پس از آنکه مجلس سنای آرژانتین با رأی شکننده به اولین مجموعه از اقدامات ریاضتی سختگیرانه خاویر میلی، رئیس جمهوری این کشور رأی مثبت داد، مردم معترض به خیابانها آمدند و پلیس در بوئنوسآیرس، پایتخت آرژانتین برای مقابله با اعتراضات مردمی از خودروهای آبپاش و گاز اشکآور استفاده کرد.
این رویداد پس از آن رخ داد که معترضان از سناتورها خواستند تا برنامه میلی برای کاهش بودجه و مقرراتزدایی اقتصادی را رد کنند. مردم معترض با پرتاب چوب، سنگ و کوکتلمولوتف به سمت پلیس و واژگونی خودروها با مأموران مقابله کردند.
دهها نفر از معترضانی که مجروح شده بودند توسط پزشکان در خیابانها مداوا شدند. پلیس گفت ۲۰ مأمور انتظامی در این درگیریها مجروح شدند. دستکم پنج نفر از نمایندگان مخالف گفتند که پس از پاشیدن اسپری فلفل توسط پلیس روی آنها، در بیمارستان بستری شدند.
هزاران نفر از معلمان، کامیونداران و کارگران از طیف وسیعی از اتحادیهها و همچنین بانکداران، در طول روز در اطراف کنگره جمع شده بودند. آنها بر طبلهای خود میکوبیدند، بوق میزدند و شعار میدادند: «کشور ما فروشی نیست».
نمایندگان مجلس سنا پس از ۱۱ ساعت بحث داغ چهارشنبه شب ۲۳ خرداد / ۱۲ ژوئن با ۳۷ رأی موافق در مقابل ۳۶ رأی مخالف به لایحه پیشنهادی میلی رأی مثبت دادند. اما سناتورها همچنان باید ماده به ماده این لایحه را تا پنجشنبه شب بررسی کرده و تصویب کنند.
اگر مجلس سنا این لایحه را با تغییراتی تصویب کند، آنگاه مجلس سفلی نیز باید آن را به تصویب برساند تا میلی بتواند اولین قانون خود از زمان روی کار آمدنش در ماه دسامبر را بهطور رسمی بهاجرا گذارد.
رئیس جمهوری آرژانتین قرار است در اجلاس رهبران گروه هفت که به دعوت جورجیا ملونی، نخستوزیر راستافراطی ایتالیا، پنجشنبه ۲۴ خرداد / ۱۳ ژوئن در این کشور آغاز میشود، شرکت کند.
خاویر میلی، اقتصاددان راستگرای آتشین با وعدههایی برای حل بدترین بحران اقتصادی دو دهه اخیر آرژانتین به قدرت رسید. آرژانتین با افزایش تورم سالانه ۳۰۰ درصدی و رکود کمسابقه روبهروست.
اما حزب سیاسی میلی متشکل از تازهکارها اقلیت کوچکی از کرسیهای کنگره را در اختیار دارد و او تاکنون برای دستیابی به توافق با مخالفان تلاش کرده است.
سناتورها در حال بررسی دو لایحه هستند، یک بسته مالیاتی که آستانه مالیات بر درآمد را کاهش میدهد و دیگری لایحه اصلاحات دولتی در ۲۳۸ ماده که در اواخر ماه آوریل پس از هفتهها مذاکره به تصویب مجلس سفلی کنگره رسید.
این لایحه که در ابتدا به دلیل آنکه بیش از ۶۰۰ ماده داشت «لایحه همهپرسی» نامیده میشد، اختیارات قانونی گستردهای را به رئیس جمهوری در عرصههای انرژی، بازنشستگی، امنیت و سایر زمینهها تفویض میکند.
دامنه گسترده مواد این لوایح و مخالفتهای شدید با آنها سبب شده است که پیشرفت در تصویب لوایح کُند صورت گیرد.
خاویر میلی برخلاف رهبران قبلی آرژانتین از زمان بازگشت دموکراسی در سال ۱۹۸۳، در شش ماهه نخست ریاست جمهوری خود نتوانسته حتی یک قانون را هم تصویب کند. با این حال او با تکیه بر قدرتهای اجرایی به کاهش هزینههای دولتی و از بین بردن محدودیتهای اقتصادی روی آورده است.
این رویکرد با مقاومت پرونیستهای چپگرای وفادار به کریستینا فرناندز دی کرشنر، رئیس جمهوری پیشین روبهرو شده است که در دو دهه گذشته بر سیاستهای آرژانتین و اتحادیههای کارگری قدرتمند این کشور تسلط داشتهاند.
سیسیلیا مورو، قانونگذار پرونیست، در خارج از کنگره گفت: «دولت در حال اعلام جنگ با مردم آرژانتین است.»
فراکسیون پرونیست ۳۳ کرسی از ۷۲ کرسی سنا را در اختیار دارد در حالی که حزب «آزادی پیش میرود»، حزب خاویر میلی، تنها ۷ کرسی در اختیار دارد.
میلی معترضان را «تروریست» خوانده و آنها را به «تلاش برای انجام کودتا» با ایجاد اخلال در کار کنگره متهم کرده است.
پیش از رأیگیری روز چهارشنبه، تحلیلگران گفتند که سرمایهگذاران خارجی و صندوق بینالمللی پول، که آرژانتین ۴۴ میلیارد دلار به آن بدهکار است، از نزدیک رویدادها را دنبال میکنند تا ببینند که آیا میلی میتواند با مخالفانش برای تحقق بلندپروازیهای خود به توافق برسد یا خیر.
آرژانتینیهای طبقه متوسط میگویند اگر این لوایح تصویب شود، بسیاری حقوق کار و بازنشستگی خود را از دست خواهند داد.