خداکرم جلالی، رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری می‌گوید ظرف ۱۵سال گذشته یک میلیون هکتار از مساحت تالاب‌ها و هورهای ایران کاهش یافته است.

تالاب شادگان/ عکس از آرشیو

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، خداکرم جلالی در نشست بررسی ساختار تشکیلاتی محیط زیست گفته «بر اساس نتایج پایش‌های ماهواره‌ای از سال ۸۰ تا ۹۵، حدود یک میلیون هکتار از مساحت تالاب و هورهای ایران کاهش یافته.»

به گفته این مقام مسئول، این تالاب‌ها و هورها اکنون به کانون‌های تولید گرد و غبار تبدیل شده‌اند.

در ایران آمارهای ضد و نقیضی درباره وضعیت تالاب‌های این کشور منتشر می‌شود. اما بنابر آمارهای رسمی از میان هزار تالاب ایران، ۷۵ درصد آنها در معرض خطر هستند.

مرکز امور تالاب‌های دفتر زیستگاه‌های سازمان حفاظت محیط زیست ایران اعلام کرده بود که  ۶۷ درصد مساحت تالاب‌های خشک شده است. در مجموع بیش از دو میلیون هکتار از مجموع سه میلیون هکتار مساحت تالاب‌های ایران رفته.

محمدرضا تابش، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی اما می‌گوید «از حدود ۳ میلیون هکتار مساحت تالاب های کشور حدود ۵۸ درصد مساحت کل این تالاب ها از بین رفته و بستر آنها به خاک و نمک تبدیل شده است». بنابر اعلام مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در سال ۹۵ نیز «ﺗﻌﺪاد ۳۱ ﺗﺎﻻب، ﺑﻪﺗﺪرﯾﺞ ﺗﻤﺎم ﯾﺎ ﻗﺴﻤﺘﯽ از ﻣﺴﺎﺣﺖ ﻣﺮﻃﻮب ﺧﻮد را از دﺳﺖ داده و ﺑﻪ ﻣﻨﺸﺄ اﻧﺘﺸﺎر ﮔﺮد و ﻏﺒﺎر ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺷﺪه‌اﻧﺪ».

با وجود آنکه تعریف تالاب‌ در افکار عمومی هنوز به طور کامل جا نیفتاده، اما بر اساس توافقی که در کنوانسیون بین‌المللی رامسر بین ۱۶۹ کشور جهان بر قرار است، تالاب شامل تمامی مناطق مردابی، آب مانده، نم‌زارهای سیاه و باتلاقی، برکه‌های مصنوعی یا طبیعی می‌شود که به طور دایم یا موقت دارای آب ساکن یا روان، شیرین یا شور یا نیمه‌شور است. در این تعریف مناطقی از سواحل دریا که هنگام جذر ارتفاع آب در آنها بیشتر از ۶ متر نباشد نیز مشمول تعریف تالاب می‌شوند.

با وجود این تلاش‌ها، امسال در آستانه روز جهانی تالاب‌ها، مسئولان محیط زیست ایران اعلام کردند که در سال ۱۳۹۵ هیچ بودجه‌ای برای تالاب‌های ایران اختصاص نیافته است. این درحالی است که سال ۱۳۹۴ حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران در نشست سران توسعه پایدار در سازمان ملل احیای تالاب‌های در خطر را از اولویت‌های برنامه‌های محیط زیستی دولت خود معرفی کرده بود.

عاطفه چمنی، عضو تیم مطالعاتی طرح تدوین برنامه مدیریت جامع حوضه آبریز تالاب بین‌المللی گاوخونی می‌گوید ایران در رتبه دوم تخریب‌ها تالاب‌ها در جهان قرار دارد.


بیشتر بخوانید:

دسته بندی‌ها: محیط زیست

کلید‌واژه ها: ,

توجه: کامنت‌های توهین‌آمیز منتشر نمی‌شوند. کامنت‌های حاوی لینک به عنوان "اسپم" شناخته می‌شوند.