در حالیکه بارشهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه در سال آبی جاری افزایش چشمگیری داشته تراز آب این دریاچه در مقایسه با زمان مشابه سال قبل کاهش داشته است.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم، از ابتدای سال آبی جاری تا روز سهشنبه ۱۴ فروردین بارشهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۲۵۹,۶ میلیمتر بوده و رشدی ۲۵,۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. با این حال تراز آب دریاچه ارومیه نسبت به سطح آبهای آزاد به ۱۲۷۰,۷۴ متر رسیده که این میزان در زمان مشابه سال گذشته ۱۲۷۰,۷۶ متر بود.
تسنیم نوشته است که این شرایط در حالی رقم میخورد که ستاد احیای دریاچه ارومیه بر اساس برنامهای که ارائه داده پس از گذر از دوران تثبیت تراز دریاچه در فاصله سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵، اکنون در مرحله اجرای راهکارهای تأمین آب دریاچه ارومیه و دوره احیای این دریاچه قرار دارد.
ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی پیش از این تأیید کرده بود که در دیماه ۹۶ آب دریاچه ارومیه ۴۰۰ میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
تا سال ۱۳۹۵ به نظر میرسید وضعیت این دریاچه رو به بهبود است تا آنکه در سال ۹۶ با وجود انتقال آب از رودخانههای اطراف دریاچه و فاضلابهای تصفیه شده روند کار پسرفت کرد.
بیش از ۸۰ درصد از مساحت کل دریاچه ارومیه طی دو دهه گذشته کاهش یافته و به کمترین میزان سطح وسعت خود رسیده است.
احیای دریاچه ارومیه یکی از وعدههای اصلی انتخاباتی حسن روحانی بود که به نظر میرسد در دور اول ریاست جمهوری او تا حدی محقق شد اما اکنون این دستاورد در معرض تهدید قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید:
درياچه اروميه بدون داشتن يك بدنه آبى ثابت – نه فصلى- كه عملكرد اصلى آش ذخيره سازى برودت زمستانى براى تعديل و خنثى سازى بخش اعظم گرماى أشعه آفتاب و تعديل نرخ و مقدار تبخير ، احيا نخواهد شد. اخبار تكرارى چند سال اخير كه ابتدا خبر بهبود وضعيت و پيشرفت درياچه منتشر و سپس سكوت برقرار ميشود و اخبار ” خوش” احياى دوباره درياچه در محاق رفته و تا فصل بهار آينده سكوت برقرار ميشود. حقيقت أين است كه تا يك بدنه ثابت آبى كه قادر به جذب وانتقال برودت زمستانى به تابستان و خنثى كردن بخش اعظم گرماى شديد تابستانى و اثرات تبخيرى ان درياچه احيا نخواهد شد و فصلى و موقتى باقى خواهد ماند.
يك بدنه آبى حدود ٢٠ كيلومتر مكعبى به عنوان شرط لازم براى احياى درياچه اروميه هرگزبه تدريج شكل نخواهد گرفت زيرا كه گرماى خورشيدى اجازه چنين كارى را نخواهد داد.
تنها چاره انتقال آب در احجامى بزرگتر در زمانى كوتاه است كه بتوان از شدت تبخير خورشيدى سبقت گرفته و درياچه را احيا كرد. خلاصه اينكه همزمان با احياى حق آبه سالانه ٤ الى ٦ كيلومتر مكعبى ، مقدار آبى در حدود ٢٠ الى ٣٠ كيلومتر مكعب آب از خزر ( ىتنها منبع قابل دسترس) بايد به درياچه منتقل شود تا درياچه به وضعيت قبلى باز گردد.
حسين گلابيان / 06 April 2018