تهییج، تحریک یا تهدید؟ جانشین فرمانده سپاه پاسداران در سالروز گروگانگیری در تهران، به واشنگتن هشدار داد که اگر به تعهدات توافق هسته‌ای عمل نکند، چرخه سوخت هسته‌ای از سر گرفته می‌شود.

Hossein Salami 1

حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران می‌گوید آمریکایی‌ها باید عینک دوران جنگ سرد را کنار بگذارند و با عینک جدیدی به تحولات ایران و جهان نگاه کنند.

سلامی روز پنجشنبه ۱۳ آبان در مراسم سالگرد گروگانگیری و اشغال سفارت آمریکا گفت: «اگر آمریکایی‌ها به تعهدات‌شان عمل نکنند، به نقطه پیش از قرارداد برجام باز خواهیم گشت و البته باید بدانند که در این نقطه نیز متوقف نمی‌مانیم بلکه از آن فراتر خواهیم رفت.»

او اضافه کرد که در این صورت برجام به موزه فرستاده می‌شود.

حسین سلامی که عموما سخنانی تهییجی با چاشنی مبالغه بیان می‌کند، گزینه نظامی آمریکا علیه ایران را آرزویی باطل و توهم خواند و گفت: «ما در هر جایی که بخواهیم می‌توانیم حوزه‌های دشمن را چه در آسمان، چه روی زمین، چه در دریا و چه در زیر زمین نابود کنیم و این یک واقعیت توقف ناپذیر است.»

او در توضیح مدعای خود به ماجرای بازداشت کوتاه مدت تفنگداران دریایی آمریکا در سال گذشته اشاره کرده و آن را نمونه‌ای از تفوق نظامی ایران بر ایالات متحده دانست. سلامی به مقامات آمریکا سفارش کرد که از مهار بازدارنده و توان موشکی خود با جمهوری اسلامی حرف نزند: «ما امروز در آن درجه از قدرت هستیم که هیچ نقطه توقف و خط قرمزی را نمی‌شناسیم.»

سپاه چه‌کاره است؟

مذاکرات منتهی به توافق هسته‌ای و برجام را وزارت خارجه و تیم دیپلماسی انجام داده‌اند و سفارت آمریکا نیز از سوی “دانشجویان خط امام” تسخیر شده که بخش بزرگی از آنها به حاشیه رفته و یا از نظر فکری متحول شده‌اند. در حالی که نقش‌آفرینان این توافق و این گروگان‌گیری، رویکردی تعاملی و حساب‌شده در این دو موضوع دارند، مقامات سپاه در اظهارات خود به تحریک و تهدید و اخطار متوسل می‌شوند و در ایفای این نقش و دخالت‌های دیگر، از صندوق مواضع رهبر ایران خرج می‌کنند.

خامنه‌ای یک روز پیشتر، در ملاقات با گروهی از دانشجویان هر گونه سازش و مذاکره با آمریکا را رد کرد و با اشاره به کشمکش‌های جاری در رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: «سخنان نامزدهای انتخاباتی برای نابودی آبروی آمریکا کافی است.»

خامنه‌ای در این سخنان که محور آن دفاع از حمله به سفارت آمریکا در سال ۱۳۵۸ و ضرورت بی‌اعتمادی به واشنگتن بود، بدعهدی و دروغگویی آمریکایی‌ها در موضوع مذاکرات هسته‌ای را نیز تکرار کرد اما چیزی در باره رفتار متقابل ایران در قبال برجام نگفت. او در خرداد سال جاری در واکنش به یکی از تهدیدهای ترامپ گفته بود که اگر آمریکا برجام را پاره کند، ما آن را آتش می‌زنیم.

کاندیدای جمهوریخواهان بارها تاکید کرده که اگر رئیس جمهور آمریکا شود، نخستین اقدامش لغو توافق هسته‌ای خواهد بود.