یک نماینده مجلس گفته است که اگر ورود آب هریررود به ایران مشروط به تحویل سوخت به افغانستان باشد، افغانستانی‌ها باید کشور را ترک کنند.

بحران آب در ایران با گرم شدن هوا در تابستان‌ها بیش از هر زمان‌ دیگری به چشم می‌آید.

این شرایط بحرانی، تنها مخصوص ایران نیست و اغلب کشورهای منطقه با آن دست ‌و پنجه نرم می‌کنند. برنامه‌های مبارزه با این وضعیت اما گاهی پای همسایه‌ها را به موضوع باز می‌کند و باعث بروز تنش و درگیری می‌شود.

در آخرین نمونه از این موارد، مسائل مطرح شده درباره سد سلما در افغانستان، سبب بروز موضعی تبعیض‌آمیز نسبت به مهاجران افغانستانی در ایران شده است.

Afghans

نماینده تربت حیدریه در مجلس دهم با ابراز نگرانی در مورد نحوه آبگیری سد سلما گفته است که با احداث این سد هیچ آبی از رود هریررود وارد ایران نخواهد شد، در حالی که نزدیک به ۴۵ درصد حقابه (حق آب) این رود، متعلق به ایران است و باید وارد کشور شود.

سعید باستانی این موضوع را در واکنش به صحبت‌های عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت افغانستان مطرح کرده که ورود آب هریررود به ایران را مشروط به تحویل گرفتن سوخت از ایران کرده است.

این نماینده مجلس افغانستانی‌ها در ایران را بهره‌مند از امکانات شغلی، برق و ارزاق عمومی و استفاده کننده از حمل نقل جاده‌ای و ریلی خوانده و گفته است که اگر حرف عبدالله عبدالله پیگیری شود، ابتدا باید افغانستانی‌ها از ایران خارج شوند و بعد در مورد حقابه هریررود تصمیم‌گیری شود.

افغانستان برنامه‌هایی برای مبارزه با بحران بی‌آبی دارد و به گفته سعید باستانی، رسانه‌های این کشور با انتشار مطالبی درباره این موضوع، تمامی آب هریررود را متعلق به این کشور می‌دانند و این مساله را به عنوان مطالبه‌ای مردمی مطرح می‌کنند.

در این شرایط و در حالی که معمولا آمار مشخصی از تعداد مهاجران افغانستانی در ایران مطرح نمی‌شود، این نماینده مجلس از حضور نزدیک به چهار میلیون افغانستانی در ایران خبر داده و گفته است که اگر هر مهاجر افغانستانی دست‌کم روزی ۱۰۰ لیتر آب مصرف کند، افغانستانی‌های مقیم ایران روزانه ۴۰۰ میلیون لیتر آب مصرف می‌کنند.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که بسیاری از مهاجران افغانستانی در ایران از تبعیض رنج می‌برند. آن‌ها تنها امکان کار در مشاغلی را دارند که دولت اعلام کرده است و در زمره مشاغل سخت هستند، برای تحصیل فرزندان‌شان با مشکل مواجهند و حتی جابه‌جا شدن‌شان از استانی به استان دیگر هم باید با کسب مجوز باشد.

برخی استان‌ها نیز ورود افغانستانی‌ها را ممنوع کرده‌اند.

در تازه‌ترین نمونه‌ از این برخوردها بنرهایی در شهر زارچ یزد نصب شده‌اند که در آن‌ها مرذم به بیرون کردن غریبه‌ها از خانه‌های‌شان تشویق شده‌اند.

تصاویری از این بنرها در کنار اعلامیه‌هایی با همین مضمون در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است. البته منظور از غریبه‌های شهر زارچ تنها مهاجران افغانستانی نیستند و افراد غیربومی ایرانی و غیرایرانی خطاب قرار گرفته‌اند.