معاون اول حسن روحانی می‌گوید آنقدر از منابع آبی استفاده شده که بسیاری از مناطق ایران در حال تهدید است. معاون وزیر نیرو هم می‌گوید برنامه‌ای برای جیره‌بندی آب وجود ندارد و فقط باید این مشکل مدیریت شود.

اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهوری ایران
اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهوری ایران

اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهوری ایران، پنج‌شنبه ۱۰ اسفند، در همایش روز جهانی آینده، از عدم توجه به آینده در سیاستگذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های کشور، به‌ویژه در گذشته، انتقاد کرد و گفت: «امروز پیداست که ما به حدی از منابع آب استفاده کرده‌ایم که حیات بسیاری از مناطق کشور در حال تهدید است و شاخص‌هایی که امروز در بخش منابع آب وجود دارد، این موضوع را از نگران‌کننده‌ترین مسائل پیش‌روی کشور قرار داده است.»

به‌گفته او «در شرایط فعلی موضوع آب از اصلی‌ترین مباحثی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.»

ایران با بحران آب مواجه است. در ۱۰سال اخیر در ایران میزان بارندگی حدود ۱۱ درصد نسبت به متوسط بلندمدت کاهش یافته و به همین دلیل حجم جریان سطحی در دوره مشابه حدود ۴۴ درصد کاهش یافته است. کاهش در مقدار بارندگی به‌دلیل وقوع خشکسالی و تغییرات اقلیمی صورت می‌گیرد، در حالی که کاهش در حجم جریان سطحی علاوه بر تغییرات اقلیمی، به‌دلیل برداشت‌های بالادست نیز اتفاق می‌افتد. این امر باعث شده که در ۱۵ سال اخیر مجموع حجم مخازن سدها در کشور حداکثر تا نصف از آب پر باشد.

از سوی دیگر از تعداد ۶۰۹ دشت در کشور ۳۵۵ دشت، به‌دلیل افت سطوح سفره آب زیرزمینی، ممنوعه است. حدود ۴۵ درصد چاه‌های موجود در ایران غیر مجازند. وابستگی مصارف کشور به آب‌های سطحی و زیرزمینی نیز به‌ترتیب ۴۵ و ۵۵ درصد تخمین زده می‌شود.

اسحاق جهانگیری وضعیت منابع طبیعی ایران، اعم از آب و خاک را «یکی از مهم‌ترین سرفصل‌های مورد توجه در آینده‌نگری» دانست و گفت: «حیات کشور به این منابع وابسته است و بسیاری از شاخص‌های حیاتی کشور در حال تهدید هستند. امروز حتما چنان‌چه گفته شود وضعیت شاخص منابع آب در شرایط نگران‌کننده‌ای قرار دارد، حتما مردم این موضوع را مهم‌تر از موضوع تورم تلقی خواهند کرد.»

در همین حال، ستار محمودی، معاون وزیر نیرو گفت: «در دو دهه اخیر میزان مصرف آب کشور بیش از ۱۵ میلیارد مترمکعب افزایش یافته و میزان کلی مصرف آب کشور از ۸۰ به ۹۵ میلیارد مترمکعب رسیده است.»

به گفته او ایران با مصرف بیش از ۸۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر از خط قرمز جهانی عبور کرده اما با وجود خشکسالی برنامه‌ای برای جیره‌بندی منابع آب در دستور کار وزارت نیرو قرار ندارد.

محمودی تنها راهکار مبارزه با بحران آب را «مدیریت مصرف» دانست.

بیشتر بخوانید: