نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ در تهران برگزار شد. در حالی‎که مقام‌های ایرانی محور اصلی این نشست را «اجرای توافق هسته‎ای» اعلام کرده بودند، بررسی بحران سوریه اصلی‌ترین موضوع مورد بحث در این نشست است.

zarif mayer
فرانک واتر اشتاین مایر و محمد جواد ظریف وزرای خارجه آلمان و ایران/ عکس: مهدی قاسمی

فرانک والتر اشتان مایر، وزیر امورخارجه آلمان که به منظور شرکت در این نشست به ایران سفر کرده است، از تهران خواست که نفوذ خود بر دمشق را به منظور پایان دادن به بحران سوریه به کار بگیرد.

وزیر امور خارجه آلمان حل بحران سوریه را در گرو مشارکت تمام طرف‌های درگیر و کشورهای منطقه دانست و اعلام کرد که برای ادامه رایزنی‌ها به عربستان سعودی خواهد رفت.

او ادامه داد: «ایران باید نقش سازنده خود در سوریه را ایفاء کند و بدون ایران ما در سوریه به نتیجه نمی‌رسیم».

وزیر خارجه آلمان گفت که شروع فرایند سیاسی برای حل بحران سوریه باید هرچه سریع‌تر آغاز شود.

خبرگزاری “ایسنا” نوشت که اشتان مایر در نشست مشترک با وزیر امورخارجه ایران تجزیه سوریه را اجتناب ناپذیر دانسته است. چنبن اظهار نظری در رسانه‌های آلمانی‌زبان منتشر نشده است.

ظریف: ما به دنبال حذف عربستان نیستیم

به گزارش ایسنا محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در این نشست گفت: «راه حل نظامی راهکار حل بحران سوریه نیست. ما پیش از این هم گفته‌ایم که راه حل بحران سوریه سیاسی و بدون پیش شرط است. ما نمی‌خواهیم اجازه دهیم افرادی از خارج از منطقه دیالوگ‌هایی را در سوریه دیکته کنند بلکه می‌خواهیم اطمینان حاصل شود که آینده سوریه مطمئن است و آن‌ها باید آینده کشورشان را از طریق صندوق رأی تعیین کنند نه اسلحه».

ظریف در سخنان خود با اشاره به اینکه ایران با عربستان رقابتی ندارد، گفت: «بی‌ثباتی در سوریه به بی‌ثباتی در منطقه می‌انجامد». او ادامه داد که ایران به دنبال منزوی کردن عربستان نیست و اگر امنیت این کشور به خطر بیافتد امنیت ایران نیز به خطر می‌افتد.

ظریف در حالی از تلاش ایران برای حل بحران سوریه بدون پیش شرط کشورهای غربی و ترکیه خبر داده است که کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در همین نشست گفته است: «بشار اسد خط قرمز ماست و گفته‌ایم که باید بماند».

وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره وضعیت جیسون رضائیان، خبرنگار ایرانی-آمریکایی زندانی در ایران گفت که اتهامات این فرد قضایی و جدی است اما ما از نظر بشر دوستانه تلاش می‌کنیم تا این مشکل حل شود.

نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ با حضور نمایندگان ۶۰ کشور جهان در تهران برگزار می‌شود. علاوه بر ظریف و اشتاین مایر، ابراهیم جعفری وزیر  امور خارجه عراق، صلاح‌الدین ربانی وزیر خارجه افغانستان، جبران باسیل وزیر خارجه لبنان، یوسف بن علوی وزیر امور خارجه عمان، نچیروان بارزانی نخست‌وزیر اقلیم کردستان عراق و هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حاضران در این کنفرانس مونیخ هستند.

این نشست درآمدی است بر کنفراس امنیتی مونیخ که سالانه در ماه فوریه برگزار می‌شود.