سرانجام تنشها بر سر سند ۲۰۳۰ یونسکو در ایران با کنار گذاشتن آن توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی پایان یافت. این شورا «سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» را که در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد تصویب شده بود مبنای کار قرار داد.
جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی بعد از ظهر سهشنبه ۲۳ خرداد به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران برگزار شد و در آن بررسی سند ۲۰۳۰ یونسکو ادامه یافت و در نهایت با توافق اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی «سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» مبنای عمل در حوزه آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت قرار گرفت.
شورای انقلاب فرهنگی اعلام کرد که این سند در این شورا به تصویب رسیده و هر سند، بیانیه و یا موضوع دیگری که مغایر با این سند باشد، ملغی است.
«سند تحول بنیادین آموزش و پرورش» در جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ دوم مرداد ۱۳۸۹ تأیید کلی شد. این سند بر اساس ارزشهای اسلامی و آموزههای قرآن، سنت پیامبر اسلام، قانون اساسی، رهنمودهای رهبر جمهوری اسلامی، سند چشمانداز ۲۰ ساله و سیاستهای کلی تحول نظام آموزشی تدوین شده است.
در این سند گفتهشده که اقلیتهای مذهبی مطرحشده در قانون اساسی براساس قوانین موضوعه اقدام خواهند کرد و تفاوتهای فردی، جنسیتی، فرهنگی و جغرافیایی در نظر گرفته میشود. همچنین گرایش به زبان و ادبیات فارسی به عنوان زبان مشترک تقویت خواهد شد.
در سند ۲۰۳۰ یونسکو با عنوان «دگرگونساختن جهان ما: دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار» که شورای انقلاب فرهنگی آن را کنار گذاشت، از مسائلی مانند ایجاد امکانات آموزشی برابر برای همه کودکان و جوانان و بهویژه رفع تبعیض جنسیتی و آموزش زبان مادری سخن رفته و ۱۹۲ کشور عضو سازمان ملل موظف شدهاند برای شهروندانشان فارغ از جنسیت و قومیت و سن و سال آنها امکانات برابر تحصیلی با کیفیت بالا فراهم کنند. این سند در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۵ در نیویورک به تصویب کشورهای عضو یونسکو رسید و دولت ایران هم آن را بهطور مشروط پذیرفت.
در شهریور ۱۳۹۵ بر اساس مصوبه هیأت وزیران «کارگروه ملی آموزش ۲۰۳۰» برای به اجرا درآمدن سند یونسکو تشکیل شد. این مصوبه اما بعد از سخنرانی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در آستانه دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در انتقاد از سند، متوقف شد و دولت حسن روحانی نیز به آن تمکین کرد.
علی خامنهای سند ۲۰۳۰ یونسکو را مغایر با ارزشهای اسلامی خوانده و پذیرش آن را گامی در راه نابودی ارزشهای فرهنگی انقلاب و ترویج سکولاریسم دانسته بود. رسانههای امنیتی و متعلق به طیف راست و رهبر جمهوری اسلامی نیز این سند را به عنوان نشانهای از گرایش دولت به غرب تخطئه کرده و به تهاجم خود ادامه دادند.
روز گذشته، سهشنبه ۲۳ خرداد، ۱۵۱ نماینده مجلس شورای اسلامی در نامهای خطاب به حسن روحانی خواستار اعلام رسمی لغو شدن سند ۲۰۳۰ یونسکو شدند.
صادق لاریجانی نیز روز دوشنبه ۲۲ خرداد در دیدار هفتگیاش با مقامات بلندپایه قضایی دولت را مسئول پذیرش سند ۲۰۳۰ یونسکو اعلام کرد و گفت دولت باید مسئولیت خود در این زمینه را بپذیرد.
احمد علمالهدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در خراسان رضوی نیز در نماز جمعه ۱۲ خرداد مشهد گفته بود که سند ۲۰۳۰ یونسکو اول بار توسط همسر باراک اوباما، رئیس جمهوری پیشین آمریکا مطرح شد و با اینکه مصوبه سازمان ملل است اما پشت آن آمریکا قرار دارد.
بیشتر بخوانید: