نمایندگان مجلس ایران به دو فوریت طرح موسوم به «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر» رأی دادند و آن را به تصویب رساندند. بر اساس این طرح کسانی که امر به معروف و نهی از منکر کنند، مورد حمایت قانون قرار خواهند گرفت.

نهی از منکر 2
آمران به معروف و ناهیان از منکر ‌به گروهی گفته می‌شود که در خیابان‌ها به نوع پوشش زنان نیز ایراد می‌گیرند

خبرگزاری مهر گزارش داد که در جلسه علنی روز یکشنبه، یکم تیرماه، دو فوریت طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر با ۱۴۲رأی موافق، ۲۱ رأی مخالف و ۱۱رأی ممتنع از ۲۰۹ نماینده حاضر در صحن علنی به تصویب رسیده است. این طرح، باید ظرف ٢۴ ساعت در دستور کار مجلس قرار گیرد.

بر اساس گفته طراحان این طرح، «امر به معروف و نهی از منکر، مستلزم پیش‌بینی حمایت‌های قانونی از افرادی است که مبادرت به انجام این وظیفه قانونی و شرعی می‌کنند».

مجتبی رحماندوست، نماینده مردم تهران که پیشنهاددهنده این دو فوریت بوده، گفته است: «در این ماه‌ها درباره کسانی که نهی از منکر کردند اما مورد ضرب و شتم قرار گرفته و به شهادت رسیدند، بسیار شنیده‌ایم. نمی‌توانیم در کشور شاهد چنین شرایطی باشیم. تصور و تحمل این شرایط برای خانواده شهدا قابل قبول نیست.»

این نماینده مجلس گفته است که باید قانون امر به معروف و مجازات کسانی که به آمران معروف تجاوز می‌کنند، مشخص شود تا «خدایی ناکرده به فرمایش امیر‌المؤمنین این گونه نباشد که دعای مردم اجابت پیدا نکند».

نهی از منکر 3

اشاره رحماندوست به مواردی از انجام امر به معروف و نهی از منکر است که با مخالفت و درگیری های خیابانی شهروندان با «فرد ناهی» توام بوده است.

آمران به معروف و ناهیان از منکر ‌به گروهی از متعصبان مذهبی گفته می‌شود که در خیابان‌ها ازجمله به نوع پوشش زنان و دختران ایراد می‌گیرند و خواهان رعایت حجاب اسلامی توسط آنان می‌شوند.

فروردین ماه امسال، محمد‌اسماعیل کوثری، نماینده مجلس ایران خبر داده بود که لایحه امر به معروف و نهی از منکر تا دو ماه آینده در مجلس به تصویب می‌رسد.

کوثری در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا، برخورد قاطع با خاطیان و هنجارشکنان و حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را از موارد این لایحه بر‌شمرده و تصویب این لایحه را گامی ارزشمند برای نهادینه کردن فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر خوانده بود.

پیش‌تر، محمدرضا حبیبی، دادستان عمومی و انقلاب استان اصفهان هم گفته بود اگر کسی به «آمران به معروف تعرض کند، باید به‌ عنوان جرم مشهود بازداشت شود».

اصل هشتم قانون اساسی ایران، امر به معروف و نهی از منکر را به عنوان یک تکلیف همگانی مقرر کرده و شهروندان را در مقابل رفتار یکدیگر مسئول و ناظر قرار داده است.

بر مبنای این اصل، علاوه بر نیروهای انتظامی، افراد دیگر هم این اجازه را دارند که نسبت به آنچه که غیر اسلامی به نظر می‌رسد، واکنش نشان دهند.

حبیبی به خبرگزاری فارس گفته بود: «به پلیس توصیه شده است که حمایت جدی در این خصوص داشته باشد. هر چند مورد حادی نداشتیم، اما اگر باشد به شدت با آن برخورد می‌کنیم.»