۷ ژانویه ۲۰۱۶ نخستین سالگرد حمله تروریستی به دفتر تحریریه «شارلی ابدو» فرامی‌رسد. به این مناسبت این نشریه فکاهی شماره ویژه‌ای تدارک دیده که قرار است به زودی در یک میلیون نسخه انتشار پیدا کند.

شماره «جان به در بردگان» شارلی ابدو، یک هفته بعد از حادثه ترور
شماره «جان به در بردگان» شارلی ابدو، یک هفته بعد از حادثه ترور

در حمله مسلحانه چهارشنبه ۷ ژانویه ۲۰۱۵ به دفتر نشریه «شارلی ابدو» تروریست‌های اسلام‌گرا، «کابو»، «شارب»، «تینیوس» و «ولینسکی»، چهار کارتونیست باسابقه و چیره‌دست فرانسوی و در مجموع نیمی از روزنامه‌نگاران تحریریه شارلی ابدو را به قتل رساندند. یک هفته بعد از این حادثه، این نشریه فکاهی در سه میلیون نسخه و به ۱۶ زبان به موقع منتشر شد.

شماره بعد از حادثه ترور شارلی ابدو به شماره «جان به در بردگان» شهرت پیدا کرد.

ریچارد مالکا، وکیل نشریه «شارلی ابدو» گفته بود: «طبعاً شارلی همچنان به نقد مذاهب می‌پردازد و از اصولش عدول نمی‌کند.»

شارلی ابدو به این وعده عمل کرد. اکنون یک سال بعد از این حادثه شماره ویژه‌ این نشریه فکاهی با رویکردی طنزآمیز تعصب مذهبی را به چالش می‌کشد.

در جشنواره کاریکاتور در شهر آنگولم فرانسه هم جایزه‌ای برای صیانت از آزادی بیان به نام «جایزه شارلی ابدو» بنیان گذاشته شده است.

بیشتر بخوانید: همبستگی با «شارلی ابدو» در بزرگ‌ترین جشنواره کاریکاتور اروپا

ابتدا قرار بود جایزه شارلی ابدو به طور سالانه به یک کارتونیست اهداء شود، اما ۱۳ نوامبر ۲۰۱۵ این جایزه برگزار نشد.

فرانک بودو، دبیر جایزه شارلی ابدو گفته است: «هدف از اهدای این جایزه این است که خطراتی که آزادی بیان را تهدید می‌کند نشان دهیم، بدون آنکه از قربانیان آزادی بیان بخواهیم شهید بسازیم.»

اهدای این جایزه از قرار معلوم در سال ۲۰۱۶ هم به تعویق می‌افتد. دبیرخانه جایزه شارلی ابدو از این واهمه دارد که اسلام‌گرایان برنده این جایزه را ترور کنند.

یک روز بعد از حمله مسلحانه به دفتر نشریه شارلی ابدو عده‌ای از روزنامه‌نگاران ایرانی قصد داشتند برای دفاع از آزادی بیان مقابل ساختمان پلمپ شده‌ انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران اجتماع کنند. اما نیروی انتظامی مانع از برگزاری این گردهمایی شد.

کانون نویسندگان ایران در نامه‌ای خطاب به نویسندگان، روزنامه‌نگاران و مردم فرانسه حمله تروریستی به دفتر مجله «شارلی ابدو» را محکوم کرد و گفت که نویسندگان و مردم ایران رنج و خشم آن‌ها را درک می‌کنند.

در همین زمینه:

شهلا شفیق: فرانسه برای دفاع از آزادی بیان به پا خاسته

کاریکاتور پیامبر، توهین به مقدسات یا آزادی بیان

نخبگان و بازتاب کشتار پاریس