افزایش قیمت نفت پس از مرگ ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، احتمالاً موقت خواهد بود و سیاستهای این کشور در بازار عرضه نفت خام تا جلسه بعدی اوپک در ژوئن تغییری نخواهد کرد.
پس از مرگ پادشاه عربستان، نفت برنت که قیمت آن معیاری جهانی در بازار نفت است به میزان ۶/ ۲ درصد افزایش قیمت داشت. همچنین بهتی نفت غرب تگزاس ایالات متحده آمریکا نیز به همان میزان و حدود ۱/ ۳ درصد بالا رفت. نفت خام ایالات متحده برای هر بشکه ۷۱ سنت افزایش قیمت داشت که به این ترتیب بهای هر بشکه روز جمعه به ۰۲ / ۴۷ دلار رسید. نفت برنت نیز برای هر بشکه ۹۲ سنت افزایش قیمت داشت که بهای هر بشکه آن به ۴۲/ ۴۹ دلار رسید.
حال سؤال این است که آیا جانشین عبدالله سیاست نفت عربستان را تغییر خواهد داد؟
با اینکه پادشاه جدید عربستان، سلمان بن عبدالعزیز، برادر ناتنی عبدالله در سخنرانی خود اعلام کرد که سیاستهای ملک عبدالله را در مورد اوپک و بازار نفت پیش خواهد گرفت و با اینکه وزیر نفت، علی نعیمی، در پست خود باقی خواهد ماند، بازار همچنان منتظر است که سیاستهای شاه سلمان را بسنجد.
پادشاه جدید عربستان ۷۹ سال سن دارد و وضعیت سلامت او گرچه بهتر از ملک عبدالله فقید است، اما نامطلوب گزارش میشود. او سردمدار مسنی محسوب میشود و این بلاتکلیفی بازار نفت را بیشتر خواهد کرد. قیمت نفت هر زمان که بازار دچار اندکی بلاتکلیفی شود، بالا میرود.
عربستان سعودی جایگاه منحصر بهفردی در بازار جهانی نفت دارد. این کشور یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت خام و قدرتمندترین عضو اوپک است که بیشترین صادرات نفت را در میان کشورهای عضو اوپک دارد. این کشور تنها تولیدکننده نفت است که میتواند با افزایش یا کاهش خروجی تولید، شرایط بازار را بهطور قابل توجهی تغییر دهد.
عربستان سعودی سیاستهای اخیر اوپک را برای بالا بردن تولید رهبری کرده است. سطح تولید چند ماه اخیر، قیمت نفت را نسبت به ماه ژوئن سال گذشته، ۵۸ درصد پایین برده، در حالیکه تولیدکنندگان دیگر نفت مانند ایران و ونزوئلا از پایین آمدن قیمت نفت ضرر میکنند.
با وجود افت شدید درآمد نفت و اصرار دیگر کشورهای عضو اوپک، عربستان سعودی حاضر نشده است تولید خود را کاهش دهد. تنها در سه هفته اول ماه ژانویه ۲۰۱۵، این کشور به طور میانگین روزی ۶/ ۹ میلیون بشکه نفت خام تولید کرده است. این میزان نفت، ۱۱ درصد تقاضای جهانی را پوشش میدهد.
وزیر نفت عربستان که در ماه اخیر چندین بار مسئله کاهش تولید را برای ثابت کردن قیمت نفت مطرح کرده، برای بازنشستگی ابراز تمایل کرده است. انتظار میرود که نعیمی حداقل تا جلسه بعدی اوپک در ماه ژوئن ۲۰۱۵ در مسند خود باقی بماند.
آنچه که برای بازار نفت مهم است این است که مرگ عبدالله، بلاتکلیفی این بازار را حداقل تا جلسه بعدی اوپک افزایش خواهد داد. چرا که هرگونه تصمیم عربستان در مورد کاهش تولید اکنون در پیچ و خم انتقال قدرت و انتخاب وزیر نفت جدید، به تأخیر خواهد افتاد.