ایالات متحده آمریکا قصد دارد مانع از ساخت جزایر مصنوعی در دریای جنوب چین بشود. در نخستین نشست خبری سخنگوی کاخ سفید در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، شان اسپایسر گفت: «آمریکا از منافع بینالمللی در دریای جنوب چین دفاع میکند و اجازه نمیدهد که یک کشور بر آن مسلط شود.»
دریای جنوبی چین بخشی از اقیانوس آرام به شمار میآید و ناحیهای در حدود سه و نیم میلیون کیلومتر مربع از سنگاپور تا تنگه تایوان را دربر میگیرد. پس از پنج اقیانوس جهان این دریا بزرگترین ناحیه دریایی جهان است.
جمهوری خلق چین تقریباً بر کل دریا مالکیت دارد. کشورهای ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و تایوان هریک بر بخشهایی از آن ادعای مالکیت دارند. همچنین این کشورها بر سر جزایر غنی از نفت و گاز اسپراتلی و پارسل اختلاف دارند. ایالات متحده آمریکا این دریا را جزو آبهای بینالمللی میداند و بر حق قانونی تردد کشتیها و زیردریاییهایش در دریای جنوبی چین تاکید میکند.
شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید در این نشست خبری به این موضوع اشاره نکرد که آمریکا چه تمهیداتی را برای مقابله با ساخت جزایر مصنوعی توسط چین در این آبها در نظر گرفته است.
رکس تیلرسن، گزینه پیشنهادی دونالد ترامپ برای تصدی وزارت خارجه در مجلس سنا اعلام کرده بود که آمریکا قصد دارد با گسترش نفوذ چین در جهان مقابله کند. او گفته بود: «ما پیام روشنی به چین میدهیم مبنی بر اینکه پیش از هر چیز ساخت جزایر مصنوعی در دریای جنوب را متوقف کند و سپس مانع میشویم از دسترسی آنها به این جزایر.»
کارشناسان و ناظران اظهارات وزیر خارجه آمریکا را به این شکل تعبیر کردند که آمریکا در آینده قصد دارد در دریای جنوبی چین عملیات نظامی انجام دهد. در اینصورت احتمال رویارویی نظامی دو قدرت بزرگ جهان وجود دارد.
در رسانههای چین اظهارات وزیر خارجه آمریکا در سنا به نگرانیهایی دامن زده است.
هفته آینده مشخص میشود که آیا رکس تیلرسن از سنای آمریکا رأی اعتماد میگیرد یا اینکه ترامپ ناگزیر میشود گزینه دیگری را برای تصدی وزارت خارجه پیشنهاد دهد . در یکی از کمیسیونهای سنای آمریکا فقط نمایندگان جمهوریخواه به تیلرسن رأی دادند. ۱۰ نماینده حزب دموکرات با او مخالفت کرده بودند.
جمهوریخواهان از ۱۰۰ کرسی سنای آمریکا ۵۲ کرسی را در اختیار دارند.
بیشتر بخوانید: