۲۲ مارس (۲ فروردین) روز جهانی آب است. رئیس سازمان محیط زیست ایران اعلام کرد که در نیم قرن اخیر، سال گذشته یکی از بدترین سال‌های آبی در ایران بود. او هشدار داد که بحران آب ممکن است به بحران‌های اجتماعی دامن بزند.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران: آب می‌تواند سبب بروز مسائل اجتماعی در کشور شود.
عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران: آب می‌تواند سبب بروز مسائل اجتماعی در کشور شود.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در یک پیام ویدئویی به‌مناسبت ۲۲ مارس / ۲ فروردین، روز جهانی آب، از بحران آب در ایران صحبت کرد و با بیان این‌که «دوران پُرآبی کشور به انتها رسیده است»، از مردم خواست که رفتارهای زندگی گذشته خود در مورد مصرف آب را تغییر دهند.

کلانتری در این پیام ایران را کشوری خواند که به دلیل موقعیت جغرافیایی خود تحت تأثیر خشکسالی‌های تغییر اقلیم قرار گرفته و «ذاتاً کشور کم‌آبی است».

به‌گفته او «سال گذشته یکی از بدترین سال‌های آبی ۵۰ سال گذشته» در ایران بوده و متوسط بارش‌های کشور به ۲۰۰ میلی‌متر رسیده در حالی که متوسط بارش جهانی حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ میلی‌متر است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این‌که «تمدن، اقتصاد و محیط زیست کشور ما تحت تأثیر آب است»، تأکید کرد: «آب می‌تواند سبب بروز مسائل اجتماعی در کشور شود.»

بحران آب در ایران جدی است. انتظار می‌رود که میزان جریان آب‌های سطحی – ناشی از بارش باران و آب شدن برف – در ایران تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۲۵ درصد کاهش یابد.

کلانتری پیش از این هشدار داده بود که ۷۰ درصد مشکلات کشور از آب است و بی‌توجهی به بحران آب می‌تواند ایران را نابود کند.

آخرین تنش اجتماعی در زمینه بحران آب در ایران، اعتراض کشاورزان اصفهان به انتقال حق‌آبه‌شان به یزد بود. در سال ۹۵ مسئولان استان اصفهان به کشاورزان قول داده بودند که ۲۰۰ میلیون مترمکعب از آب پشت سدها را به کشاورزی در شرق اصفهان اختصاص دهند اما به این وعده عمل نکردند. این امر سبب شد که کشاورزان اصفهان از بهمن‌ماه سال گذشته به این سو در اعتراض به انتقال حق‌آبه‌شان به یزد تجمعاتی را برگزار کنند. ۱۸ اسفند عده پرشماری از کشاورزان معترض به سوی تأسیسات انتقال آب به راه افتادند که یگان ضد شورش وارد عمل شد و کار به درگیری کشید. جمعه ۲۵ اسفند دامنه اعتراض کشاورزان به نماز جمعه کشید و کشاورزان با سر دادن شعارهایی مانع از شروع نماز جمعه شدند.

رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در پیام خود به‌مناسبت روز جهانی آب با تأکید بر این‌که بارش‌ها در ایران بیش از ۲۰ درصد کاهش یافته، از مردم خواست که در مصرف آب در همه بخش‌ها از جمله شرب، بهداشت، صنعت و کشاورزی صرفه‌جویی کنند. با این حال به‌گفته او آب برای بخش کشاورزی، محیط زیست، حق آبه تالاب‌ها و حق آبه محیط زیست کم است و در این زمینه کشاورزان باید بیشتر توجه کنند.

عیسی کلانتری گفت: «هر کسی در گوشه و کنار کشور حتی اگر می‌تواند یک لیتر آب صرفه‌جویی کند تا به حفظ تمدن کشور کمک کنیم.»

سرانه مصرف آب هر ایرانی ۴۷ درصد بیشتر از استاندارد جهانی است. تنها ۱۰ درصد از کل آب مصرفی در ایران در بخش صنعتی و آشامیدنی استفاده می‌شود و مابقی به بخش کشاورزی تعلق دارد.

مسئولان سازمان محیط زیست اعلام کرده‌اند که از ۶۰۰ دشت کشور، ۳۵۵ دشت بی‌آب است. معصومه ابتکار رئیس پیشین سازمان محیط زیست ایران هم از مرگ تالاب‌های «بختگان»، «جازموریان» و «گاوخونی» خبر داده بود. او هشدار داده بود که ۳۰ درصد پوشش گیاهی در ایران رو به نابودی است و زمین‌های بسیاری از استان‌ها به «مرز غیرقابل بازگشت» نزدیک شده‌ است.

موضوع روز جهانی آب در سال جاری «طبیعت برای آب» است: تلاش برای یافتن راه حل‌های طبیعت‌بنیاد برای چالش‌های آبی قرن بیست‌ویکم، با اقداماتی مانند جنگل‌کاری، هدایت آب رودخانه‌ها به دشت‌های سیلاب‌گیر و احیای تالاب‌ها و ایجاد توازن در چرخه آبی مناطق کم‌آب جهان.

بیشتر بخوانید: