کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا و نامزد حزب دموکرات، یکشنبه ۳ نوامبر / ۱۲ آبان آخرین سخنان تبلیغاتی خود را برای ریاست جمهوری در کلیسای تاریخی سیاهان و در جمع آمریکاییهای عربتبار در ایالت حساس میشیگان بیان کرد. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق و نامزد جمهوریخواهان، آخرین راهپیمایی تبلیغاتیاش را یکشنبه در پنسیلوانیا برگزار کرد و هوادارانش در این ایالت را تشویق به رأیدادن کرد.
پیمایشهای افکار عمومی نشان میدهند که این دو نامزد در رقابتی نزدیک هستند. هریس ۶۰ ساله از حمایت قوی میان رأیدهندگان زن برخوردار است، در حالی که ترامپ ۷۸ ساله به ویژه میان مردان لاتینتبار طرفدار پیدا کرده است.
بر اساس نظرسنجی رویترز/ایپسوس، رأیدهندگان در مجموع نظر مثبتی به هیچکدام از این دو نامزد ندارند اما این امر باعث نشده که رأی ندهند.
به گزارش رویترز، طبق دادههای «لابراتوار انتخابات» دانشگاه فلوریدا، بیش از ۷۷ میلیون آمریکایی پیش از موعد انتخابات در سهشنبه ۵ نوامبر / ۱۴ آبان، رأی خود را دادهاند؛ عددی که نزدیک به نیمی از مجموع ۱۶۰ میلیون رأیدهنده در سال ۲۰۲۰ است و بالاترین میزان مشارکت رأیدهندگان آمریکایی در بیش از یک قرن گذشته را نشان میدهد.
بر سر کرسیهای کنگره نیز در انتخابات سهشنبه رقابت خواهد شد. جمهوریخواهان بخت کسب اکثریت سنا را دارند و دموکراتها شانسی برابر برای کسب اکثریت در مجلس نمایندگان. رؤسای جمهوری که احزاب آنها هر دو مجلس را کنترل نکردهاند، طی دهه گذشته برای تصویب قوانین عمده با مشکل مواجه بودهاند.
نظرسنجیها چه میگویند؟
از زمانی که هریس نامزدی حزب دموکرات را پس از جو بایدن بر عهده گرفت، موقعیتش پیوسته رشد کرده است. از ماه اوت، او در سطح کشوری با حدود سه امتیاز از ترامپ پیش بوده است.
به گزارش روزنامه بریتانیایی محافظهکار تلگراف، نظرسنجیها نشان میدهند که کامالا هریس اندکی جلوتر است (۴۸٪ در برابر ۴۷٪). بررسی نظرسنجیهای مختلف توسط مجله اکونومیست نیز هریس را کمابیش به همین میزان پیشتاز نشان میدهد (۴۹٪ در برابر ۴۸٪).
با اینهمه، الکس کاستلانوس، یکی از کارشناسان نظرسنجی که در کارزارهای میت رامنی و جورج بوش کار کرده است، معتقد است نظرسنجیها عامل مهمی را در تعیین برتری دونالد ترامپ یا کامالا هریس نادیده میگیرند.
کاستلانوس میگوید که «تغییر بزرگی» در ثبتنام رأیدهندگان به سمت جمهوریخواهان وجود دارد که بهدرستی لحاظ نشده است. او به شبکه آمریکایی راستگرای فاکس نیوز گفت:
در ۳۱ ایالت ثبتنام رأیدهندگان بر اساس حزب انجام میشود و در ۳۰ ایالت طی چهار سال گذشته حرکت به سمت جمهوریخواهان بوده است…. من آن را موج نمینامم، اما فکر میکنم نوعی «موج کوچک» از استقبال جمهوریخواهان در ثبتنامها وجود دارد.
آرای کالج انتخاباتی (الکترال) چیست؟
علاوه بر این، انتخابات آمریکا فقط توسط آرای عمومی تعیین نمیشود. تاکنون پنجبار پیش آمده که برنده آرای عمومی، انتخابات را باخته است؛ آخرین بار هیلاری کلینتون بود در سال ۲۰۱۶.
رأی مردمی مجموع کل آرایی است که رأیدهندههای فردی در سراسر کشور به صندوق میاندازند. در حالی که پیروزی در رأی مردمی نشان میدهد کدام نامزد از حمایت عمومی بیشتری برخوردار است، اما این رأی بهطور مستقیم رئیسجمهوری را تعیین نمیکند. بلکه از آن برای تعیین برنده آرای الکترال هر ایالت استفاده میشود.
سیستم رأی الکترال بر اساس کالج انتخاباتی است که در آن هر ایالت تعداد مشخصی رأی الکترال دارد که در مجموع ۵۳۸ رأی در سراسر ایالات متحده را شامل میشود. تعداد آرای الکترال هر ایالت به جمعیت آن بستگی دارد (هر ایالت به تعداد سناتورها و نمایندگانش در کنگره، رأی الکترال دریافت میکند).
برای پیروزی در ریاست جمهوری، یک نامزد باید اکثریت آرای الکترال را کسب کند ـ یعنی حداقل ۲۷۰ رأی.
همه ایالتها، به جز دو ایالت مین و نبراسکا، از سیستم «برنده همه را میبرد» استفاده میکنند، به این معنی که نامزدی که رأی مردمی را در یک ایالت میبرد، تمامی آرای الکترال آن ایالت را به دست میآورد. مثلاً اگر نامزد الف رأی مردمی را در کالیفرنیا ببرد، تمامی ۵۵ رأی الکترال کالیفرنیا را دریافت میکند. این روند در تمام ایالتها و واشنگتن دیسی تکرار میشود.
مین و نبراسکا از روش تناسبی استفاده میکنند، یعنی به هر نامزد نسبتی از آرای الکترال، هموزن نسبت آرای مردمیشان، اختصاص میدهند.
بر اساس تخمینهای تلگراف، ترامپ در آرای الکترال از هریس جلوتر است (۲۴۶ در برابر ۲۱۰). از این تعداد تخمینی، ۱۷۸ رأی ترامپ از طرف جمهوریخواهان قطعی و ۶۸ مورد از آرای متمایل به جمهوریخواهان هستند، و ۱۹۶ رأی هریس از دموکراتهای قطعی و ۱۴ رأی متمایل به دموکراتها.
تکلیف ۸۲ رأی الکترال که بیشترشان از ایالتهای چرخشی (swing states) هستند، هنوز مشخص نیست. در این ایالتها اختلاف دو نامزد حدود نیمدرصد است که باعث میشود تا نهاییشدن نتیجه آرای عمومی، نتیجه الکترال قطعی نشود.
در عمل، این یعنی اگرچه ترامپ در حال حاضر ممکن است در تعداد آرای الکترال کمی پیشتاز باشد، اما هریس اگر بتواند آرای چند مورد از این ایالتهای چرخشی را به دست آورد میتواند پیروز شود، زیرا این ایالتها میتوانند در مجموع تعداد آرای الکترال او را به ۲۷۰ برسانند.
چرا ایالتهای چرخشی اینقدر مهم هستند؟
ایالتهای چرخشی ایالتهایی هستند که هر دو حزب اصلی سطوح مشابهی از حمایت میان رأیدهندگان را دارند، بهطوریکه در نظرسنجیها دموکراتها و جمهوریخواهان تنها چند درصد از هم فاصله دارند.
در سال ۲۰۲۴، این ایالتها شامل پنسیلوانیا، جورجیا، کارولینای شمالی، میشیگان، آریزونا، ویسکانسین و نوادا هستند. این ایالتها در مجموع ۹۳ رأی الکترال دارند که بر سر تکتکشان رقابت جریان دارد.
بایدن در ۲۰۲۰ در شش مورد از هفت ایالت ـ به جز کارولینای شمالی ـ ترامپ را شکست داد، و همین به پیروزی او منجر شد.
اهمیت این آرا به این است که پیروزی در یک ایالت حساس میتواند تأثیر فوقالعادهای بر نتیجه داشته باشد.
بر اساس محاسبات تلگراف، میانگین درصد پیشتازی هر نامزد در ایالتهای حساس برای تاریخ ۳ نوامبر به این شرح است:
در پنسیلوانیا، ترامپ با ۰,۳۴٪، جورجیا ترامپ با ۱,۴۶٪، آریزونا ترامپ با ۴,۱۹٪، در مقابل کارولینای شمالی هریس با ۰,۰۹٪، میشیگان هریس با ۰,۱۵٪، ویسکانسین هریس با ۲,۰۲٪ و نوادا هریس با ۰,۵۷٪ پیشتاز هستند.
آرای یواشکی: آیا محاسبه کارزار هریس درست از کار درمیآید؟
دموکراتها در کارزار خود بهویژه روی جذب رأی زنان خیلی حساب کردند. آنها بهویژه معتقدند زنان محافظهکار بسیاری هستند که از نرسالاری (hypermasculinity) ترامپ و طرفدارانش ناراضیاند و به همین دلیل احتمال دارد مخفیانه به نامزد دموکراتها رأی بدهند.
ایده «رأی یواشکی زنانه» به تبلیغات دموکراتها هم راه یافت. جولیا رابرتز، بازیگر هالیوود، به رأیدهندگان زن یادآوری کرد که رأیها مخفی هستند. او گفت اگر با همسر خود درباره انتخاب رئیسجمهوری اختلافنظر دارید، به کسی که خودتان ترجیح میدهید رأی دهید و با چشمکی افزود که «همسرتان هرگز از این موضوع مطلع نخواهد شد».
این پیام موجب خشم برخی از هواداران دونالد ترامپ در رسانههای راستگرا شد. جسی واترز، مجری فاکس نیوز، اعلام کرد که چنین عملی از سوی همسرش «مانند خیانت است». چارلی کرک، که سازمان او در تلاش برای جلب رأیدهندگان به سوی ترامپ است، به این سناریو واکنش منفی نشان داد.
بر اساس نظرسنجی هفته جاری YouGov، از هر هشت زن، یک زن گفته است که در گذشته بدون اطلاع همسرشان به کاندیدای دیگری رأی دادهاند.
به نوشته روزنامه واشینگتنپست، نزدیک به دموکراتها، این تفاوت آماری با درصد مردانی که گفتهاند چنین کاری کردهاند یا با درصد جمهوریخواهانی که بهطور مخفیانه خلاف انتخاب همسرشان رأی دادهاند تفاوت چندانی ندارد. اما منطقی است که فرض کنیم در انتخاباتی که بهشدت حول محور جنسیت متمرکز است، اختلافنظرها در روابط بین زن و مرد بیشتر بوده و فشار برای همسویی نیز بیشتر است.
سایر نظرسنجیهای ملی YouGov نشان میدهند که مردان پنج درصد بیشتر از ترامپ حمایت میکنند و زنان هفت درصد بیشتر به هریس تمایل دارند. این شامل افرادی است که در روابط طولانیمدت نیستند، برخلاف پرسش قبلی، اما نشان میدهد که احتمالاً بسیاری از مردان به اشتباه تصور میکنند که همسرشان چگونه رأی خواهد داد.
دموکراتها حالا نسخهای مردانه از ایده «رأی یواشکی» نیز منتشر کردند که در آن مردان را تشویق میکنند قبل از رأی دادن به کودکان و خانواده خود فکر کنند.
در این تبلیغ، دو مرد خوشوبشکنان و با شعار ترامپ، «آمریکا را دوباره باعظمت کنیم!» وارد حوزه رأیگیری میشوند. در صدای پسزمینه این تبلیغ گفته میشود: «به خاطر داشته باشید، میتوانید به هر شکلی که میخواهید رأی دهید. هیچکس هرگز نخواهد دانست.» یکی از مردها ناگهان نگاهی به دختربچهاش میکند و به جای ترامپ، نام هریس را در برگه رأی تیک میزند.
سارا سادوانی، استادیار کالج پومونا، میگوید دو گروه اجتماعی هستند که میتوانند نتیجه انتخابات فردا را تعیین کنند: زنان و رنگینپوستان.
سادوانی به تلگراف میگوید زنان، که بسیاری از آنها از هریس حمایت میکنند و نه ترامپ، بلوک رأیدهندگان قابل اعتمادی هستند. از سوی دیگر، جوانان مرد که از ترامپ حمایت میکنند، همیشه قابل اتکا نیستند. به گفته او، دلیل این موضوع این است که «آنها همیشه نتیجه انتخابات را بهعنوان چیزی که در آینده به نفعشان باشد نمیبینند».
در مورد جوامع مهاجر و رنگینپوستان، سادوانی به سیانان گفت که «تاختوتازهای اخیر» ترامپ که در آنها به جوامع مهاجر حمله کرده است، میتواند به ضررش تمام شود.