در پی استعفای نخست‌وزیر یمن و کابینه او، رئیس‌جمهور این کشور نیز کناره گرفت. به این ترتیب قدرت مرکزی در صنعا بس از چند روز درگیری نظامی با شورشیان حوثی، سرنگون شد.

عبد ربه منصور هادی: «ما شخصاً از مجلس محترم و از مردم یمن عذرخواهی می‌کنیم که به بن‌بست رسیده‌ایم.»
عبد ربه منصور هادی: «از مجلس محترم و از مردم یمن عذرخواهی می‌کنیم که به بن‌بست رسیده‌ایم.»

عصر پنج شنبه ۲۲ ژانویه / دوم بهمن، سخنگوی دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس‌جمهور یمن، اعلام کرد که نخست‌وزیر این کشور، خالد بحاح، استعفای خود و کابینه‌اش را تقدیم هادی کرده است. در پی این خبر، سخنگوی دولت گفت که هادی نیز استعفای خود را تقدیم  مجلس و مردم یمن می‌کند.

هادی که دولتش متحد ایالات متحده آمریکا در مبارزه با القاعده یمن بود، اعلام کرد که نمی‌خواهد وارد «پیچ‌وخم‌های سیاسی غیر سازنده» شود. سخنگوی دولت ضمن اعلام این نقل قول از روی نامه استعفای هادی خواند: «ما شخصاً از مجلس محترم و از مردم یمن عذرخواهی می‌کنیم که به بن‌بست رسیده‌ایم.»

بنا بر گزارش‌ها، شورشیان حوثی چندین پایگاه نظامی در پایتخت یمن را به تصرف خود در آورده‌اند. ارتش یمن منحل شده است و هرج‌ومرج رو به افزایش است. برخی از قبیله‌های سنی که تحت نفوذ القاعده یمن هستند، مشغول بسیج نیروهایشان برای حمله به پایتخت و مقابله با شیعه‌های حوثی هستند که اکنون کنترل صنعا را به دست دارند.

تصمیم بحاح و هادی برای استعفا، چرخش ناگهانی از توافقی بود که روز گذشته بین حوثی‌ها و دولت هادی شکل گرفت. بر اساس این توافق حوثی‌ها از مقر ریاست جمهوری کشور و همچنین از مقابل منزل رئیس‌جمهور عقب‌نشینی کردند و در ازای این عقب‌نشینی رئیس دولت تعهد داد که پیش‌نویس قانون اساسی جدید که مورد انتقاد حوثی‌ها بود را اصلاح کند.

ارتش یمن منحل شده و کنترل تمام پایتخت به دست شورشیان حوثی است
ارتش یمن منحل شده و کنترل تمام پایتخت به دست شورشیان حوثی است

در چهار روز گذشته درگیری‌های شدیدی در صنعا رخ داد که در پی آن حوثی‌ها ابتدا کاخ ریاست جمهوری، چندین پایگاه نظامی و در نهایت ساختمان رادیو و تلویزیون یمن را به تصرف خود در آوردند.

بیشتر بخوانید: توافق شورشیان حوثی و رئیس‌جمهور یمن

با وجود حمایت شورای امنیت سازمان ملل متحد و کشورهای همسایه از دولت هادی، بدون قدرت ارتش مرکزی، نیروهای سیاسی حامی دولت، رسماً شکست خورده بودند.

سه‌شنبه، ۲۰ ژانویه در یک نشست فوری، همه ۱۵ عضو شورای امنیت از «قدرت قانونی» دولت هادی حمایت کردند و خواهان آتش‌بس میان طرفین شدند. زمانی که دولت هادی اعلام کرد که آماده پذیرش خواسته‌های حوثی‌ها در ازای آتش بس است، کنترل تمام پایگاه‌های نظامی شهر صنعا به دست شورشیان شیعه بود.

با شکست دولت هادی و قدرتمندتر شدن حوثی‌ها، هرج‌ومرج سیاسی و نظامی در یکی از استراتژیک‌ترین مناطق برای ایالات متحده آمریکا افزایش یافته است. یمن جایی است که آمریکا و متحدانش با کمک دولت مرکزی و حملات هواپیماهای بدون سرنشین علیه یکی از قوی‌ترین شاخه‌های القاعده می‌جنگند.

عبد ربه منصور هادی در سال ۲۰۱۲ با حمایت عربستان سعودی و متحدانش در خلیج فارس و ایالات متحده آمریکا به عنوان بخشی از توافق برای پایان دادن به درگیری‌ها در یمن به قدرت رسید. این درگیری‌ها بین نیروهای دولتی و تظاهرکنندگان مخالفت دولت علی عبدالله صالح بود که پیش از هادی رئیس‌جمهور این کشور بود.

پس از سقوط دولت، علی عبدالله صالح از کشور فرار کرد. مخالفان صالح می‌گویند او پیش از سقوط دولتش از حوثی‌ها حمایت کرده تا با استفاده از ایجاد بی‌نظمی سیاسی مقدمات بازگشت خود به قدرت را فراهم کند.

در همین زمینه:

سخنگوی دولت یمن: حمله شورشیان شیعه کودتاست

کاخ ریاست‌جمهوری یمن در کنترل شورشیان حوثی

ادامه نبرد در صنعا به تعطیلی سفارتخانه‌ها منجر شد

شبه‌نظامیان شیعه رئیس دفتر رئیس‌ جمهور یمن را ربودند