در چارچوب توافق اتحادیه اروپا و ترکیه نخستین گروه از پناهجویان مستقر در یونان بامداد امروز دوشنبه ۴ آوریل / ۱۶ فروردین به ترکیه بازگردانده شدند.
بر اساس گزارشهای منتشرشده، دو کشتی این پناهجویان را که تعداد آنها ۲۰۰ نفر بود از جزیره لزبوس به ترکیه بازگرداندند.
صبح دوشنبه اتوبوسهایی این ۲۰۰ پناهجو را به بندرگاه اصلی جزیره لزبوس منتقل کردند. آنها توسط نیروهای امنیتی همراهی میشدند.
بهگزارش خبرگزاری آلمان، نخستین کشتی حامل پناهجویان به سمت شهر دیکیلی ترکیه حرکت کرد. کمی پس از آن کشتی دوم حرکت خود را آغاز کرد.
گیورگوس کیریتسیس، سخنگوی تیم بحران در یونان به تلویزیون دولتی این کشور گفت ۱۳۶ پناهجو در کشتی نخست و ۶۶ پناهجو در کشتی بعدی جا گرفتند و همه آنها مرد بودند.
انتقال این پناهجویان برخلاف آنچه احتمال میرفت با تشنج و درگیری همراه نبود.
همچنین منابع گارد ساحلی یونان گفتهاند که صبح دوشنبه ۶۶ پناهجوی دیگر نیز از جزیره خیوس به بندر «چشمه» ترکیه انتقال یافتند. ساعاتی پیش از آن در خیوس درگیریهایی بین پناهجویان و مأموران پلیس رخ داد.
در روزهای گذشته اعتراضاتی در اردوگاه پناهجویان در جزایر خیوس و لزبوس گزارش شده بود. پناهجویان علیه تصمیم مشترک اتحادیه اروپا و ترکیه برای بازگرداندن آنها به ترکیه اعتراض کرده بودند.
بیشتر بخوانید: افزایش مقاومت پناهجویان در برابر بازگشت به ترکیه
بازگرداندن پناهجویان بخشی از توافقنامه اتحادیه اروپا و ترکیه است. بر اساس این توافقنامه ترکیه پناهجویان را از یونان بازمیگرداند و اروپا به همان تعداد پناهجویان سوری را از ترکیه به اروپا منتقل میکند. حد نهایی تعداد پناهجویان مبادله شده ۷۲ هزار نفر خواهد بود.
سخنگوی پلیس یونان به خبرنگاران مستقر در جزیره لزبوس گفت به دلیل اینکه باید به درخواست پناهندگی افراد رسیدگی شود، در روز دوشنبه دیگر پناهجویی به ترکیه بازگردانده نمیشود. از این رو باید تعداد بیشتری کارشناس پناهجویی از سوی اتحادیه اروپا به یونان اعزام شوند.
بهگفته او ابتدا پناهجویانی بازگردانده میشوند که درخواست پناهندگی خود را ثبت نکردهاند و یا از کشور امن سومی میآیند.
بر اساس توافقهای صورت گرفته همه پناهجویانی که از ۲۰ مارس به یونان رفته اما در یونان درخواست پناهندگی را ارائه نداده و یا رد کردهاند، بازگردانده میشوند.
روز جمعه یکم آوریل / ۱۳ فروردین ملیسا فلمینگ، سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در ژنو گفت تنها زمانی توافق ترکیه و اروپا باید به اجرا گذاشته شود که شرایط موجود بهتر شود.
او گفت باید اطمینان یافت که در این زمینه به قوانین بینالمللی احترام گذاشته میشود و در کنوانسیون ژنو بازگرداندن پناهجویان به مناطقی که در آنها حقوق بشر نقض میشود، ممنوع اعلام شده است.
بیشتر بخوانید: مخالفت سازمان ملل با بازگرداندن فوری پناهجویان به ترکیه
سازمان عفو بینالملل ترکیه را متهم کرده است که بهشکل غیرقانونی پناهجویان را به سوریه بازمیگرداند.
این سازمان مدافع حقوق بشر میگوید ترکیه از میانههای ماه ژانویه سال جاری میلادی، هر روز نزدیک به ۱۰۰ پناهجوی سوری را به زور به سوریه بازگردانده است.
بیشتر بخوانید: عفو بینالملل: ترکیه پناهجویان سوری را به زور بازمیگرداند