سرانجام در روزهای پایانی جشنواره فیلم فجر، فیلمی که قرار بود در افتتاحیه این جشنواره به نمایش درآید، با تأخیر اکران شد: فیلم «محمد» ساخته مجید مجیدی که با بودجه ۱۰۰ میلیون دلار ساخته شده و گران‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران است.

گروهی از مقامات جمهوری اسلامی در حال تماشای فیلم ۱۰۰ میلیون دلاری «محمد» ساخته مجید مجیدی
گروهی از مقامات جمهوری اسلامی در حال تماشای فیلم ۱۰۰ میلیون دلاری «محمد» ساخته مجید مجیدی

به گزارش خبرگزاری فارس، فیلم «محمد» صبح امروز، (۲۰ بهمن/۹ فوریه) با حضور تنی چند از مقامات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای نخستین بار به نمایش درآمد.

در نخستین نمایش فیلم «محمد» ساخته مجید مجیدی، علی جنتی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، حجت الله ایوبی (رئیس سازمان سینمایی)، محسن مومنی شریف (رئیس حوزه هنری)، حسام‌الدین آشنا (مشاور رییس جمهوری)، محمد سرافراز (رییس سازمان صدا و سیما)، محمد حسینی (وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی)، مرتضی سرمدی (معاون وزیر خارجه) و همچنین تعدادی از مدیران شبکه‌های تلویزیونی دولتی و عده‌ای از معممان حوزه علمیه قم حضور داشتند.

سازمان سینمایی کشور امید داشت که فیلم «محمد» که از آن به عنوان پرهزینه‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران یاد می‌شود، در جشنواره فیلم برلین در یک صحنه جهانی به نمایش درآید. اما دیتر کوسلیک، مدیر جشنواره فیلم برلین، «محمد» را به برلیناله راه نداد و به جای آن فیلم «تاکسی» ساخته جعفر پناهی را که بدون مجوز رسمی وزارت ارشاد با هزینه‌ای اندک و امکانات خانگی ساخته شده، در بخش رقابتی جشنواره فیلم برلین همراه با آثاری از کارگردانان بزرگ سینمای جهان به نمایش گذاشت.

حجت‌الله ایوبی، رییس سازمان سینمایی کشور در نامه‌ای به مدیریت جشنواره فیلم برلین اعتراض کرد. این نامه بی‌پاسخ ماند. سپس روزنامه کیهان، چاپ ایران اعلام کرد که سازمان سینمایی کشور قصد دارد فیلم «محمد» را به جشنواره فیلم کن معرفی کند. اگر چنین می‌شد، این فیلم از نمایش در جشنواره فیلم فجر بازمی‌ماند. سرانجام، در پرتو حادثه تروریستی ۷ ژانویه به دفتر نشریه «شارلی ابدو» و انتشار این نشریه با کاریکاتوری از پیامبر اسلام بر روی جلد شماره «بازماندگان»‌اش، و همچنین اعتراض مجمع مطالعات اسلامی الازهر به فیلم «محمد» مجیدی، مسئولان سینمایی کشور تصمیم گرفتند به جای آنکه گران‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران را در یک صحنه جهانی عرضه کنند، آن را در جشنواره فیلم فجر، به عنوان یک جشنواره محلی با مخاطب ایرانی به نمایش بگذارند.

علی جنتی پس از نمایش فیلم «محمد» از آن به عنوان «فاخرترین» فیلم سینمای ایران یاد کرد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار امیدواری کرد که در آینده بودجه کافی برای ساخت دو بخش بعدی این فیلم در اختیار مجید مجیدی قرار گیرد.

فیلم «محمد» درباره کودکی پیامبر اسلام تا دوازده‌سالگی اوست. به گفته مجید مجیدی در مجموع نیم ساعت از این فیلم در شعب ابی‌طالب، در شهر مکه و در زمانی که محمد اعلام پیامبری کرده بود و دشمنانش او را در تنگنای اقتصادی قرار داده بودند اتفاق می‌افتد. این بخش از فیلم در جوامع اسلامی غیر شیعی بحث‌برانگیز شده است.

مجید مجیدی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری تسنیم گفته است هدف تبلیغی از ساختن فیلم «محمد» جهانی کردن نگاه شیعیان به پیامبر اسلام است. مجیدی در این گفت‌و‌گو می‌گوید: «اگر ما خودمان، پیامبرمان، دین‌مان را معرفی کنیم، روایت خودمان را از این ماجرا طرح کنیم، فطرت آگاه و دست‌نخورده مردم دنیا به این سمت خواهد آمد. شک نکنید.»

مجمع مطالعات اسلامی الازهر، جریان‌های سلفی و عربستان سعودی با فیلم مجید مجیدی درباره سه مقطع از دوران کودکی پیامبر اسلام مخالفت کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند ساختن فیلمی درباره پیامبر اسلام در ایران عملی شنیع است و ایران را مسئول توهین به پیامبر اسلام می‌دانند و به همین جهت از ایران خواسته‌اند مانع از اکران این فیلم شود. قطر هم تلاش می‌کند فیلم مشابه‌ای درباره زندگی پیامبر اسلام بسازد.

در همین زمینه:

«محمد»، فیلم نفرین‌شده