اداره اقیانوسیه چین اعلام کرده که در محل غرق شدن نفتکش ایرانی در دریای چین چهار لکه نفتی مشاهده شده که در مجموع بیش از ۱۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارند. این محل در مسیر مهاجرت پستانداران دریایی مانند نهنگهای گوژپشت و خاکستری قرار دارد و به همین جهت برای حیات آبزیان اهمیت ویژهای دارد.
نفتکش سانچی به مدیریت شرکت ملی نفتکش ایران شامگاه، ۶ ژانویه / ۱۶ دی، در حدود ۱۶۰ مایل دریایی ساحل چین در نزدیکی شانگهای با کشتی باری چینی سیاف کریستال تصادف کرد. ۲۱ خدمه کشتی باربری چینی نجات یافتند اما ۳۲ خدمه نفتکش، شامل ۲۹ ایرانی و دو بنگلادشی جان خود را در این حادثه از دست دادند. سانچی هم یکشنبه گذشته غرق شد و این احتمال وجود دارد که در اثر انتشار محموله نفتی در اقیانوس یک فاجعه زیستمحیطی را به وجود بیاورد. اداره اقیانوسیه چین روز گذشته گفته بود در محل سانحه کشتی نفتکش سانچی تصاویر ماهوارهای دو لکه نفتی را شناسایی کردهاند که چندان هم متمرکز نیستند. اما تصاویر ماهوارهای جدید از محل سانحه نشان میدهد که آلودگی نفتی در دریای چین در حد چهار لکه گسترش پیدا کرده و متمرکزتر شده است.
حادثه نفتکش سانچی بزرگترین سانحهای است که از سال ۱۹۹۱ در جهان اتفاق میافتد. در سال ۹۱ یک نفتکش که حامل ۲۶۰ هزار تن نفت خام بود در نزدیکی آنگولا دچار حادثه شد و سواحل این کشور را آلوده کرد.
کارشناسان بیش از همه نگران پبامدهای زیستمحیطی سانحه سانچی هستند. این نگرانی وجود دارد که در اثر غرق شدن نفتکش ایرانی، سوخت نفتکش اکوسیستم دریای چین را که به خاطر تنوع گونههای ماهیها و نهنگهایش در جهان شناخته شده است آلوده کند. سوخت نفتکش برای محیط زیست از نفت خامی که حمل میکرد پیامدهای زیانبارتری دارد.
وزارت حمل و نقل چین چهارشنبه ۱۷ ژانویه با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود که گروه امداد موقعیت کشتی غرق شده را شناسایی کردهاند که در عمق ۱۱۵ متری (۳۷۷ پا) زیر سطح دریا قرار دارد و آماده میشود تا رباتهای زیردریایی را برای کاوش آن ارسال کند. در این بیانیه گفته شده که کشتیها در منطقه اطراف نفتکش غرق شده ۳۱ نمونه آب را آزمایش کردهاند. این نمونهها حاوی گیریس سیاه با بوی نفت سنگین است و غلظت نفت هم در نمونههای یاد شده از محدودیت استاندارد کیفیت آب دریا فراتر میرود.
اداره اقیانوسیه چین پنجشنبه ۱۸ ژانویه میگوید یکی از لکههای نفتی به طول ۱۸ متر و به عرض ۳۰۰ متر، در ۱۱ کیلومتری محل غرق شدن سانچی قرار دارد. لکه دوم به طول ۲۰ کیلومتر و یه عرض ۵۰۰ متر در دو کیلومتری جنوب غربی لاشه نفتکش.
سازمان »گرینپیس» (صلح سبز) هشدار داده که محلی که نفتکش ایرانی در دریای چین غرق شده، در مسیر مهاجرت پستانداران دریایی مانند نهنگهای گوژپشت و خاکستری قرار دارد و به همین جهت برای حیات آبزیان اهمیت ویژهای دارد. سانچی همچنین دارای یک مخزن سوخت با ظرفیت حمل هزار تن دیزل سنگین بود. نشست سوخت نفتکش حیات این آبزیان را به خطر میاندازد.
بیشتر بخوانید: