نشست خبری هفتگی دولت حسن روحانی به پاسخگویی به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه اختصاص داشت. فرمان «آتش به اختیار» رهبر جمهوری اسلامی در زمینه‌های فرهنگی به «افسران جنگ نرم» و «سند ۲۰۳۰» یونسکو موضوع جدال تازه بین قوه قضائیه و دولت روحانی تبدیل شده است.

محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت روحانی

محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت روحانی در  نشست خبری سه‌شنبه ۲۳ خرداد خود در سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه گفت:

«این قطعاً ظلم به رهبری نظام است که عده‌ای از بیانات و رهنمودهای ایشان جهت خواسته‌های سیاسی خود سوءاستفاده می‌کنند.»

بحث بر سر تعبیر «آتش به اختیار» است که علی خامنه‌ای در دیدار با گروهی از دانشجویان – افسران جنگ نرم- به کار برده بود. رهبر جمهوری اسلامی گفته بود:

«در جنگ هم اگر اخلال در قرارگاه مرکزی پیش بیاید نیروها آتش به اختیار می‌شوند. اینکه در وضعیتی که ما این‌همه مسائل مهم فرهنگی در کشور داریم، حالا فرض کنیم فلان آهنگ قبل از افطار پخش بشود یا نشود، این می‌شود مسئله اصلی، نامه‌نگاری می‌کنند. پیداست که این دستگاه اختلال پیدا کرده، مسئله اصلی را از فرعی تشخیص نمی‌دهند. وقتی اینجوری دستگاه‌های مرکزی اختلال دارند، آن وقت اینجا شما آتش به اختیارید.»

صادق لاریجانی، اجرای این فرمان را «متوقف بر تشخیص درست موضوعات و فهم صحیح مسائل» دانسته بود، اما در دیدارش با گروهی از مقامات بلندپایه قضایی، گفته بود اجرای این فرمان «وظیفه جوانان مومن» است.

سخنگوی دولت روحانی اما تفسیری دیگری از فرمان «آتش به اختیار» علی خامنه‌ای به نهادهای فرهنگی دولت به دست داد:

«مبحث آتش به اختیار را هم باید اینطور در نظر بگیریم که هر فردی در قبال فرهنگ مسئولیت دارد و باید نسبت به ارتقای سطح فرهنگی جامعه تلاش کند. اینکه هر جمله‌ای ایشان [خامنه‌ای] مطرح می‌کنند عده‌ای برای بیرون کردن رقیب از آن سوء‌استفاده می‌کنند چیز ساده‌ای نیست و این موضوع هم حل خواهد شد.»

سند ۲۰۳۰

صادق لاریجانی روز گذشته در دیدار هفتگی‌اش با مقامات بلندپایه قضایی اعلام کرده بود که بر خلاف ادعای حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی قوه قضائیه از جزئیات مصوبه دولت یازدهم درباره سند ۲۰۳۰ یونسکو بی‌اطلاع بوده. رئیس قوه قضائیه گفته بود:

 «انتظار می‌رود که دولت محترم با خودداری از تبلیغات رسانه‌ای و بیان حرف‌های مغالطه‌آمیز، مسئولیت کار خود را در این زمینه به ‌عهده گیرد و به‌دنبال پیدا کردن شریک جرم نباشد.»

محمد باقر نوبخت در نشست خبری سه‌شنبه ۲۳ خرداد خود در پاسخ به صادق لاریجانی گفت:

«دولت در این رابطه چه کاری باید انجام می‌داده که نداده و متوجه چنین عقوبت و انتقاداتی است؟ ما عضوی از مجمع جهانی یونسکو هستیم و سیاست نظام است که عضو مجامع بین‌المللی باشیم. در این زمینه هم منفعل عمل نکرده‌ایم. آیا باید در این زمینه آن را به قوه قضاییه ارجاع دهیم تا دادگاه تشکیل شود؟»

سند آموزشی یونسکو با عنوان «دگرگون‌ساختن جهان ما: دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار» هدف خود را چنین بیان می‌کند: «تضمین آموزش با کیفیت برابر و فراگیر و ترویج فرصت‌های یادگیری مادام‌العمر برای همه و اهداف وابسته به آن.» این سند در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۵ در نیویورک به تصویب کشورهای عضو یونسکو رسید و دولت ایران هم آن را به طور مشروط پذیرفت. در این سند از مسائلی مانند ایجاد امکانات آموزشی برابر برای همه کودکان و جوانان و به ویژه رفع تبعیض جنسیتی سخن می‌رود. رسانه‌های امنیتی و متعلق به طیف راست و رهبر جمهوری اسلامی اما در حین برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران این سند را به عنوان نشانه‌ای از گرایش دولت به غرب تخطئه کردند. این تهاجم همچنان ادامه دارد.

۱۵۱ نماینده مجلس شورای اسلامی صبح سه‌شنبه ۲۳ خرداد در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی خواستار اعلام رسمی لغو شدن سند ۲۰۳۰ یونسکو شدند.

 بیشتر بخوانید:

در همین زمینه