شمار زیادی از عرب‌های استان خوزستان در سومین روز پیاپی در اهواز در اعتراض به پخش برنامه‌ای از سیمای جمهوری اسلامی راهپیمایی کردند. یگان ضد شورش در صدد مقابله با تظاهرکنندگان برآمد و کار به درگیری کشید. از تصاویری که از این درگیری در شبکه‌‌های اجتماعی منتشر شده چنین برمی‌آید که معترضان یگان ویژه نیروی انتظامی را مجبور به عقب‌نشینی کردند.

جمعه ۱۰ فروردین: سه صحنه از تظاهرات عرب‌های معترض اهواز به «انکار هویت» و سیاست‌های «نژادپرستانه» سیمای جمهوری اسلامی (عکس: شبکه‌های اجتماعی)

۲ فروردین ۹۷ در برنامه نوروزی سیمای جمهوری اسلامی ویدیویی بین برنامه «کلاه قرمزی» پخش شد. در این برنامه عروسک‌هایی با لباس محلی شهروندان مناطق مختلف ایران بر روی نقشه ایران نصب می‌شود. عروسکی که می‌بایست نمایانگر مردم خورستان باشد، لباس عربی به تن ندارد. معترضان می‌گویند با توجه به اینکه جمعیت عرب‌ها در استان خوزستان زیاد است، عروسک‌ها در این برنامه می‌بایست لباس عرب‌های خوزستان را به تن می‌داشتند.

معترضان می‌گویند برنامه‌ای که از سیمای جمهوری اسلامی پخش شد «توهین‌آمیز» بوده است. آن‌ها می‌گویند اصولاً سیاست‌های صدا و سیمای جمهوری اسلامی «نژادپرستانه» و در جهت انکار هویت عرب‌های استان خوزستان است. معترضان چهارشنبه گذشته برای نخستین بار مقابل صدا و سیمای جمهوری اسلامی در اهواز اجتماع کردند و خواهان عذرخواهی مسئولان صدا  سیما از شهروندان عرب و توبیخ عوامل ساخت برنامه ویدیویی یاد شده بودند.

روز گذشته این اعتراضات ادامه یافت. عباس کعبی، نماینده خوزستان در مجلس خبرگان و علی سواری، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی تلاش کردند معترضان را آرام کنند، اما معترضان آن‌ها را از خود راندند. بر اساس خبرهایی که زمانه دریافت کرده، سپس نیروی انتظامی با مسدود کردن پل نادری با معترضان درگیر شد و سه زن هم بازداشت شدند.

در سومین روز این اعتراضات ادامه‌دار، یگان ضد شورش در محله کوت عبدالله اهواز و در برخی محله‌های دیگر این شهر با معترضان درگیر شدند.

در فیلم‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده شمار زیادی از معترضان را می‌توان دید که به سمت محله کوت‌ عبدالله راهپیمایی می‌کنند و در همان حال شعار استقلال برای اهواز را سر می‌دهند. درگیری یگان ضد شورش با معترضان در این مسیر اتفاق افتاده است.

بر اساس یک نظرسنجی که در سال ۸۹ انجام شده بیش از ۳۳ درصد ساکنان استان خوزستان عرب هستند. علاوه بر خوزستان، در استان خراسان، هرمزگان و اصفهان هم تعداد زیادی از عرب‌‌ها زندگی می‌کنند.

بی‌آبی و بحران ریزگردها یکی از مهم‌ترین مشکلات استان خوزستان است. جنگ داخلی سوریه هم با بحران بی‌آبی و با اعمال تبعیض‌های اجتماعی و قومی آغاز شد.

دورادور اهواز ۷ کانون ریزگرد وجود دارد، به گفته جواد کاظم‌نسب، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی بسیاری از روستاهای اطراف کارون، کرخه و دز از آب آشامیدنی بی‌بهره‌اند. علاوه بر این در تعیین آب‌بهای کشاورزی نیز سیاست‌های تبعیض‌آمیزی به سود سازمان آب و برق و به زیان کشاورزان اعمال می‌‌گردد. دولت جمهوری اسلامی از برقی که در استان خوزستان تولید می‌شود و به عراق صادر مى گردد، ۱۰ میلیون دلار در سال درآمد دارد اما این درآمدها به تصفیه‌خانه‌های شرق خوزستان اختصاص داده نمی‌شود. قطعی برق در اهواز به ویژه در تابستان‌ها به نارضایتی مردم دامن زده است.

عباس کعبی، نماینده خوزستان در مجلس خبرگان در نامه‌ای به عبدالعلی عسکری، رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی یادآوری کرده که «تحریک قومیت‌ها» «مخاطرات امنیتی و آثار مخرب اجتماعی فراوان» در پی دارد.

بیشتر بخوانید: