کنگره “بررسی خطر جریان‌های افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام” صبح یکشنبه دوم آذر در قم و با حضور ۴۰۰۰ نیروی انتظامی آغاز شد. امام جمعه نیویورک جزو مدعوین اجلاس است.

Gom

مدرسه علمیه امام کاظم در شهر قم، میزبان کنگره‌ای است که دستور کار آن، بررسی خطر جریان‌های افراطی و تکفیری اعلام شده است. این همایش از سوی ناصر مکارم شیرازی و جعفر سبحانی و با حمایت مراجع تقلید دیگر تدارک دیده شده و هدف آن “اتحاد علمای اسلامی در مقابله با جریانات تکفیری” عنوان می‌شود.

چهار هزار نفر از پرسنل نیروی انتظامی تامین امنیت کنگره را در اطراف خیابا‌ن‌های ورودی به محل همایش برعهده دارند. خبرگزاری تسنیم نوشته بود روز نخست کنگره شخصیت‌های “طراز اول” سیاسی و مذهبی جهان اسلام سخنرانی می‌کنند. امام جمعه نیویورک، نماینده دبیرکل حزب‌الله لبنان و تاج‌الدین هلالی، عالم دینی از مصر در شمار این سخنرانان بودند.

محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر خامنه‌ای، احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و حسینی بوشهری، مدیر حوزه‌های علمیه، مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، مولوی عبدالرحمن سربازی، امام جمعه چابهار از حاضران در مراسم افتتاحیه این همایش بودند.

بیشتر بخوانید: پارادوکس تکفیری‌های ضد تکفیری

خبرگزاری ایسنا می‌نویسد، علمای فرقه‌های مختلف اسلامی از ۸۳ کشور جهان در این نشست (۲ تا ۳ آذر) حضور دارند. نامی از علمای کشورهای دیگر برده نشده اما قائم‌مقام دبیر علمی کنگره گفته است که واتیکان نیز خواستار شرکت در این نشست و دریافت دعوت‌نامه بود.

ابراهیم جعفری، وزیر خارجه عراق از جمله شرکت‌کنندگان در این اجلاس است. او گفت ارتش عراق و گروه‌های مردمی به یکدیگر پیوسته‌اند تا جلوی تکفیری‌ها را بگیرند: «در عراق، بیشترین جنایات تکفیری‌ها میان اهل‌سنت بود. ۲ درصد مسیحی و ۱۴درصد شیعه از کشتگان بودند و بقیه از اهل‌سنت بودند. بعد از این جنایات، همه عراقی‌ها از شیعه و سنی با هم متحد شدند تا با داعش مبارزه کنند.»

سید ابراهیم امین السید، فرستاده ویژه دبیرکل حزب‌الله لبنان و رئیس شورای سیاسی این تشکیلات نیز در سخنرانی خود تاکید کرد که تکفیری‌ها “قدرت و وحدت” مسلمانان را هدف گرفته‌اند.

Qom 1
تنی چند از مدعوین همایش قم

محمود وزیری، معاون بین‌الملل کنگره یاد شده می‌گوید، ۴۰ درصد شرکت‌کنندگان را شیعیان و ۶۰ درصد دیگر را اهل تسنن تشکیل می‌دهند. او در روز دوم آذر در حاشیه برگزاری مراسم افتتاحیه کنگره گفت: «این نشست با توجه به حوادث مهم و فوق‌العاده‌ای که در ۴۰ ماه گذشته در منطقه خاورمیانه و به ویژه در محدوده کشورهای عربی و به طور خاص در سوریه، عراق و یمن اتفاق افتاد، در دستور کار قرار گرفت.»

مهدی علیزاده موسوی، قائم‌مقام دبیر علمی کنگره در مراسم افتتاحیه همایش گفت: «برخی از افرادی که از کنگره استقبال کردند به ما می‌گفتند شما که دغدغه حضور تکفیری‌ها در کشورتان را ندارید. در پاسخ به آنها می‌گفتیم که ما دغدغه همه جهان اسلام را داریم و از طرف دیگر می‌خواهیم پیشگیری کنیم.»

آیت‌الله مکارم‌شیرازی، بانی این کنگره در سخنرانی افتتاحیه خود در همایش قم تاکید کرد که برای مبارزه با جریان‌های تکفیری، مبارزه نظامی کافی نیست بلکه برای نابودی آنها، باید از راه تبلیغی و علمی ریشه‌های عقیدتی و فکری آنها را بخشکانیم تا بتوانیم آن‌ها را نابود کنیم. او افزود که دوری از مسائل سیاسی مورد اختلاف و بحث در مسئله تکفیر، دوری از مسائل اختلاف انگیز مذهبی و احترام به مقدسات همه مذاهب اسلامی، خطوط قرمز اجلاس هستند.

به نظر می‌رسد این کنگره، واکنشی به ائتلاف بین‌المللی‌ علیه داعش باشد که ساز و کارش نظامی، سیاسی و امنیتی است. از قرار، چهره‌های مذهبی ایران می‌خواهند در پاسخ به این ائتلاف یا در تکمیل آن، نقشی در ایجاد یک جبهه عقیدتی و فکری در جهان اسلام علیه “جریان‌های افراطی و تکفیری” بر عهده بگیرند.