وزیر خارجه ایران، صبح یکشنبه ۲۳ خرداد در جلسه علنی مجلس، گزارشی از فضای پسابرجام ارائه کرد. او این فضا را آرام و مبارک توصیف کرد و گفت اختلافات جناحی، سرمایه‌گذار داخلی را ناامید و سرمایه‌گذار خارجی را با القائات جدید روبرو می‌سازد.

Zarif Barjam

ظریف موانع موجود برای سرمایه‌گذاری در ایران را روانی دانست و افزود: «نباید فضای روانی تشدید شود بلکه باید از بین برود.»

او یادآوری کرد که گشایش‌های ناشی از توافق ژنو و برجام برای دستیابی ایران به منابع مالی در شرایطی بود که خزانه کشور پول نقد زیادی نداشت. ظریف شمار گشایش اعتبار (ال‌سی) در فضای پسابرجام را ۴هزار و ۱۷۲ مورد خواند و از تسویه تدریجی ۵ میلیارد دلار بدهی یک شرکت اماراتی، ۲ میلیارد دلار بدهی شل و ۶ میلیارد دلار وجوه ایران نزد هند، به عنوان دستاوردهای ملموس برجام نام برد.

وزیر خارجه ایران گفت که اگر تحریم‌ها ادامه می‌یافت فروش نفت به کمتر از ۲۰۰ هزار بشکه می‌رسید و به صفر تبدیل می‌شد. او ارتباطات بانک‌های بین‌المللی با جمهوری اسلامی را رو به افزایش دانست اما از موانعی چون “موذی‌گری‌های بخش دولتی و غیردولتی آمریکا” نیز یاد کرد.

ظریف کوشید ضرورت سرمایه‌گذاری‌های خارجی را با اشاراتی محترمانه به بزنگاه خطیر اقتصادی کشور توضیح دهد.

دفاع از دستاوردهای اقتصادی برجام

او گفت ۴۰ میلیارد دلار منابع اعتباری جدید باز شده و نهایی شدن هفت توافق حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی در پنج ماه اخیر باید به رخ دنیا کشیده شود.


ظریف در مجلس:

هفت یا هشت بانک پرطمطراق هستند که مخالفت می‌کنند.
در سال‌های اخیر، دولت سعودی بازارهای نفتی ما را بلعید.
چین تصمیم دارد ۳۰ میلیارد دلار در برنامه‌های تجاری ایران سرمایه‌گذاری کند.
با روسیه برای فاینانس ۵ میلیارد دلاری داریم مذاکره می‌کنیم.


در گزارش وزیر خارجه از وضعیت پسابرجام، روی اذن و دستور خامنه‌ای در مذاکرات هسته‌ای تاکید شد. این در حالی است دولت روحانی از  سوی رهبر جمهوری اسلامی به‌طور تلویحی و از سوی محافل سپاهی- نظامی و اصولگرایان تندرو به‌طور مستقیم به بازی خوردن از غرب در توافق اتمی متهم می‌شود. در ماه‌های پس از اجرایی شدن برجام، تندروها تا توانسته‌اند روی تنگناهای اقتصادی مانور داده‌‌اند و ایده‌ اقتصاد مقاومتی خامنه‌ای را تبلیغ کرده‌اند.

احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد و نماینده خامنه‌ای در خراسان رضوی در آخرین موضع‌گیری خطاب به روحانی و دولت او گفته است‌: «آخر برجام را دیدید، لااقل حالا برگردید و حرف رهبری را قبول کنید. گفتید راه حل مشکلات اقتصادی با تنظیم سیاست خارجی و تنش‌زدایی در عرصه بین‌المللی است. رفتید دنبالش دو سال هم کار کردید. به رذل‌ترین و شیطان‌ترین خلق خدا هم دست دادید. لااقل حالا برگردید قبول کنید حرف رهبر را…»

روحانی برجام را یک «افتخار حقوقی و سیاسی» در تاریخ ایران خوانده است.

دومین گزارش سه ماهه از وضعیت برجام در ۲۷ تیر به مجلس ارائه می‌شود. در نخستین گزارش سه ماهه که ۲۶ فروردین ۹۵ به مجلس رفت، در توضیح موانع اجرایی شدن برجام از جمله آمده بود که سرمایه‌گذاری در ایران مستلزم فضای اطمینان بخش برای شرکت‌های خارجی است اما عواملی چون فساد، عدم شفافیت، پولشویی و صعوبت قوانین مزید بر علت شده‌اند.


در همین زمینه