در اعتراض به تشکیل فراکسیون ترکزبانان در مجلس ایران، نامهای سرگشاده خطاب به علی لاریجانی، رییس مجلس منتشر شده است که امضاکنندگان آن نسبت به تشکیل فراکسیونهای قومی و زبانی اظهار نگرانی کردهاند.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) افراد امضاکننده این نامه را جمعی از محققان، اساتید و تاریخدانان ایرانی معرفی کرده است.
آنها در نامه خود نوشتهاند که گروهی از جامعه پژوهشگران تاریخ و تاریخدانان ایرانی هستند که در واکنش به اخبار رسیده مبنی بر ارائه طرح تشکیل فراکسیون ترکزبانان در مجلس و شنیدن زمزمه تشکیل فراکسیونهای مشابه این نامه را نوشتهاند.
این جمع اجرایی شدن ایده فراکسیون ترکزبانان را زمینهساز بروز آسیب و صدمه به اساس وحدت ملی کشور دانسته و نوشتهاند که چنین شرایطی ممکن است امکان بروز «خطر تضعیف همگرایی ملی و ایجاد حس واگرایی مابین اقوام و هویتهای قومی ایرانی» را فراهم کند: «تقسیمبندی مجلس شورای اسلامی را به دستهبندیهای قومی در نهایت اقدامی واگرایانه در جهت سست نمودن اتصال حلقههای زنجیر هویت ایرانی و بسترساز واگرایی ملی از پیکره ایران بزرگ و متحد میدانیم.»
امضاکنندگان این نامه نوشتهاند که اجرایی شدن این طرح ضرورتا موجب واگرایی اعضا فراکسیونهای قومی از وضعیت زندگی مادی و معنوی سایر نقاط خارج از حوزه قومی و زبانی آنان خواهد شد و عملا میدان رقابتی برای پیشبرد برنامههای متنوع توسعه و رفاه در واحدهای منفصله از یکدیگر خواهد شد: «درونمایه جوهری اینگونه طرحها، وانهادن وضعیت عمومی کشور و رقابت بر سر سهمخواهیهای هرچه بیشتر منابع و امکانات و تأسیسات نه به نسبت نیاز و محرومیت، بلکه بر اساس برتری شمار نمایندگان هر فراکسیون قومیست که طبیعتا موجد تبعیض و نارضایتی هرچه بیشتر خواهد بود.»
به اعتقاد مخالفان تشکیل فراکسیون ترکزبانان در مجلس ایران، ایجاد این فراکسیون یا هر فراکسیون قومی منطقهای، عملا میدانی نابرابر برای رقابت گروههای زبانی و نژادی نابرابر در جهت گرفتن امتیاز هرچه بیشتر به نفع واحدهای خود خواهد بود و به این ترتیب این طرح در نهایت به واگرایی سیاسی و ملی منجر میشود: «در این میان برنامههای ملی از اولویت و ضرورت خواهد افتاد و گروههای کوچکتر جمعیتی همواره احساس غبن و نارضایتی خواهند داشت.»
در مقابل اما احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رییسه مجلس، روز جمعه ۲۱ آبان به خبرگزاری تسنیم گفته است که نباید به فراکسیون ترکزبانان مجلس به دید قومیتی نگاه کرد.
او با حضور در غرفه این خبرگزاری در بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها درباره این موضوع گفته است که از نمایندگان تمام مناطق ایران در این فراکسیون عضو هستند و نباید دیدی قومیتی به این فراکسیون داشت.
این نماینده شهر قم در مجلس از تصویب آییننامه نحوه تشکیل فراکسیونهای مجلس در هیات رییسه خبر داده و گفته است: «هر فراکسیونی پس از این تشکیل شود باید بر اساس ضوابط این آییننامه باشد. درباره فراکسیون ترکزبانانی که در مجلس تشکیل شده است هم باید در هیات رییسه بحث و بررسی و درباره آن تصمیمگیری شود.»
مسعود پزشکیان، نایب رییس مجلس هم روز
از تشکیل فراکسیون مناطق ترکنشین در مجلس دفاع کرد و گفت که برخی به دنبال حذف یک قومیت هستند.خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از قول پزشکیان نوشت که این فراکسیون هنوز فعالیت خاصی انجام نداده اما متاسفانه برخی تلاش میکنند ذهنیتهایی را در جامعه ایجاد کنند: «هدف ما این بوده که نمایندگان ترکزبان دور هم جمع شوند تا بتوانیم در چارچوب قانون وظایف خود را از حاکمیت پیگیری کنیم.»
او در پاسخ به این سوال که آیا تشکیل فراکسیون مناطق ترکنشین به ایجاد تفرقه بین قومیتها میانجامد یا خیر نیز گفت: «قاعدتا نباید این اتفاق بیفتد. تشکیل این فراکسیون قدم اول بوده و ما باید نشستهایی را برگزار کنیم و تعاملاتی با یکدیگر داشته باشیم.»
مسعود پزشکیان: مشکلی که از قدیم هم وجود داشته این است که متاسفانه گاهی قومیتها مورد تمسخر قرار گرفتهاند و این باعث تفرقه و عقده قومیتی شده است و گاهی حتی برخی در جهت انکار یک قومیت حرکت میکنند.
فراکسیون ترکزبانان مجلس شورای اسلامی که «فراکسیون مناطق ترکنشین» هم خوانده شده است، در تاریخ ۹ آبان ۹۵ با حضور ۱۰۰ نماینده مجلس اعلام موجودیت کرد. این فراکسیون ۲۵ عضو شورای مرکزی دارد. مسعود پزشکیان، نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو و نایب رییس اول مجلس به عنوان رییس این فراکسیون انتخاب شده است و اعضای هیات رییسه آن، نادر قاضی پور، نماینده ارومیه (نایب رییس اول)، رضا کریمی، نماینده اردبیل سرعین، نمین و نیر (نایب رییس دوم)، محمد حسننژاد، نماینده مرند و جلفا (دبیر)، شهابالدین بیمقدار، نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو (دبیر) و زهرا ساعی، نماینده تبریز، آذرشهر و اسکو (سخنگو) هستند.
از جمله حاشیههای طرح موضوع تشکیل فراکسیون ترکزبانان در مجلس، برخورد فیزیکی نادر قاضیپور با احسان بداغی، خبرنگار پارلمانی روزنامه ایران بود که در این مورد از او سوال کرده بود. قاضیپور در میانه گفتوگو و زمانی که از او درباره «تأثیر شکلگیری فراکسیون آذریزبانها بر تقویت شکافهای قومیتی» سوال شد، عصبانی شد و صورت خبرنگار را زیر مشتهای خود گرفت: قاضیپور: مثل تراکتور از روی همه چیز رد شدم
جزییات گفتوگوی نادر قاضیپور و احسان بداغی:
قاضیپور: حق ما را شما خوردید.
بداغی: ما خوردیم؟ یعنی کی؟
– شماها و اصلاحات.
– یعنی فارسها حق شما را خوردند یا اصلاحطلبان؟
– برو این را به آنهایی که شما را میفرستند تا این سؤالات را بپرسید بگو.
– کسی من را نفرستاده که این را از شما بپرسم.
– شماها نمیتوانید از ناموستان دفاع کنید. ما از ناموستان دفاع کردیم.
– شما از ناموس ما دفاع کردید؟
– در جنگها ببین. ببین ما در هشت سال دفاع مقدس چه کارها که نکردیم. زنان ما طلاهایشان را فروختند.
– مگر فقط در آذربایجان این کارها شده؟ مگر در کرمان و شیراز و شهرهای دیگر کسی این کارها را نکرده؟
– نه. شما نکردید.
– از کجا من را میشناسید که اینطور راحت میگویید شما نکردی؟
– شما دنبال اصلاحات و دنبال آزادی بودید. شما ضداسلام هستید. ضدولایت فقیه هستید. چون مرکز اسلام آذربایجان است. مرکز شیعه آذربایجان است.
– بر چه اساسی این را میگویید؟ یعنی جای دیگری در ایران شیعه نیست؟
– بنیانگذار شیعه در ایران صفویه و آذریها هستند. بفرمایید آقاجان.
چند صدای مبهم
– شما چرا مشت میزنید؟
چند صدای مبهم
چند نفر از حاضران: ولش کن حاجآقا.
قاضیپور: زنگ بزنید حراست.
یکی از حاضران: این چرا مشت میزنه؟
دو روز پس از این ماجرا، قاضیپور گفت که برای تمامی اصحاب رسانه و خبرنگاران احترام قائل است و روز یکشنبه با «شوخی» عکسالعمل ناخوشایندی نشان داده است.
مردم آزربایجان مثل کوه پشت نماینده هاشون وایستادن و هیچ کسی نمیتونه جلوی تشکیل فراکسیون مناطق تورک نشین مجلس رو بگیره
رادیو زمانه اون طور که باید به مسائل آزربایجان ایران اهمیت نمیده -یعنی تنها رادیو زمانه اینطوری نیست ، بی بی سس و رادیو فردا و صدای آمریکا هم با شما هم پیمانند .
اخبار تاجیکستات و افغانستان و اقلیمک کردستان عراق اولویت داره بر آزربایجان ایران
زندانیای سیاسی آزربایجان هم که در مقابل زندانیا ی سیاسی مرکز اهمیتی ندارند !
متاسفم !
یانار / 11 November 2016
این قاضی پور نادان است و متاسفانه یک عده متعصب نادان هم طرفداریش را می کنند کلی هم حرف های زشت در مورد خانوم ها زده است این قاضی پور
ا / 11 November 2016
رادیو زمانه سیاست هاش کاملا مشخصه که یک جانبس……به صورت ناشیانه ی از کردها و پ ک ک حمایت میکنه……باز دم بی بی سی گرم که اگه حمایت هم میکنه زیرکانه این کارو انجام میده ولی رادیو زمانه دیگه شرم و حیا رو هم گذاشته کنار و در تمام خبراش یکیش به کردها مربوطه….
حمید / 11 November 2016
اسم اين افراد رو بياوريد كه ملت ازربايجان اونها رو بشناسند
علي / 11 November 2016
یک اینکه باید بنویسی مردم آذربایجان نه ملت آذربایجان دو اینکه املاش آذربایجان است نه آزربایجان اگر علاقه ای به ایران ندارید می توانید به ایران شمالی یعنی جمهوری باکو بروید اونجا ***کم دارند
خطاب به علی / 11 November 2016
تشکیل این فراکسیون بازتاب دهنده مطالبات و خواسته های مردمانی است که این نمایندگان را انتخاب کرده اند و بسیاری از این نمایندگان نیز با قول تشکیل این فراکسیون توانسته اند رای مردم مناطق ترک نشین را به دست بیاورند. از طرفی تشکیل فراکسیون و مبارزه از طریق گفتگوهای پارلمانی مدنیترین و متمدنانه ترین راه برای مبارزه برای آن چیزی که درست میدانی است.
مهدی / 12 November 2016
انا لله و انا الیه راجعون
جای بسی تاسف و تاثر دارد واقعا نمی دانم چه باید گفت بوی ترکمانچای می آید به شما بگویم این گام اول پان ترکیست هاست گام بعدی آنان مطرح کردن رسمیت دادن به زبان ترکی به عنوان دومین زبان رسمی ایران است .
فقط خوشا به حال گذشتگان ما که نیستند تا این پایمال شدن زبان فارسی و هویت ایرانی را ببینند .
رضا مهریزی / 12 November 2016
آزربایجان ما پر از شگفتی است….تاریخش،رقصش،موسیقی اش،لباس سنتی اش،غذای سنتی اش،واز همه مهمتر مردم آزاده اش.این نماینده ها باید بدونن وارث میراث ستارخان ها باقرخان ها خیابانی ها ثقت الاسلام ها پسیان ها باکری ها هستند باید بدونن ذره ذره خاک آزربایجان از طلا با ارزش تره چون خون بابک ها براش ریخته شده…از هیچ کسو هیچ احدی نباید باکی داشته باشند چون ملت آزربایجان همانند سهند و سبلان پشتشونن
علی / 13 November 2016
مگر تشکیل فراکسیون در قانون نیامده؟خب فراکسیون تشکیل دادند چرا تاریخدانان ناراحتند؟
مندیر / 17 November 2016
تا به حال فراکسیونهای متعددی از جمله فراکسیون کُردها ، فراکسیون استانهای شمالی کشور و فراکسیونهای دیگر در مجلس تشکیل شده و از هیچ فرد و هیچ گروهی صدای اعتراض بلند نشده است ، چه شده که با تشکیل فراکسیون نمایندگان مناطق ترک عده ای اینقدر بی تاب شده اند ؟ تشکیل فراکسیون حق قانونی نمایندگان است و فراکسیون ترکها هم بر این اساس با تعداد 100 نماینده تشکیل شده است . آنهایی که مخالف تشکیل فراکسیون نمایندگان ترک هستند با موجودیت ترکان در ایران مخالفند ، آنها تاب تحمل کثرت جمعیت ترکان را ندارند که به اندازه ارامنه حدود 150 هزار نفری ایران هم حق تحصیل به زبان خود ندارند . اولین وظیفه این فراکسیون پشتیبانی جهت اجرای اصل 15 قانون اساسی و رسمیت دادن تحصیل به زبان ترکی در ایران است . طبیعی است ترکان ایران به نسبت کثرت جمعیت خود باید از همه حقوق مادی و معنوی از جمله تحصیل به زبان خود باید برخوردار باشد . تحصیل به زبان فارسی از طرف خدا نازل نشده است !
حسن / 17 November 2016
اقای قاضی پور خیلی غلط اضافی کرده که این حرف ها رو زده است. در شهر زرقان فارس 30 کیلومتری شیراز که ما در ان جا زندگی می کنیم ان زمان که فقط 20000 نفر جمعیت داشت 500 شهید نثار کشور کرد. اقای قاضی پور …. می خوره که میگه ما مردم اذربایجان از ناموس شما دفاع کردیم. خواهش می کنم نظر مرا منتشر کنید. تمام مردم ایران از عرب- فارس – بلوچ و کرد و گیلکی و بختیاری و …..در این جنگ شرکت کردند و خون ها دادند . اینجا سرزمین اریایی هاست و همه شیعه علی. هر کس ناراحت است گورش را گم کند و به صحراهای ترکستان و مغولستان برود
قاسم / 29 November 2016
800 سال که وارد ایران شدند بی نهایت جنایت و خیانت علیه ایرانی و بشریت کردند و مردم ایران حق دارند از انها معذرت خواهی کنند
قاسم / 29 November 2016