حسن روحانی، رئيس‌جمهور ايران امروز پنج‌شنبه سوم بهمن‌ماه (۲۳ ژانويه) در مراسم گشايش چهل‌وچهارمين نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئيس، اعلام کرد از ديدگاه اعتدال دفاع می‌کند و از کشورهای صنعتی خواست که در ايران سرمايه‌گذاری کنند.

حسن روحانی در نشست داووس
حسن روحانی در نشست داووس

پيش از سخنرانی حسن روحانی، خبرگزاری‌های جهان پيش‌بينی کرده بودند که در پی توافق هسته‌ای اخيرِ ايران و کشورهای قدرتمند، اکنون رئيس‌جمهور ايران به داووس خواهد آمد تا برای برون‌رفت از شرايط ناگوار اقتصادی در ايران جهانيان را به سرمايه‌گذاری در کشورش ترغيب کند.

حسن روحانی در داووس سخنرانی خود را با بيان اين‌که “ديدگاه من نسبت به مسائل اجتماعی، اقتصادی و سياسی، ديدگاه اعتدال است”، گفت ديدگاه اعتدالی او، منحصر به ايران نيست؛ بلکه جايگاه “ايران اعتدال‌گرا” را، در تصوير آينده اقتصاد جهانی، “بسيار فراتر از آنچه پيش‌بينی شده”، می‌بيند.

حسن روحانی گفت ديدگاه اعتدالی او، منحصر به ايران نيست؛ بلکه جايگاه “ايران اعتدال‌گرا” را، در تصوير آينده اقتصاد جهانی، “بسيار فراتر از آنچه پيش‌بينی شده”، می‌بيند

وی با تأکيد بر اين‌که “هيچ کس نمی‌تواند تنها زندگی کند” و “هيچ کشوری، نمی‌تواند بی‌اعتنا به ديگران، مسائل خود را حل کند”، افزود: “اقتصاد ايران، بنيه و ظرفيت آن را دارد که ظرف سه دهه آينده در زمره ۱۰ اقتصاد اول دنيا قرار گيرد؛ و اين هدفی است که در کلان برنامه‌ريزی اجتماعی، اقتصادی، سياست داخلی و سياست خارجی در پی آن بوده، و برای تحقق آن، قصد جدی دارم.”

روحانی همچنين ايران را برخوردار از “بالاترين نرخ در شاخص‌های توسعه انسانی” دانست و گفت دولت وی نهايت کوشش خود را به کار خواهد گرفت، تا از اين منبع با بهينه‌سازی در راستای توسعه کشور استفاده کند و در اين راستا، سياست خارجی را نيز در مسير بهره‌برداری وسيع از امکانات بين‌المللی، برای توسعه اقتصادی ايران فعال کند.

رئيس‌جمهور ايران يکی از ارکان نظری و عملی دولت خود را “تعامل سازنده بين‌المللی” دانست و در توضيح سياست خارجی دولت خود گفت روابط تجاری، صنعتی، اقتصادی و همکاری‌های سياسی و چندجانبه ايران با همه کشورهای همسايه را گسترش خواهد داد و با اجرای توافق هسته‌ای ژنو و رفع تحريم‌ها، روابط ايران با اروپا نيز “کاملاً به حالت عادی باز خواهد گشت”.

وی همچنين در مورد روابط ايران و آمريکا گفت: “تعاملات ايران و آمريکا نيز در ماه‌های گذشته، وارد مرحله جديدی شده است، و برای اولين بار، سياستمداران دو کشور برای حل اختلافات در موضوع هسته‌ای با هم مذاکره، تبادل نظر، و حتی اتخاذ تصميم کرده‌اند. اين تحولی مهم در دوران پس از انقلاب اسلامی ايران است.”

حسن روحانی: تعاملات ايران و آمريکا در ماه‌های گذشته، وارد مرحله جديدی شده و اين تحولی مهم در دوران پس از انقلاب اسلامی ايران است

حسن روحانی از همه کشورهای شرکت‌کننده در نشست داووس دعوت کرد تا با سفر به ايران “مهمان‌دوستی ايرانيان را تجربه کنند”، و “زمينه‌های وسيع سرمايه‌گذاری و همکاری مشترک امنيت‌ساز را، خود، مشاهده کنند”.

وی يکی از حلقه‌های پيوند امنيت و اقتصاد را “امنيت انرژی” دانست و گفت ايران، آمادگی دارد با تکيه بر ذخاير انرژی خود در تأمين امنيت انرژی جهانی مشارکت کند.

رئيس‌جمهور ايران در بخش ديگری از سخنان خود صلح و امنيت در خاورميانه را نيز در گرو “گسترش روابط اقتصادی، همکاری‌های اجتماعی و فرهنگی، گردشگری، ارج نهادن به بخش خصوصی و همکاری نخبگان در سطح بين‌المللی” دانست.

وی اين سخن مسئولان حکومتی ايران را که جمهوری اسلامی به‌دنبال سلاح هسته‌ای نيست تکرار کرد و با اشاره به توافق هسته‌ای اخير گفت: “آن‌چه در دست داريم، نه تنها يک توافقِ مقطعی و موقت در يک موضوع خاص نيست، بلکه پيش‌درآمد و زمينه‌ای برای توافق و تعاملات بعدی است.”