین از عدم تعبیت شبکه اجتماعی اینستاگرام از قوانین ایران نیز انتقاد کرد و گفت ۲۳ درصد از جرایم علیه عفت و اخلاق در اینستاگرام رخ می‌دهد.

در زمینه حملات سایبری از جمله فیشینگ نیز فعالان حقوق آنلاین متهم اصلی را نهادهای امنیتی در ایران می‌دانند. هکرهای مرتبط به این نهادها اخیراً به حساب‌های کاربری فعالان موسسه خیریه امام علی در ایران نفوذ کردند.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران از قربانیان این حمله خواسته شکایت کنند تا دولت مسئله را پیگیری کند.

۲۹۶ حمله سایبری جدی به ایران

رئیس پلیس فتا از وقوع ۲۹۶ حمله سایبری «جدی» به ایران در سال گذشته خبر داد که به گفته او، ۵۰ درصد از آنها از آمریکا و چین و ۳۰ درصد از کشورهای اروپایی همچون آلمان و هلند ترتیب یافته‌اند و سایر حملات از کشورهای آسیایی به جز چین بوده است.

او هدف این حملات را «ایجاد اخلال در نظام پولی و مالی کشور، زیرساخت‌ها و حوزه‌های انرژی و برق و گاز» دانست اما گفت که هیچ حمله‌ای آسیب جدی وارد نکرده است.

جمعه‌شب ۱۷ فروردین حمله سایبری به مراکز داده خدمات‌دهندگان اینترنتی عمده ایران موجب اختلال در اینترنت شد. محمدجواد آذری جهرمی،‌ وزیر ارتباطات ایران حملات را تأیید کرد و آنها را «فراتر از ایران» دانست. هکرها در کد مربوط به حمله سایبری پرچم آمریکا را قرار داده‌بودند.


در همین زمینه