در حالی که هیئت دولت جمهوری اسلامی از تامین اعتبار هزینه پروژه‌های عمرانی ناتوان است، فعالیت بنیادها و نهادهای تحت نظر رهبر جمهوری اسلامی گسترش یافته است.

barkat
محمدی گلپایگانی رئیس دفتر رهبر جمهوری اسلامی ایران و محمد مخبر رئیس “ستاد اجرایی فرمان امام” و نفر اول بنیاد “برکت”

بنیاد “برکت” روز به روز فربه‌تر می‌شود و تعداد پروژه‌های عمرانی واگذار شده تحت عنوان «محرومیت‌زدایی» به این بنیاد و بسیج سازندگی افزایش می‌یابد.

به گفته معاون امور زیربنایی  بنیاد برکت، پروژه‌های این بنیاد طی ۹ سال گذشته ۳۹۴ برابر افزایش داشته است. این مقام مسئول در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی برکت گفته است که هم اکنون این بنیاد ۹ هزار ۵۸ پروژه را به اتمام رسانده و یا در دست اجرا دارد.

محمدرضا شریف‌نیا گفته است که این بنیاد ۹ سال قبل تنها ۲۳ پروژه را در اختیار داشت اما تا پایان سال گذشته سه هزار و ۵۹۳ پروژه را به مرحله بهره‌برداری رسانده و ۵ هزار و ۴۶۵ پروژه در دست اجرا دارد.

آن‌گونه که در وب‌سایت این بنیاد آمده، اغلب پروژه‌های برکت در مناطق مرزی و محروم ایران صورت گرفته است. میزان سرمایه‌گذاری انجام شده برکت در مناطق محروم ۵۸ هزار میلیارد ریال اعلام شده است. بخش زیادی از این اعتبار برای ساخت مدرسه، مسجد و اماکن مذهبی و خدمات درمانی هزینه شده است.

مدیرعامل این بنیاد گفته است که همه اقدامات بنیاد برکت بر اساس فرامین رهبر جمهوری اسلامی صورت می‌گیرد.

علاوه بر فعالیت‌هایی که تحت عنوان محرومیت‌زدایی صورت می‌گیرد، بنیاد برکت اقدام به سرمایه‌گذاری در بنگاه‌های اقتصادی نیز کرده است.

بیشتر بخوانید: دستگاه ولایت و پایه‌های اقتصادی اقتدار آن

برپایه اظهارات مسئولان برکت، این بنیاد در هشت سال گذشته ۲۶۱ پروژه اقتصادی و کارآفرینی را به مرحله اجراء رسانده است که از این تعداد ۶۱ پروژه در سال گذشته و دو ماه نخست امسال تکمیل شده‌اند.

در کنار بنیاد برکت، سازمان بسیج سازندگی نیز به دستور رهبر ایران فعالیت‌هایش را در مناطق محروم افزایش داده است. علاوه بر این پس از مرگ واعظ طبسی، ابراهیم رئیسی رئیس تولیت آستان قدس رضوی نیز گفت که فعالیت‌های حمایتی و فقرزدایانه این سازمان افزایش خواهد یافت.

در کنار این سه مجموعه کمیته امداد و بنیاد مستضعفان هم فعالیت‌های خود را با عنوان «محرومیت‌زدایی» و «حمایت از خانوارهای کم‌درآمد» انجام می‌دهند.

این بنیادها که خارج از کنترل نهادهای نظارتی هستند، در دو دهه گذشته بخش زیادی از اقتصاد ایران را به تملک خود درآورده‌اند. افزایش فعالیت اقتصادی بنیادها و نهادهای این‌چنینی در شرایطی صورت گرفته که دولت برای تامین اعتبار پروژه‌های توسعه‌ای و عمرانی ناتوان است.

دولت موازی در سایه رهبری

گسترش فعالیت این نهادها که تا به امروز نیز مجلس و دولت نتوانسته‌اند راهی برای مالیات‌ستانی از آن‌ها بیابند، نشانه‌ای است از میل شدید رهبر جمهوری اسلامی به «ساختن سازمان‌ها و نهادهای موازی».

به گفته ناطق نوری که ریاست دفتر بازرسی رهبر ایران را برعهده دارد، خامنه‌ای میل زیادی به سازماندهی دارد و نهاد رهبری همزمان با انتخاب او به عنوان رهبر شکل گرفته است.

رهبر ایران پیش از این با تشکیل سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و بازگذاشتن دست این سازمان برای فعالیت‌های امنیتی و اطلاعاتی، از اختیارات دولت کاسته بود. به گونه‌ای که در یک دهه گذشته اطلاعات سپاه به نهاد مرجع برای دستگاه قضایی و نظارتی تبدیل شده است.

به نظر می‌رسد پس از این تجربه، او این بار وزارت‌خانه‌های اقتصادی و اجتماعی را نشانه رفته و وظایف و اختیارات آنان را به نهادهای زیرمجموعه دفتر رهبری واگذار کرده است تا یک دولت موازی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی شکل بگیرد که هم اختیار و امکانات بیشتری در اختیار دارد و هم برای او قابل اعتماد‌تر است.

پیامد این وضعیت هم همان جمله محمد خاتمی در پایان دور نخست ریاست‌جمهوری اش است که گفته بود؛ رئیس قوه مجریه «تدارکاتچی نظام است».


در همین زمینه

آیا باید در انتظار پوست‌اندازی بنیاد مستضعفان بود؟

گروه‌های جهادی بسیج؛ تبلیغ مذهبی به اسم محرومیت‌زدایی

بسیج ۵۰۰ قطب صنایع تبدیلی ایجاد می‌کند

نهادهای‌ عام‌المنفعه؛ بنگاه‌داری به نام محرومان